Închide

Ce vrei să cauți?

Agora, un film pentru creştini şi ceilalţi…

Eu sunt genul de om care stă mult şi se gândeşte asupra vieţii, de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Iar filmul Agora mi-a arătat mie (omul secolului XXI care ia lucrurile ca atare, care este botezat cum se naşte şi trăieşte apoi liniştit în religia pe care el o acceptă), începuturile “creştinităţii legale” în Alexandria, unul din oraşele care se puteau mândri cu una din cele şapte minuni ale lumii antice, mai exact Farul de la Alexandria.

Un film cu o acţiune violentă, desfăşurată pe o perioadă mai lungă de timp, care expune modul primitiv şi violent în care luau stră-stră-(stră)-bunicii noştrii deciziile.

 

Sunt convins că după vizionare îţi vei pune câteva întrebări despre felul in care oamenii au interpretat cuvântul lui Dumnezeu şi l-au transmis mai departe, indiferent dacă au facut-o cu vorba bună sau prin aruncatul cu pietre sau săbii în semenii lor care aveau alte convingeri.

 

Evident la rândul lor şi celalţi aruncau, la fel cum aruncau şi când creştinismul era interzis. Un film care m-a pus pe ganduri mai mult decât eram, un film în care între razboiul religiilor îsi face loc si dorinta omului de a cunoaşte universul şi modul în care sunt aşezate lucrurile în el..

 

Recomandarea mea este sa-l vezi acasă, la cinema te vor enerva comentariile celor care au venit să vadă eroi, lupte memorabile şi efecte speciale. Parerea mea este că acest film nu antrenează ochii ca Avatar, ci rotiţele minţii.. cele care de mult timp nu au fost aşa turate datorită unui film.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #6 Comentariu nou

    la un post asa diferit, ar fi trebuit sa fie aici mult mai multe comentarii, sa invite oamenii la dezbatere, sau cum ai spus si tu, sa-ti puna rotitele in miscare (poate trebuiesc unse :D).

  2. Îmi place foarte mult articolul, îmi place cum ai scris, cum ai prezentat filmul.
    Culmea coincidenţei este că tocmai ce l-am luat şi eu şi chiar mă gândeam să mă uit la el diseară sau mâine. Revin cu detalii după aceea :)

  3. partea mai putin frumoasa a filmului e momentul in care li se permite crestinilor sa patrunda in biblioteca si distrug manuscrisele. asta mi se pare o tampenie totala. daca stai bine sa te gandesti faze de genu s-au intamplat si in realitate si poate anumite documente importante sau consemnari au fost distruse

    • Exact! Şi pe mine m-a mirat toată faza cu distrusul manuscriselor… Exemplul cel mai bun este descoperirea Hypatiei.. mai exact cu miscarea planetelor guvernata de elipsă… care a fost descoperită dupa mai mult de un mileniu de la moartea ei.. Nu ştiu cât de reală este faza dar îţi dă mult de gândit. Mulţi oameni au murit pe rug pentru nişte idei .. care mai târziu au fost acceptate şi patentate de alţii…

  4. Oh, i’auzi, un film bun, deci :d o sa il vad week’end’ul asta cel mai probabil… M-am scarbit deja de nebunia cu “Avatar”, plus ca actrita din “Agora” imi pare cunoscuta, parca am vazut’o si in “Constantine”, nu? :-?

  5. mah…de asta mai auzii aseara de pe alt blog…nu mai stiu de pe care…si uitai sa-l caut…da da da…cica-i fain! :)

  6. #20 Comentariu nou

    Am vazut filmul aseara. Hypatia este fascinanta.

  7. hmmm,o sa ma uit si eu la film

  8. #22 Comentariu nou

    Am cautat curios daca a comentat cineva cumva filmul asta pe care l-am vazut ieri.
    Crestinimsul a avut doua taisuri, unul dintre ele fiind evident teroarea pe care a semanat-o cel putin 1700 de ani si ale carei ramasite inca mai exista. Asta nu neaga frumusetea lui Isus, dar din pacate, ii cam face eforturile si viata inutila.
    Crestinii in acest film mi-au aparut ca o gloata de nebuni – oricum marea majoritate a religiilor privite cu un ochi obiectiv se reveleaza asa – si acum…sa fim seriosi, chiar asa au si fost cel putin 1700 de ani si multi continua sa mai fie asa! Sa nu ne ascundem dupa deget!
    Este un mare pacat ca tocmai ‘capete’ din astea luminate care au condus crestinismul au reusit cu succes sa-l anuleze pe Isus.
    Cred ca cea mai buna concluzie a filmului este ca era religiilor ar trebui sa apuna si sa credem in altceva decat in copilarii de genul “Dumnezeul meu” in numele carora omoram pe altii.

    • Oricum oamenii au violenţa tatuată pe creier, dă-le un motiv cum ar fi religia sau alegerea presedintelui şi se omoară între ei. Ai zis bine ce ai zis mai sus, din păcate. :)

    • #24 Comentariu nou

      Da, intra-devar omul va folosi muuulte pretexte pentru violenta.
      Paradoxul e ca tocmai Isus a pierdut cel mai mult. Dupa ce ca saracu a fost ucis de evrei, pe lumea ailalta marea noastra biserica i-a aplicat lovitura de gratie umflandu-l cu imaginea unicului salvator al lumii, intorcandu-i cuvintele pe dos si folosindu-se de el intr-un mod in care s-a transformat intr-o creatura monstruoasa care a mutilat oamenii moral si psihic :(
      Macar filme ca asta sa ne faca sa gandim independent si obiectiv, indiferent ca e vorba de religia crestina sau alta sau alte idei care au efecte de genul asta.

  9. #25 Comentariu nou

    o palma peste obrazul “crestinilor”…o “palma” ashea cum nu am mai vazut de multa vreme…multumesc fiindca existi Alejandro Amenábar…

  10. #27 Comentariu nou

    Am citit cateva comentarii si se pare ca exista lume care mai este inca simpatica =)
    Acum ma uit si eu la film, talentata actrita, dar parca seamana si cu Maia Morgenstern, nu ? (scuze daca am gresit) :D

Adaugă comentariu