Închide

Ce vrei să cauți?

Golaniada 2.0 are loc pe Facebook și are aceeași șansă de reușită

De fiecare dată când mă intersectez cu subiectul protestelor și mineriadei din 1990, mă întreb cum naiba cei 50.000 de participanți ai “Golaniadei” nu au avut parte de susținerea poporului. Adică înțeleg cât de rău au erodat încrederea poporului în ei zvonurile cum că “golanii” și “elementele fasciste” s-au strâns acolo ca să se drogheze și să facă sex în corturi, dar sunt convins că nu părerile contra a “x oameni” au cântărit atât de mult cât indiferența majorității, care probabil era ocupată să se bucure că a dispărut Ceaușescu din peisaj și că are acces la blugii turcești.

Revenind la zilele noastre, Facebook-ul este beton în România. 40% dintre români sunt aici, adică 83% dintre românii cu acces la Internet (sursa Facebrands). Din 8.000.000 de români pe Facebook, 7.200.000 au peste 18 ani. Smiley are 3.000.000 de fani și ia 30.000 de like-uri în 16 ore la o poză cu el stând pe canapea, uitându-se cu față serioasă spre tavan. Un smiley serios, haha. Bromania stânge constant un milion de vizualizări la clipuri cu el făcând glume despre cocalari, pițipoance și situații amuzante din cupluri. Un articol scris de o bloggeriță despre cât de penibilă a fost într-un context Mihaela Rădulescu a strâns 55.000 de like-uri și 5337 de comentarii pe Facebook. Românul consumă Facebook de dracii îl ia.

Sunt bine rău datele de mai sus, nu? Acum hai să vă zic câți români au interacționat cu articolele lui Vlad Petreanu despre accidentul mortal al polițistului de la rutieră care făcea parte din coloana oficială (abuzivă?!) a lui Gabriel Oprea.

Primul articol, în care Vlad atrăgea atenția asupra faptului că mai multe surse dezvăluie că polițistul făcea parte din coloana oficială, cu toate că Poliția Capitalei spune altceva:

Share-uri: 379.

Like-uri: 1159.

Comentarii pe Fb: 236.

Nr. total interacțiuni: 1175.

Al doilea articol, în care centralizează mai multe declarații date de polițiști sub protecția anonimatului din care reiese clar că polițistul care a murit în misiune era parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, iar Poliția Capitalei a încercat să mușamalizeze asta:

Share-uri: 2083

Like-uri: 5396

Comentarii pe Fb: 591

Nr. total interacțiuni: 8070.

Al treilea articol, în care este prezentată mărturia primei persoane care a ajuns la locul accidentului:

Share-uri: 1141

Like-uri: 3982

Comentarii pe Fb: 437

Nr. total de interacțiuni: 5560

Al patrulea articol, în care pune trei întrebări pertinente la care Gabriel Oprea trebuie să răspundă ca să clarifice situația. Articol pe care Vlad ne îndeamnă să îl share-uim sau să luăm întrebările și să le postăm pe Facebook:

Share-uri: 453

Like-uri: 1008

Comentarii pe Fb: 106

Nr. total de interacțiuni: 1567

Petreanu și Stiripedia.ro (care a avut 5730 de interacțiuni pe articol) au închegat valul de informație, apoi HotNews, Digi24, StirileProTv și alte site-uri  au abordat subiectul și l-au întors pe toate părțile, timp în care premierul Victor Ponta se eschiva de întrebări, iar Gabriel Oprea era mormânt. MAI-ul a dat azi, la 5 zile distanță de accident, un comunicat sec în care explică de ce nu poate da mai multe informații. Președintele Iohannis a reacționat de abia astăzi în cadrul unei interviu acordat în cadrul unui eveniment.
.

Mai toate știrile pe subiect gravitează în jurul a câteva zeci (maxim sute) de like-uri. A apărut și o petiție online semnată de 14.000 de oameni și care cere demisia lui Gabriel Oprea, plus încetarea abuzului de coloane oficiale. Niște oameni mai îndrăzneți încearcă să scoată lumea din casă la un protest care ar trebui să aibă loc chiar acum în Piața Universității, dar din câte văd pe Facebook momentan sunt doar 300 de persoane prezente.

Acum hai să luăm și să punem informațiile cap la cap:

Avem o situație în care guvernul sfidează poporul și se face că plouă refuzând să dea vreo declarație cu privire la graba misterioasă a unui ministru. Grabă care a băgat în groapă (la propriu și la figurat) un polițist. Ministru care a trecut nepăsător pe lângă toată scena. Presa scoate la suprafață asta, iar lumea reacționează. Problema e că reacționează prin interacțiune virtuală doar vreo 20.000 de oameni. Adică 0.28% dintre românii cu drept de like, comment, share și, mai ales, de vot.

Ce înseamnă asta?

Că viitorul politic al țării este total neinteresant pentru românul de rând, iar subiecte precum cel discutat mai sus sunt ignorate cu grație. Vă zic sincer că îmi este frică să caut audiențele generate de cancanul prestat de Oana Zăvoranu zilele trecute, când a dat de pomană în fața casei hainele mamei ei la zecile de cucoane strânse la fața locului. Cucoane care, în bunul spirit creștinesc, s-au călcat în picioare.

Într-un astfel de tablou în care țara își amorțește foamea și durerile cu morfina de tip cancan și informație ușoară, iar subiecte care ar trebui să ne intereseze pe toți sunt ignorate de publicul larg, viralizându-se doar în bule de câteva zeci de mii de oameni, ce pretenție putem avea de la premierul Victor Ponta de a nu ne lua peste picior cu refuzul tupeist de nu oferi presei răspunsuri în cazul coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea? Ce pretenții putem avea de la o consilieră de 23 de ani să nu ne tragă de urechi?

Merităm respect când suntem doar 20.000 de oameni revoltați? Eu cred că merităm doar basculante cu mineri și securiști îmbrăcați în postaci pe Internet. Domnule Ponta, domnule Oprea, chemați minerii postacii și terminați odată cu Golaniada asta 2.0. Poporul doarme și de data asta.

minerii-postaci

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

3 comentarii Adaugă comentariu

Adaugă comentariu