Închide

Ce vrei să cauți?

Vânzătorii de produse Apple în România sunt neserioși

Nu știu dacă a ajuns informația asta la voi, dar o mai zic o dată. Mi-am schimbat MacBook Air-ul pe care îl aveam de aproape doi ani cu o jucărie mai puternică. Mi-am luat un MacBook Pro de 15 inchi, cu Touch Bar, 16GB RAM, 256 SSD și placă video dedicată de 2GB.

Realitatea crudă este că eu nu-l voiam pe ăsta din 2016, mă mulțumeam foarte bine cu cel din 2015, chiar dacă dădeam aceiași bani pe el. Asta pentru că MacBook Pro-ul din 2015 avea toate porturile USB normale la el, avea Sfântul MagSafe și, cel mai important, avea încorporat cititor de carduri SD. Problema a fost că în comerț nu mai găsești nici umbră de vechiul MacBook Pro. Peste tot sunt doar noile jucării. Așa că am urmat turma și mi-am luat versiunea 2016 a jucăriei.

Acum, un lucru e clar: nebunia asta futuristă a celor de la Apple de a pune doar patru porturi USB-C și o ieșire audio jack pe noua jucărie MacBook Pro de 15 inchi a venit un pic cam devreme pentru nivelul pieței. Până și cel mai nou iPhone vine cu un cablu de date care are lightning la un cap și USB 3.0 la celălalt. Cu alte cuvinte, am fost pus în situația în care am fost nevoit să îmi iau și un cablu lightning – USB-C. :)

Dar nu asta este problema. Nu porturile dubioase, nu faptul că Touch Bar-ul e relativ useless și încălzește enervant carcasa jucăriei, nici măcar că bateria ține mai puțin decât ținea la fostul meu MacBook Air. Sunt un om care se adaptează la orice, iar Apple fix pe asta mizează, pe adaptivitatea clienților. Adică pe faptul că o să ne luăm adaptoare sau o să aruncăm cu dolari într-un proiect d-ăsta de pe Indiegogo.

Problema e că băieții care vând produsele Apple în România sunt total dezinteresați să le ofere fraierilor care dau foarte multe mii de lei grei pe MacJucării niște adaptoare cu care să își facă treaba. De exemplu, eu caut de săptămâni bune un adaptor pentru cardurile SD care să transfere mai rapid de 1GB/minut, cum o face adaptorul pe care am dat 39 de lei la F64.

Eram dispus să dau și 200 de lei pe unul care să își facă bine treaba, dar niciunul dintre Resellerii sau Premium Resellerii Apple în România nu are așa ceva pe stoc.

Vorba aia, dacă Premium Resellerii de tip iStyle sau ditămai eMAG-ul, care are și un Apple Shop la Crângași, nu este în stare să aducă un adaptor d-ăsta pe care Apple îl are pus la vânzare în toate țările care se respectă, ce pretenții să mai ai de la Altex, Media Galaxy și alți băieți care nu se laudă cu colaborări premium cu Apple?

Zilele trecute am primit un sfat de la un service autorizat Apple să folosesc un adaptor de SD-Card – USB 3.0 pe care să îl introduc într-un adaptor USB-C – USB 3.0. Un soi de adaptorception. :)

Dacă aveți și voi vreun sfat, îl aștept cu maxim de interes. Mi-am luat o MacJucărie de 12.000 de lei cu care să mă mișc mai repede la editare și randare, dar pierd timp cu cisterna la transferul clipurilor din cameră în jucărie. Awesome! :)

Revin în curând cu un review complet la MacBook-ul din dotare. Am făcut aici un unboxing când l-am luat:

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu știu dacă ăsta e mai bun sau nu: http://www.istyle.eu/ro/moshi-cardette-type-c-usb-c-multi-card-reader-white.html .
    În general cititoarele de card bune sunt scumpe și nu le găsești pe toate drumurile (eu mi-am luat ăla de la SanDisk, ce e drept, nu din RO), eu unul am considerat că nu merită investiția până acum – tu ai video, deci e cam altceva.
    Apple nu vrea ca lumea să-și cumpere adaptoare, ci să renunțe la cabluri. Bănuiesc că descarci fișiere mari de pe iPhone, dar tot nu înțeleg de ce nu te-ai mulțumit cu cablul de date și adaptorul multi port pe care observ că ți l-ai luat. Sunt curios ce ai de zis despre el, deși comparația cu Air e nepotrivită – ecran retina, procesor i7, placă video dedicată. Cât despre baterie, uită-te la ce aplicații îți folosesc placa video dedicată – de exemplu Acrobat Reader o folosește la orice pdf – și poate găsești alternative sau nu le lași deschise fără să fie nevoie. În rest, să-l stăpânești sănătos!

    • #2 Comentariu nou

      Mersi de pont cu adaptorul de pe istyle. :D Zici să scot din cameră direct prin cablu? Mi se părea mai simplu direct cu sd-cardul. Comparația cu Air-ul am făcut-o în ideea în care ăla e din 2013, iar în patru ani ar fi trebuit să vină și ei cu o idee mai bună de baterii. Clar ăsta papă mai multă energie. O să verific asta cu aplicațiile, mersi! :D

  2. #3 Comentariu nou

    Știu ce zici cu Air-ul, că parcă nu se mai termină bateria la el. Eu l-am comparat cu un Pro de 13 (Air-ul, zic), cam din aceeași generație, dar tot se vedea diferența din cauza ecranului. Dar parcă n-aș da retina pe 2 ore de baterie în plus (mă rog, atâta timp cât mă ține măcar 6 ore pentru chestii uzuale). Să știi că bateriile sunt cam la fel, modul cum aleg componentele în funcție de consum face diferența.
    Știu, și mie mi s-a părut groaznic să leg orice cameră de laptop prin cablu și da, faptul că puteai băga cardul direct în laptop era ideal. Eu nu mi-am pus niciodată problema vitezei la descărcare, mai degrabă voiam să nu consum acumulatorul aparatului în timp ce descărcam (atunci când era pe cablu).

    Mai aruncă un ochi în perioada următoare pe piață, că mi se pare că or să apară tot felul de chestii. Am văzut inclusiv cablu de hard disk extern sata (sau care e ăla ce iese din el) – usbc, dar cam scump – 130 lei (la emag parcă).

  3. Soluția pentru Macbook-ul meu a fost un adaptor simplu pentru usb normal, usb type c la usb 3.0 și acolo îmi bag cititoarele și orice alt periferic necesar, deja existente fără cheltuieli suplimentare.

Adaugă comentariu