Închide

Ce vrei să cauți?

Diferența dintre “inspirat” și “copiat”

Am zis-o ori de câte ori am avut ocazia și o să o zic în continuare: m-am apucat de daily vlogging inspirat fiind de Casey Neistat, un individ care a revoluționat ideea de daily vlogging și care a inspirat (zic eu) mii de oameni să se apuce de creat conținut pe YouTube. Doar în România sunt vreo 5 astfel de indivizi, de care știu eu. Poate sunt mai mulți.

Chiar dacă au existat și alți daily vloggeri cu mult înainte să se apuce Casey de asta, el a fost singurul care m-a motivat suficient prin clipurile lui să mă apuc să-mi filmez zilnic viața. Recunosc senin că am folosit de la el câteva ingrediente:

timelapse-urile – la care am renunțaț rapid pentru că nu mă identificam cu ele;
• mail time – asta pentru că primesc des cadouri de la branduri și uneori de la oamenii care mă urmăresc, dar mi-am păstrat stilul personal de desfăcut cadouri, nu am apelat binecunoscutul briceag caseyneistatian;
• insert-urile din Spongebob – care sunt prea caterincă să nu le folosesc “la trecerea timpului”.

În rest mi-am dezvoltat stilul personal de făcut chestii, asta pentru că, până la urmă, este imposibil (și “de porc”) să copiezi viața și stilul unui om. Nu neg însă că mi-ar plăcea să locuiesc în New York și să am un birou spațiu de joacă pe Broadway. :) Nu neg că mi-ar plăcea să arunc pe interneți un viral de talia și calitatea “Bike Lanes”, “DO MORE” sau “Snowboarding With NYPD”, dar până-mi coace cuptorul minții o idee originală, stau în banca mea și nu mă apuc să “copy-ponta-paste-uiesc” munca omului.

Ca să închei prima parte a articolului de față, cea cu “inspiratul”, așa a arătat pentru mine un an de făcut zilnic daily vlogging, un an inspirat de Casey Neistat:

Acum, în partea a doua a articolului, cea cu “copiatul”, o să împărtășesc cu voi câteva bucăți dintr-un clip făcut de cel mai mare youtuber – ca număr de abonați – de la noi, Mikey Haș, în care copiază cu stil și grație unul dintre cele mai cunoscute virale ale lui Casey Neistat, “Snowboarding With NYPD”.

Mai departe o să vedeți cu screenshot-uri și argumente, de ce cred eu că Mikey a copiat clipul și o să vă explic și de ce am scris articolul de față, mai presus de “hatereala” de care mă veți bănui pe parcursul lui.

Clipul lui Mikey începe aproape tras la indigo după clipul lui Casey, chiar din prima secundă, cu bucăți din buletinele de știri, care anunțau ninsoare și toate cele. În clipul lui Casey erau anunțate închise drumurile. Adică, nu mai sunt mașini pe străzi, iar nenea polițist zicea că vor aresta persoanele care se dau cu placa pe drumurile închise. #subtilitate

Începe muzica. La Casey rulează fin Frank Sinatra cu cea mai piesă dintre piese: New York, New York, iar la Mikey cânta magic Maria Tănase – Badea neichii Bucuresti. Ulterior a scos-o și pe Adda la înaintare cu piesa compusă la 555 de ani de București.

Urmează un cadru cu pregătirile, în care Mikey probabil că nu a vrut să își murdărească placa de vopsea.

După care vine partea fun a clipurilor. Cea în care băieții se dau cu placa și parte simpatică e că atât Casey cât și Mikey au alături de ei câte un partener pe skiuri. #frumi

La un moment dat scot amândoi câte un steag din borsetă. Casey pe-al Statelor Unite ale Americii, iar Mikey îl scoate la fluturat pe cel al României. Era totuși un pic de prost gust să-l scoată și el pe cel al Americii, mai ales că America nu o să mai fie la fel de cool de când o să fie Trump președinte.

Într-un final, după ce toți năzdrăvanii din cele două clipuri sar dâmburi de zăpadă, bat Cuba cu oameni pe stradă și arată like-uri spre camerele de filmat, la un moment dat cade în ambele clipuri băiatul de pe skiuri. Deh, mai neexperimentat poate, dar nu contează că personajele principale sunt încă pe plăcile lor. Pesemne e mai greu să cazi de pe placă atunci când ești tras de mașină.

Clipul lui Mikey se termină aici, la cazătura schiorului, dar a lui Casey continuă până îi oprește un echipaj de poliție. Echipaj care le zice că i-a oprit pentru că a făcut cineva o plângere, se fac că vorbesc un pic și după aia îi lasă în treaba lor.

Probabil Mikey nu avea același noroc cu Poliția Română, d-asta nici nu s-a riscat să se dea cu placa pe la Universitate sau Romană, mulțumindu-se cu câteva străduțe micuțe din zona pieței Gemeni/Galați.

De ce am scris articolul ăsta până la urmă?

În primul rând, ca să am un link la îndemână să le răspund mai ușor celor care mă vor acuza în viitor că îl copiez pe Casey Neistat. Să vadă diferențele dintre “inspirație” și “copy paste de România”. Btw, Mikey nu a zis nicăieri, nici în descrierea clipului de pe YouTube, nici în share-ul Facebook, că a vrut să recreeze clipul lui Casey.

Iar în al doilea rând, pentru că am văzut că Bunescu și Pandutzu au pus pe blogurile lor clipul lui Mikey și au folosit cuvântul “inspirat” în propoziții de tip ”Inspirat de Casey Neistat, Mikey Haș a făcut și a dres”.

M-am gândit că dacă explic puțin diferența dintre cele două cuvinte prin exemple clare, nu vor exista probleme cu respectivele cuvinte la viitoarele audieri ale miniștrilor acuzați de plagiat. :)

O întrebare care mă macină #umpik

De ce a ținut morțiș Mikey Haș să pună BMW-ul în thumbnail din moment ce BMW-ul îi trăgea? Întreb că sunt tentat să îmi pun și eu un BMW în thumbnail-urile vlogurilor viitoare, poate dă mai multă lume click. :P

Dacă vreți să vedeți cele două clipuri cu ochii voștri, îl găsiți pe cel al lui Casey aici și pe cel al lui Mikey aici. Enjoy! :)

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

11 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Dacă te uiți întâi la vlogul din America și apoi la Mikey haș, cum am făcut eu, aproape că-ți inspiră milă Mihăiță. No intention of being mean, dar… ca să copiezi ceva spectaculos, ori o faci până la capăt (eventual îi aduci un PLUS), ori deloc, altfel arată pur și simplu jalnic. Adică pe bune, au mai dat și imaginea pe fast forward la un moment dat, am zis că leșin de râs. :)))))

  2. Putea măcar să închirieze și el o dronă și să filmeze pe timp de zi :))

  3. eu m-am plictisit dupa un minut jumate … #notintarget :)

  4. Ăăă… fir-ar să fie, acum patru ani n-am avut steag la îndemână!

    https://www.youtube.com/watch?v=xk3syiNla78

  5. Wow, dupa atatia ani, a inceput lumea sa se prinda ca ce face Mikey Has nu e original.

    • Mikey a crescut furand de afara. Sa nu uitam, poate putin stiu, dar conceptul Dozei este defapt luat dupa muuult mai celebrul Ray W.J.

      Atunci m-am distrat cand am vazut emisiunea. Acum m-am distrat cand am vazut copia dupa Casey.
      Pe de alta parte, el are bani multi si e vedeta. Eu nu.

Adaugă comentariu