Închide

Despre like și reach organic

Reach-ul organic al postărilor paginilor de Facebook scade, iar cele mai afectate pagini sunt cele ale brandurilor. Bloggerii, oamenii care fac social media, chiar și utilizatorii normali de Facebook, toți au sesizat asta.

social@Ogilvy a publicat un studiu despre scăderea reachului, Alex Ciucă l-a publicat și el pe blog și a tras o concluzie destul de drastică: “noțiunea de reach organic pe Facebook va dispărea”. Au urmat mai multe articole în blogosferă: Cetin anunță ironic dispariția specialiștilor de Facebook, Manafu subliniază importanța pe care o vor avea agențiile de media în ecuația livrării mesajului unei pagini de brand către fanii săi, Alex Negrea încearcă să liniștească apele cu două exemple de pagini pe care le gestionează (una de artist, alta de brand auto), care au un reach organic bun spre foarte bun, Ovidiu Militaru susține că Facebook se transformă într-un canal media, iar Orlando este de părere că Facebook pune o barieră nejustificată între like-ul lui și o pagină de care este interesat.

Acum, hai să vă zic și eu cum văd toată situația, în trei acte:

I. Din punctul meu de vedere, a da like unei pagini de brand nu înseamnă neapărat a vrea să văd toate postările brandului respectiv. Dau like paginii  pentru că îmi place laptele Zuzu, nu pentru că vreau să văd ce îmi zice zi de zi brandul respectiv. Dacă vreau neapărat să văd neapărat ce se întâmplă, dau “Get Notification” (cum am și făcut pentru vreo 10 pagini).

II. Facebook se spală pe mâini când vine vorba de News Feed și îți zice clar că îți afișează “Top Stories”. Dacă vrei neapărat să vezi ce postează toată lumea, poți să selectezi “Most Recent”.

most recent

III. De ce până acum ceva timp reach-ul organic era forță? De ce se întâmplă toată nebunia asta?

Păi e simplu. Facebook vrea să facă bani. Facebook dintotdeauna a vrut să facă bani. Așa că a momit brandurile, ca un pescar deștept, aruncând niște mămăligă/reach organic în baltă, a instalat pe margine ad-urile/lansetele și le-a aruncat în apă printre bucățile de mămăligă/reach organic, apoi a scos puțin câte puțin mămăliga/reach-ul organic din baltă. Ideea e că va mai lăsa mămăligă în baltă, dar doar pentru peștii deștepți.

Facebook nu a fost niciodată gratis, iar acum a majorat prețurile. Nu mai este suficient să plătești cu câteva sute de euro un om care să facă niște content pe pagină. Dacă vrei să exiști pe Facebook ai două variante mari și ambele implică acțiunea de a băga mâna în buzunar și de a scoate bani. Exact cum e cu publicitatea clasică.

1. Plătești un om cu câteva sute de euro, ca să creeze niște conținut decent pentru pagină, dar scoți și niște bani pentru reclamă, să împingi conținutul în News Feed-ul fanilor. Ăsta e “Sponsored-ul”, varianta cu cascadă de bani pe fruntea lui Mark Zuckerberg. Situație care îți va face brandul să fie “another sponsored brick în The Wall”. Vei fi ăla peste care trece repede Vasile în căutarea selfie-ului pe care l-a făcut Maricica în baie.

2. Plătești de la foarte bine în sus o echipă de creativi, care îți vor crea un conținut care se va viraliza și va ajunge organic în News Feed-ul fanilor paginii tale. Ăsta “Top Stories”, varianta cu cascadă de bani pe fruntea creativilor. Situație care te va face să te simți mai bine și îți va face brandul respectat.

3. Faci un mix între cele două variante de mai sus (ceea ce este și recomandat).

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu