Închide

Ce vrei să cauți?

Un cutremur în China vs. un cutremur în SUA

În luna august au avut loc două cutremure cu o magnitudine apropiată, unul de 6 grade pe scara Richter – în Yunnan (China) și unul de 6,1 grade – în Napa (Statele Unite ale Americii). Rezultatele au fost extrem de diferite, în China fiind tragice, și asta strict datorită structurii de rezistență pe care (nu) o au casele făcute de chinezi.

Aruncați un ochi pe clipul ăsta ca să vedeți paralela între cele două cutremure:

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Trecand peste faptul ca scara Richter este logaritmica si ca o diferenta de 0,1-0,2 R este imensa, trebuie sa ne gandim si la alti factori care afecteaza direct:
    – directia de propagare a undelor fata de cladiri: de ex. una este cand un bloc lung “primeste” undele de-a latul, dintr-o parte, oblic, etc (ai fi mirat cat conteaza asta);
    – tipul solului afectat – cel mai simplu si mai aproape de cautat (pentru documentare) este solul din Bucuresti – gasesti cu usurinta diverse harti seismice ale Bucurestiului unde, din cauza diferentei calitatii solului, sunt cartiere in care un cutremur major poate sa provoace pagube mari iar in altele poate sa provoace tragedii de neimaginat;
    – ora la care se produce seismul – una este sa fie in miezul zilei, cand lumea este la munca, alta este la miez de noapte, cand toti sunt acasa si mor ca mustele daca pica blocul cu ei
    Ar fi si alti factori insa doar primii 2 ar fi de ajuns incat sa iti dai seama ca ar fi extrem de multe variabile incat sa nu poti compara vreodata 2 seisme intre ele.

    Si sincer sa fiu, cladirile construite din caramida sunt pacatoase la seisme pentru ca exista tendinta la caramizi sa se desprinda, aleatoriu, bucata cu bucata si te trezesti cu capul spart sau mai rau. Daca respectiva cladire este si din 1000 toamna, fara structuri de rezistenta macar din epoca moderna… – iar SUA este plina de astfel de cladiri, in special in marile orase unde se pastreaza fel si fel de cartiere cochete, cu aer boem.

    Nu vreau sa iau partea Chinei, aia oricum sunt recunoscuti pentru faptul ca au tendinta de a face cat mai multe lucruri, cat mai repede si e normal sa mai iasa si prost insa seismele nu se pot compara. Niciodata, indiferent de situatie, de tara, de cultura.

    P.S.: oricat de horror ar suna, sa zicem mersi ca avem cutremure pe aceasta mica planeta. Ele ne demonstreaza ca planeta “traieste” si “se misca”. Asta inseamna ca exista activitate adanc sub scoarta, ca lucrurile se misca, magnetismul este OK, nu ne prajim la orice explozie solara, etc, etc (chestii marunte dar datorita carora existam si-n ziua de azi).

Adaugă comentariu