Închide

Ce vrei să cauți?

De vizitat în județul Cluj: Sturfărșiul de la Sic și pictura lui Rubens

În weekendul proaspăt consumat am dat o fugă până în județul Cluj. Am vrut să văd cu ochii și lentilele din dotare Stufărișul de la Sic, dar pe drum am mai descoperit ceva din aceeași zonă a ineditului, o pictură de Rubens aflată în Catedrala Armeano-Catolică din Gherla. Este vorba despre “Coborârea de pe cruce”.

(Un selfie cinstit cu pictura)

Apropo de Rubens, la o simplă căutare pe Wikipedia a listei celor mai scumpe picturi, veți afla că pictura “Masacrul Inocentilor”, de Peter Paul Rubens este pe locul 5 și a fost vândută în 2002 cu 76,7 milioane de euro. Un chilipir care umbrește mai toate ofertele de Black Friday-ul ce bate la ușă.

Cum văd păsările Catedrala Armeano-Catolica Gherla

Vă recomand cu o căldură cum n-a văzut RADET-ul să faceți o vizită la Catedrala Armeano-Catolică din Gherla, dacă aveți drum prin zonă. O dată ca să vedeți pictura, dar mai ales ca să stați de vorbă cu domnul Ioan Esztegar, care este administratorul civil al catedralei și președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România. Omul este o carte de istorie și de legende armenești. Dacă vreți să vedeți o mică mostră de jumătate de oră de discuții cu el, găsiți un clip la “parterul” acestui articol.

(Cadru cu doi ionești absorbiți de poveștile domnului Esztegar)

Bun, acum întorcându-ne la motivul principal pentru care am luat drumul Clujului și-al Gherlei în weekendul proaspăt consumat, Stufărișul de la Sic este la 20-30 de minute distanță de Gherla, fix la ieșirea din localitatea Sic și este cu adevărat o minune naturală a țărișoarei noastre.

Cum văd păsările “minunea” de la Sic

Pe Sfânta Wikipedia Aducătoare de Informații scrie că rezervația naturală a fost declarată arie protejată în aprilie 2000 și se întinde pe o suprafață de 2 hectare. Tot acolo mai scrie că aria protejată reprezintă o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent de dreapta al Someșului Mic) alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă, cu vegetație de stuf și papură.

Ionești în stuf – de Mavic Rubens

La fața locului vei găsi mult stuf (duuuh!) și un podeț de lemn care-l taie pe lățime. Îți recomand ca, dacă ajungi la fața locului, să fii atent la bucățile de lemn rupte ca să nu te accidentezi.

Cadru artistic cu podețul – Marian Rubens Ionescu

Tot la fața locului vei găsi și trei foișoare de tip puncte de observare. Unul dintre ele e într-un mic turnuleț. E drăguț să te cocoți p-acolo și să asculți sunetul creat de vântul care își face loc prin stuf. Terapie curată, audio-video. :)

  

Recomand să ajungeți în zonă pentru energia și frumusețea locului. Faci poze frumoase, afli lucruri noi despre țara noastră și oamenii care o populează de secole și, dacă ești vlogger, prestezi un vlog fin cu toată povestea.

Tradiționalul vlog cu toată aventura:

Istoria armenilor din Gherla (și a picturii lui Rubens din Catedrala Armeano-Catolică din Gherla):

 

Abonează-te la vlogul meu aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Cred că la fiecare articol/video de genul ăsta ar trebui sa scrii mare: “dacă ajungeți aici, nu fiți români adevărați, păstrați curățenia, nu vă lăsați pet-urile și pungile aici”.

Adaugă comentariu