În ultimul timp am trimis, ca blogger, mai multe mailuri cu propuneri de colaborare pe diverse proiecte. Toate mailurile erau corect scrise gramatical, erau realiste și conțineau informații explicite despre cine sunt și ce vreau.

Trebuie să recunosc că în unele mailuri aveam un ton mai prietenos și destins, chiar mai trânteam și câte o glumă. Nimic vulgar, nimic tupeist, eram doar un blogger cu inițiativă care voia ceva și era pregătit să dea, la rândul lui, ceva.

Ei bine, absolut niciuna dintre persoanele care se aflau la capatul celălalt al fibrei optice nu a răspuns. Nici măcar un NU sec. Nimic. Tăcere de mormânt neprofanat încă. Asta în condițiile în care toate persoanele contactate activează în domeniul comunicării și relațiilor publice. Cu alte cuvinte, persoanele astea ar trebui să știe să te dea dracu’ cu o atât de mare finețe încât să le pupi mâna că au făcut asta. Totuși, persoanele acestea nu au ridicat două degete de pe masă ca să tasteze măcar un NU.

Chiar dacă sunt visător, nu sunt genul de om cu capul și restul corpului în aer. Pun întrebări de bun simț și îmi văd lungul nasului. În astfel de mișcări, cum a fost trimiterea mailurilor, am întotdeauna grijă să am spatele acoperit. Nu vin de nicăieri și încep să emit pretenții. Asta pentru că știu că mai am foarte mult de tras ca să ajung acolo unde vreau, ca blogger. Dacă s-a întâmplat vreodată să deranjez cu părerile mele vreun brand sau vreo firmă de PR ce deține respectivul cont, vreau să le garantez celor lezați că părerea mea a fost sinceră și niciodată nu am luat pe cineva la țintă pentru că aveam eu o zi proastă. De fapt, chiar așteptam o replică oficială din partea lor, replică pe care o respectam și care nu zăcea în spam.

Revin. Dacă “noi ca oameni” nu vom fi în stare să schimbăm ceva în modul mut cu care îi tratăm pe cei care încearcă să comunice cu noi, ne vom pierde darul comunicării și vom fi doar niște animale care vânează fiecare pentru el. Nu am studiat “științele comunicării” și poate se vede asta, dar sunt convins că și un reply cu un “nu, bă prostule!” e mai bun decât o tăcere care naște frustrări și astfel de articole în tabăra celor care așteaptă un răspuns.

P.S. Nu știu cât contează acest lucru, dar simt că trebuie să-l menționez: zilnic primesc mesaje în căsuța de contact sau mailuri cu propuneri de link exchange. Vă rog să mă credeți că îmi rup câteva zeci de secunde să le răspund tuturor, în parte, că eu nu fac link-exchange. Cel mai probabil, toți mă înjură în gând când se văd refuzați și, la fel de probabil, undeva în sinea lor apreciază faptul că le-am răspuns. Dar din toată treaba asta eu dovedesc că îmi respect produsul, brandul pe care încerc să-l cresc și, mai ales, mă respect pe mine, ca om.

Dacă vrei să fii la curent cu articolele care-mi ies din minte și mână, apasă aici.

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. Vezi doar ce îţi convine.

 2. #2

  Măcar mai văd și eu din când în când. :)

 3. Care PR si comunicare? Acei oameni care iti umplu imboxul cu mesaje seci si abrupte, de multe ori laconice? Foarte multi dintre ei sunt mai robotizati in atitudine decat boot-ii de spam…

  • #4

   GCM, în ultimul timp am văzut niște campanii frumos gândite. Din păcate.. de ele au parte doar anumite persoane iar restul primesc mesaje seci în cele mai fericite cazuri.

  • am intalnit si eu d’astia. M-a sunat o duduie PR de la o companie destul de maricica si m-a plictisit ingrozitor in cele 40 de secunde pana s-o pun sa-mi trimita mail. Si mi-a trimis, un mail sec, fara pic de “personalitate”, parca fu scris pe silabe.

   Unii oameni sunt pur si simplu incompatibili cu jobul lor.

 4. Am trecut si eu prin o situatie asemanatoare, din pacate nu poti sa schimbi nimic in modul in care acesti “comunicatori” decid sa colaboreze cu cineva competent sau nu. Sincer, ma indoiesc de profesionalismul multora dintre acesti bloggeri, dar cine sunt eu sa judec…In fond, fiecare primeste ce merita in final.

  • #7

   Tacu, doar să ne vedem de treabă, să tragem tare și poate la un moment dat vor veni ei cu propuneri la noi. Să vedem cum va arăta finalul. :)

 5. #8

  Mda, povestea e veche din pacate. Si o fac chiar oamenii care se considera un nume in industria de PR si comunicare.

  Am trimis si eu e-mailuri cu propuneri de colaborari/voluntariat si tot n-am primit raspuns de la unii. Cei care mi-au raspuns, mi-au zis ca nu mai au loc, dar macar au raspuns :). Si sunt doar 2 la numar..

  But, keep trying, dude :)

  • #9

   Catalin, da.. clasic. Mulțumesc! :D

 6. Exact despre asta voiam și eu să scriu pe blog săpătămâna asta, dar acum dau share la articolul tău pentru că ai zis tot ce trebuia. Și da, după cum ziceam și pe Facebook, nu știu dacă atitudinea oamenilor de tipul ăsta provine din indiferență, IQ mic sau lipsă de bun simț, dar tare sper să nu mai dau de ei… prea curând.

  • #11

   Alexandra, cred că este un cocktail: indiferență + lipsă de bun simț + neprofesionalism. :)

  • posibil, ce să te mai mire…

 7. Cheia se află chiar la final: “mă respect pe mine, ca om”.
  Nu toţi au această dorinţă. Nu toţi înţeleg că nu poţi cere respect, fără să-l dai, mai întâi.

 8. #15

  sau avem noi asteptari prea mari de la oameni si e vina noastra ca nu ne-am adaptat la zilele in care traim azi, sau ca nu intelegem ca exista oameni carora le spui Buna ziua si nu iti raspund. Nu o sa inteleg vreodata specia, dar stiu sigur ca specia nu isi bate capul ( sigur!) cu faptul ca nu mi-a raspuns la mail sau la salut! Noi sa fim sanatosi!

  • #16

   Ramona, inteleg ce vrei sa zici, dar totusi vorbim de niste oameni al caror job este sa dea Buna Ziua si sa raspunda la mailuri. Nu? :)

 9. Eu evit sa fac lucruri de genul, probabil si pentru ca nu am atat de mult timp liber.

  • #18

   Yamasha, să răspunzi la mailuri sau să trimiți? :))

 10. Recunosc, mi se întâmplă şi mie să nu am timp uneori să fiu promptă la mailuri, dar încerc să ofer tuturor un răspuns cât mai repede cu putinţă. Personal, mi se pare o chestie de bun-simţ să răspunzi la mail. Şi nu, eu nu activez în comunicare şi PR…

 11. Numa’ sa nu-ti mearga mesajele in “spam folder” :)

  • #21

   Vic, chiar toate să ajungă acolo? :))

 12. Suficient sa ajunga acolo la acei putini care mai raspund atunci cand le primesc :)

  • #23

   @Vic, corect! Totuși, ce aș putea să fac în situația asta? Să îi abordez pe Facebook și să îi pun să își verifice căsuțele de spam? :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.