Închide

Ce vrei să cauți?

Una despre Bac

Slavă Domnului că m-am născut de ziua mea și că n-am fost nevoit să dau Bacalaureatul anul ăsta.

 

Nu știu cât de mult conștientizează lumea că nu foile alea cu subiecte sunt principala problemă a elevilor care dau Bac-ul, ci presiunea la care sunt supuși acești tineri care încet-încet încearcă să scoată capul în lume, mai toți dintre ei fiind neîncrezători în forțele proprii, dar totuși având planuri mari pe hârtie.

 

Deja Bac-ul a devenit la noi un festival anual. Un festival care așa cum cel de la Rio le confirmă brazilienilor că au femei frumoase, nouă ne confirmă că avem un tineret care nu prea le are cu școala. Toate televiziunile își încing antenele cu transmisiuni live de la baza avizierului cu note. Toate ziarele trag cu caractere în elevi, profesori, miniștri și părinți. Tot News Feed-ul Facebook-ului se scurge înspre baza monitorului cu texte de timpul “Dezastru la BAC! Click aici să vezi rezultatele —>”.

 

Tinerii ăștia nici nu și-au îmblânzit bine pubertatea, că adulții (care au luat la vremea lor BAC-ul “pe bune și pe rele”) le respiră și aruncă tot felul de cuvinte în ceafă. Colac peste cameră de luat vederi, mai îi și monitorizează ca pe pușcăriași din simplul motiv că profesorii supraveghetori sunt oameni și conștientizează că nici ei nu au prestat ca la carte în cei patru ani ai unei generații de liceu.

 

Îmi aduc aminte că aveam niște emoții la Bac de îmi bubuia capul din cauza rapidității cu care-mi pompa inima sângele, asta în perioada în care Bac-ul era un fel de bal de absolvire, toată lumea știa că îl iei. Nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă în capul unor elevi care sunt supuși în această perioadă unei presiuni asemănătoare ce cea de pe fundul Gropii Marianelor.

 

Sunt de acord că Bacalureatul trebuie să devină un examen serios, diferențiator între elevii care merită să ajungă la facultate și cei care mai au de învățat, dar poate că ar fi fost mai sănătos pentru cei care “ne vor plăti pensiile” ca această acțiune să se facă mai silențios și fără presiune.

sursă foto

 

(Dacă vrei să fii la curent cu articolele care-mi ies din minte și mână, apasă aici!)

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Presiunea asta este dupa 4 ani de scoala. Asa ca nu trebuie sa le gasim scuze. 4 ani nu i-a stresat nimeni, doar profesorii si constiinta! Asa ca sa puna mana si sa invete, apoi sa mai lase fitele si figurile de Ferentari.

    Plus ca pe vremea noastra era stres cu bacul. Acum nu-i doare nici in dos. Si asta o vezi in declaratii. Eu n-am vazut un elev sa planga pentru ca nu a luat bacul. Cand am dat eu se plangea pentru o nota de 6-7…

    • #2 Comentariu nou

      Sorin, ăia pe care îi vezi tu dând declarații la televizor sunt aleși cu cap de către băieții de la montaj. Mi-ar plăcea să văd toate interviurile date de elevi. Nu doar alea cu șmecherașii care s-au pregătit cu gel de păr și cămașă nouă. Șmecherașii ăia erau și pe vremea noastră.

  2. Unii o scot la capat,alti nu, insa moralul tari cine il mai scoate readuce in glori?

Adaugă comentariu