Închide

Ce vrei să cauți?

Facem o alba-neagra la Apaca?

bad flowers(Guest-post scris de Andrei Ardeleanu)

Eu lucrez in fosta cladire APACA, langa AFI Cotroceni. Amplasat misto, la bulevard, priveliste misto, trotuar aglomerat, masini parcate ca pe camp, baieti cu alba neagra prezenti mai tot timpul acolo.

Da, ati citit bine. La final de 2013, in Bucuresti, lumea inca mai pune botul la alba neagra. Eu tin minte jocul asta de prin ’95-’96, cand mergeam cu ai mei la mare, si-mi explica tata care sunt smenurile. Si-l tin minte tot pe tata care-mi spunea sa nu joc niciodata asa ceva, ca-mi rupe urechile. Nici el nu juca, dar de fiecare data ghicea bila. De cand lucrez acolo, de vreun an mai exact, de fiecare data cand este cat de cat ok afara, din punct de vedere meteo, baietii sunt prezenti acolo. Si de fiecare data ii aleaga politia. O singura data i-au prins. Doar pe 2 din ei. Ca ei sunt vreo 8 cel putin. Unul este dealerul, vreo 3 joaca la oha, sa te faca si pe tine sa pui bani, iar restul stau de sase, de la un capat al altuia al strazii.

Zilele trecute, dupa ce termin programul, ma opresc cu un coleg in fata cladirii, sa fumam. Vine la noi, putin spasit, colonelul capitan plutonier major Garcea: “Salut baieti, stati mult pe aici, ce mai faceti, sunteti bine?” Si noi, sa nu tacem din gura.. “Da nene, stam aici de vreo 10 minute. De ce? Trece vreo coloana oficiala si aveti nevoie de niste flegme in plus? Ca donam cu mare drag”.

De fapt Garcea vroia sa-l ajutam sa-i prinda pe aia cu alba neagra. Ca ei se chinuie de “atata timp” dar “eu sunt imbracat in uniforma, masina asta a politiei nu se teleporteaza, si pana ajungem noi aia sunt deja fugiti” (am incheiat ambele citate).

Eu i-am zis doar atat: “Eh, nasol. Dar daca va imbracati in civil si veniti fara masina politiei, si va bagati si voi sa jucati, s-ar putea sa va iasa schema si sa-i prindeti. Asta daca intr-adevar vreti sa-i prindeti.” A plecat Cap de Creta cu capul in pamant.

Acum pe bune. Eu ce cacat sa-i fac? Sa ma duc eu sa fug dupa tigani? Cam cum sa-i ajutam noi, eu si colegul, pe politisti. Politia ii fugareste, iar eu cu Mihai intindem o guta, cum am vazut noi in desenele animate, dintr-un capat in altul al trotuarului, si infractorul se impiedica si cade. Ar putea fi o solutie. Ma deranjeaza atitudinea asta de delasare, caci asa o consider, a politistilor. Cum sa am eu incredere ca ei rezolva chestii importante, cand nu sunt in stare sa prinda cativa gainari din asta de coltul blocului? Altfel, cand au fost protestele cu Rosia Montana, erau politisti/jandarmi in civil printre protestatari la tot pasul. Cu sticle, cu fluiere, cu Uniti Salvam in gura, cu casca in ureche.

Ma deranjeaza cand Garcea ma abordeaza pentru o problema atat de simpla. Pot doar sa presupun ca ala s-a dus la circa, a completat un raport de genul: “In dimineata zilei din seara urmatoare am constatat ca baietii cu alba neagra erau la locul lor, dar nu am reusit sa-i prindem, caci masina politiei nu se teleporteaza iar eu eram imbracat in uniforma. Am incercat sa stam de vorba cu martorii dar nici unul nu a fost dispus sa ofere vreo informatie”.

sursă foto

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu