Închide

Ce vrei să cauți?

O țară de exagerați

Uneori îmi imaginez că inventatorul verbului “exagérer/a exagera” a cunoscut o idee mai mulți români decât putea să ducă. Asta pentru că noi avem darul divin al exagerării. Evident, toate națiile au exagerările lor: grecii exagerează lenea, italienii exagerează cu problema țiganilor și cu sumele exorbitante pe care le dau pe românce, americanii exagerează cu consumul de petrol și zahăr, francezii exagerează cu promovarea brânzeturilor mucegăite, nordicii exagerează cu închisul femeilor în beci, iar britanicii exagerează cu purtatul pantofilor urâți. Dar noi, românii, avem un stil magic de a exagera orice, în orice domeniu.

Am luat pizza, care la bază e doar un blat cu câteva felii de salam, roșii, verdeață și parmezan, și am exagerat-o punându-i cârnați și-un ou ochi în centru. Am luat shaorma turcească și am trântit în ea tot cea am găsit prin bucătărie, apoi am exagerat încă o dată denumind-o “saorma cu de toate”. Am bătut turcii de câteva ori, când i-am prins prin câteva mlaștini cu chiloții în vine, și am exagerat în cărțile de istorie că îi țineam la respect și că eram “Poarta Creștinătății”. Am exagerat până și la Revoluție, când ne-am împușcat între noi, pentru că vedeam teroriști verzi pe pereți. Exagerăm orice căsătorie și divorț dintre o parapantă și un prezentator meteo pe steroizi. Exagerăm când ne plângem de iernile grele, exagerăm când ne călcăm pe cap pentru o reducere de 50% la bormașini, exagerăm cu toate cozile de sărbători, exagerăm cu excesele alimentare de sărbători.

Dar dintre toate, cele mai mari exagerări mi se par cele care răsar după moartea unor persoane mai mult sau mai puțin publice. De la acțiuni de “școală veche”, precum bocitul sau aruncatul peste coșciug în groapă, până la acțiunile mai “fresh & cool”: poze pe luneta mașinilor și tricouri cu chipul răposatului, trântind uneori chiar și câteva pagini de Facebook “RIP Cutărescu Cutăreanu”, “RESPECT Cutărescu Cutăreanu”.

Exemplul zilei vine de la un nene care a găsit în moartea a două persoane un motiv să își  scoată exagerarea din organism. Individul s-a apucat să posteze următoarea poză pe paginile de Facebook producatoare de glume:

exagerari

via Teo

 Omul s-a grăbit atât de tare să exagereze încât a exagerat și data.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    O tara de exagerati ? Ai gresit, voiai sa scrii O TARA DE RETARDATI…

Adaugă comentariu