Închide

Ce vrei să cauți?

A fost sau n-a fost o mineriadă digitală?

De vreo două zile, de când a început nebunia cu blocările conturilor protestatarilor, stau și mă gândesc dacă nu cumva m-a luat valul când am scris articolul despre “minerii digitali” aflați probabil în beciurile pesedeului. Că poate până la urmă a fost doar un rateu al mamutului Facebook și o coincidență pură că un block a venit călare peste contul meu tocmai după ce am dat share evenimentului creat ca să adune lumea la protest.

Ieri seară mi-a apărut în feed postarea unui tip care susține că a trimis către Facebook mai multe întrebări vizavi de blocările de conturi și că oamenii i-au răspuns că toată povestea a fost o eroare tehnică a platformei:

 

Evident că am început să îmi fac procese de conștiință, că m-am aruncat ca baba pe scaunul liber din autobuz, că am alimentat ura față de PSD aiurea și alte chestii de gen. Însă mi-a trecut repede. Și nu pentru că drăcușorul de pe umăr mi-a zis “30.000 de unici pe blog nu-s de colo, boss”.

Faza e că Facebook a recunoscut că toate conturile blocate au pățit-o din cauza unei erori a sistemelor automate, dar nu zice dacă a fost ceva care “a stimulat” acele sisteme automate.

Și aici mă refer la “minerii digitali”. Asta pentru că, dacă Facebook recunoaște că au existat acei “stimuli organizați”, se va trezi cu un alt scandal internațional, după cel cu “fake news-urile” despre care se zice că sunt responsabile pentru deturnarea alegerilor americane. Cu alte cuvinte, ar recunoaște că platforma are niște hibe ușor de exploatat de băieții deștepți ca să facă ce vor tastaturile lor în News Feed-urile oamenilor. În cazul fake news, au intoxicat feed-urile oamenilor, iar în cazul minerilor, au redus la tăcere “free speech-ul”.

Pe lângă asta, rămâne în aer un alt aspect. Toate persoanele care se plângeau că au fost blocate în seara protestului, erau persoane care postaseră în prealabil ceva despre protest sau ceva de rău despre PSD. Coincidență-coincidență, dar, vorba lui Teo de la Nimic Nou, “voi chiar mai credeți în coincidențe?”.

Pe de-o parte avem “facts” când tragem linie și vedem că toată “eroarea” a lovit doar oamenii implicați în protest, iar pe de altă parte chiar nu putem crede pe cuvânt un gigant care ar zice orice să nu fie târât într-un scandal monstru internațional. Facebook chiar are o problemă gravă când vine vorba de controlul informației care curge zilnic cu un debit aproape de neimaginat prin câmpia markzuckerbiană.

A creat cu adevărat un sistem care este zilnic alimentat de sute de milioane de oameni și susține peste două miliarde de conturi. Ca să țină sub o lupă care să curețe fluviul de tot felul de substanțe toxice și abuzuri pe bază de raportări, ar trebui să aibă batalioane de ochi și de mâini. Chestie care ar face să explodeze costurile companiei și ar da o senzație reală de Big Brother, cum că cineva mereu stă și privește ce se întâmplă.

Ar mai fi o variantă, care din punctul meu de vedere ar fi eficientă din punct de vedere costuri, dar care ar implica alte riscuri enorme: inteligența artificială. Însă cred că asta s-ar putea transforma în Sky Net-ul din Terminator. Imaginați-vă un super-computer care să aibă acces la toate trăirile oamenilor care sunt îmbrăcate în informație pură (texte, poze și clipuri). Imaginați-vă un super-computer care ar putea vedea latura frumoasă a oamenilor, dar și latura întunecată, acea ură veninoasă care li se scurge din tastatură când se discută subiecte mai sensibile (migrația, homosexualitatea etc.).

În fine, se pare că, fără să vrea neapărat asta, domnul Dragnea și echipa lui de digital chiar pot să genereze discuții cu adevărat filosofice despre viitorul celei mai mari rețele sociale din lume. Bravo, domn’ Livache!

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

foto: Emanuel Pârvu

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu