Închide

Ce vrei să cauți?

De ce e bine să pui watermark pe pozele tale

O persoană găseşte o poză foarte tare pe deviantart.com. O trimite lui Auraş pe mess sau twitter, iar Auraş face exact ce ar face aproape orice om de online: o uploadează pe facebook ca să o vadă şi prietenii lui.

 

 

 

Eu o văd, râd, dau like şi o share-uiesc mai departe pentru că, încă o dată zic, poza este extrem de tare.

Oamenii o văd şi la mine, râd şi ei, o share-uiesc mai departe… Şi tot aşa.

Băieţii şi fetele de la 220.ro o văd şi ei, râd, îşi freacă mâinile, o copiază şi o uploadează fără sursa de la care a plecat: Auraş Mihai.

Cei “ţânsprezece mii” de abonaţi la pagina de facebook a celor de la 220.ro o văd şi râd. Câţiva dintre ei dau like şi o share-uiesc.

Probabil că poza va circula pe facebook, twitter şi bloguri multă vreme de acum încolo, dar nimeni nu va şti niciodată persoana din spatele acestei poze (încă o dată) foarte tari.

De ce?

Pentru că Dan Creţu, colegul meu talentat, nu şi-a pus watermark pe vreuna dintre pozele postate pe DeviantArt. Poze care în proporţie de 99% sunt extrem de frumoase, interesante şi originale.

Fraţilor, puneţi-vă un watermark pe orice poză, făcută de voi, pe care o postaţi pe internet. Chiar dacă sunt multe ziare sau site-uri care vor avea grijă să scoată watermark-ul, măcar daţi-le de muncă! :D

Sursă Foto: DanCretul.deviantart.com

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

13 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu pe fiecare fotografie, cu excepţie celor pe care le trimit spre printat sau anumite publicaţii, pun watermark. De ce nu? Este munca mea. Nu pun un watermark mare care să strice toată fotografia, însă într-un colţ că e mai bine aşa.

    Cât despre ce ai spus tu în ultimul paragraf, nu se poate concepe aşa ceva. Deşi am păţit-o de multe ori, tu, publicaţie care te respecţi, cum poţi să ştergi sau să modifici compoziţia unei fotografii care nu îţi aparţine?

    • #2 Comentariu nou

      @Alex, Ştiu, mi se par de toată jena publicaţiile care fac asta.. Să nu mai zic de ăia care le fură (pozele)şi participă cu ele la concursuri..

  2. deci sursa de fapt, nu este Auras, asa cum zici si tu la un moment dat. Respect pentru colegul Dan Cretu!

    • #4 Comentariu nou

      @ab, Auraş este sursa de la care a pornit treaba pe facebook. La asta mă refeream. :) Era ok daca cei de la 220.ro îl dădeau ca sursă pt că astfel ajungea lumea la comentariile lui, loc unde este un link către Dan Creţu.

  3. Eu nu fac fotografii, dar fac logo-uri şi pun watermark pe ele până în momentul încheierii “tranzacţiei”. Totul a pornit de la un moment dat când am facut cuiva un logo şi, deşi până atunci nu folosisem watermark, am zis:”hai că îl marchez cu ceva discret ca să vadă logo-ul”. Marchez şi trimit. După vreo 2 zile, mă sună şi îmi spune:”Oana, am încercat să printez câteva cărţi de vizită cu logo-ul de la tine şi am observat că apare un fel de scris peste el”. I-am explicat care e treaba cu “scrisul” si a zis “ok, am înţeles”. Alte câteva zile mai târziu mă sună iar să mă întrebe cum facem să îmi dea banii şi să scot marcajul că trebuie să printeze urgent cărţile de vizită… Morala: din momentul acela nu am mai trimis nimănui nici un logo, indiferent de stadiu, fără watermark.

    • #6 Comentariu nou

      @Oana, foarte înţeleaptă decizia. Noi, românii, suntem de părere că orice este pe net este gratis.. Trebuie să ne schimbăm percepţia asta.

  4. Eu am renuntat sa le mai marchez in urma cu vreo 3 ani. Inca de atunci se furau intens. Chiar daca scriam eu intr-un colt, ori se facea un crop, ori se publica direct asa fara nicio problema. Si cand am vazut ca oricum nu conteaza si cum nu mi-am pierdut timpul sa ma cert cu sutele de bloguri care aveau pozele mele, am renuntat sa le mai semnez. Macar asa arata si mai frumos.

    Stiu ca poate e gresit. Dar eu le fac pentru mine. Cei care fura, oricum nu se jeneaza de un watermark.

    • #10 Comentariu nou

      @Dianora, nimănui nu îi strică puţină publicitate sau puţin credit. Poate mâine îţi apare poza în NY Times, nu te-ai oftica pt. că numele tău nu este sub poză?

    • Am avut cateva poze cu scris pe ele care au ajuns in ziare online. Stii ce frumos erau cropuite? m-am certat cu ei si nu am rezolvat mare branza. Mi-am facut doar nervi.

      Oricum si tu ai dreptatea ta.. e iritant!

  5. #12 Comentariu nou

    orice watermark e usor de scos, daca ai rabdare. iar cei care si-l pun prin mijlocul pozei sau mai stiu eu unde ca sa dea de furca, sunt criticati ca strica poza. asa ca, daca as vrea neaparat sa-mi insusesc o poza, n-as ezita s-o fac cu watermark cu tot!

Adaugă comentariu