Închide

Ce vrei să cauți?

Tu cum faci să ai timp?

Am observat o chestie în ultima vreme, de când am decis să renunț la job și să mă dedic total creării de conținut pe interneți: am un talent ieșit din comuna comunului de a fi mai ocupat decât eram când aveam serviciu.

Când am decis să îmi concentrez toți minionii neuronali pe ce înseamnă “mariciu” și “ioneștii” în online mă așteptam ca viața să îmi fie inundată de fluvii de ore pe care să le folosesc în a mă îmbunătăți în muncă pe care o fac și de a crea mai mult conținut video și chiar și text, aici pe blog.

În schimb am reușit performanța să nu mai scriu un articol aici pe blog de aproape o lună și chiar să și renunț la daily vlog. Chiar dacă “time managementul” a fost un motiv aflat în partea de jos a clasamentului motivelor pentru care am luat decizia renunțării la daily vlogging, este și el acolo și are o greutate sesizabilă. Adică, dacă te calcă pe picior, îți fură o privire urâtă doar din perspectiva faptului că ți-a murdărit sneakerșii. :)

Îți jur, am senzația că, de când am luat calea muncitului doar pentru mine, parcă am deschis porțile iadului minitask-urilor mâncătoare de timp. Sunt că niște pești piranha care atacă în bancuri flămânde și îmi devorează zilele.

Așadar, tu cum te organizezi cu timpul? Te trezești mai devreme și muncești când lumea încă doarme? Îți dai telefonul pe airplane mode? Mărșăluiești nepăsător printre bancurile de piranha neluându-ți ochii de la peștii ăia mari pe care vrei să îi prinzi de fapt? Ce faci? Ce citești? Ce mănânci? Asta dacă nu cumva ești în aceeași situație ca mine și aștepți un comentariu salvator de la cineva mai organizat într-ale timpului.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. răspunde la mailuri repede, după ce le citești. nu amâna. cu cât scapi mai repede de ele, cu atât mai bine.

  2. As sta cu ochii numai aici, pe comentarii, dupa acela salvator, dar nici pentru asta nu am timp.

  3. Prioritizare. Time Management. Fara sa amani lucruri le faci atunci pe loc, unde e posibil. Iti faci, ca la cursul de educatie financiara, un tabel in care treci timp de o sapt ce ai facut zilnic si cat a durat. Cand vei afla ca ai petrecut 5 ore sa zicem pe Fb faci ceva. 3 ore seriale in timpul zilei? 4 ore pe mail si totusi simti ca nu ai raspuns la prea multe? Faci analiza la final si modifici. Nu e usor. Nu o sa fie. Dar doar tu poti sa prioritizezi ca merita si ce nu si sa gasesti echilibrul. Invata sa spui NU :) Aaa si mergi la evenimente cu freelanceri, poate descoperi ei cum fac (Iunieta Sandu are).

  4. Îți faci seara o listă (agendă de hârtie, google calendar, aplicație de tasks) în care îți pui top 5 chestii de făcut ziua următoare, când rezolvi una o bifezi. Dacă rezolvi măcar 3 chestii tot e ok, seara următoare o iei de la capăt.

  5. De când lucrez zi de zi de la birou (adică nu o zi la birou, 3 zile de acasă), am mai mult timp decât atunci când lucram haotic. La 6-7-8 s-a închis programul, nu mai fac nimic pentru muncă, aşa că pot să fac chestii pentru blog sau pentru mine. E cea mai mare păcăleală să lucrezi de acasă chiar şi o zi pe săptămână.

    • mai zi-mi :D

    • #8 Comentariu nou

      Depinde foarte mult si de cat timp faci pana la birou. Daca iti ia o ora dus, o ora intors, eu zic ca o zi pe saptamana sau doua in care lucrezi de acasa te ajuta sa fii mai productiv. Daca faci 10-15-20 de min, (@vali – tu esti un caz aparte, majoritatea nu au disciplina ta sau majoritea lucreaza pentru o companie, pe multi nu ii doare la buzunar daca freaca menta cateva ore acasa din program) cred ca e mai bine sa mergi la un birou – separarea locului de munca/odihna-distractie e benefica. Din nou, ai nevoie de multa disciplina sa lucrezi doar de acasa si MAI ALES sa le explici altora ca nu ai timp sa te ocupi de nimicuri, chiar daca esti acasa.

    • Eu nu trebuie să stau acasă. Pot să pierd timpul și la birou. Nu lucrez la stat. Îmi fac treaba și mai îmi rămâne timp. Aș putea să fac mai mult, să fac chestii mai utile, dar eu pierd timpul. Despre asta e vorba în ecuație. Ce pot să fac să scap de boala asta?! Științific îi zice procrastinare. Practic, o să plâng după anii care puteau construi ceva. Cum mă mobilizez? Cum faceți voi, cei care reușiți? E vreo formulă magică sau doar îți zici: “Treci în morții… la muncă!”

  6. #10 Comentariu nou

    Pe mine m-a ajutat foarte mult sa am un partener in proiect. Astfel, esti tot timpul in dialog – partenerul fie iti aduce aminte, fie asteapta ceva de la tine si vice-versa.
    Poate sa fie chiar si un colaborator care sa astepte ok-ul tau sau cu care sa te conversezi pe subiect.

    De exemplu, eu, desi am scris o multime de articole pentru bloguri de companii, in momentul in care a trebuit sa scriu pentru blogul shopului meu…intotdeauna gaseam ceva mai bun de facut :)
    Asa ca mi-am dat seama ca este ceva ce trebuie externalizat si am gasit o persoana foarte potrivita. Win-Win.

    Primul proiect pe care l-am lansat in online (si cu care la momentul respectiv m-ai ajutat cu banner pe blogul tau, fapt pentru care iti voi fi mereu recunoscatoare), nu a continuat, si nu din cauza ideii, ci din cauza ca nu am avut cine sa mai traga de mine din cand in cand.

    Acum mi-am invatat lectia si orice proiect as lansa, sigur il fac in echipa.
    Altfel, entuziasmul este foarte mare la inceput dar in timp se diminueaza, intervine rutina etc.

  7. #11 Comentariu nou

    Stabilește orele de lucru și nu lăsa pe nimeni de-a casei (să fiu mai specific : soața,mama,tata,soacra,pisica etc.) să îți de-a minitask-uri. Toți au impresia că tu ești liber, nu muncești .
    Îți dau un exemplu : te trimite soția să îi ridici un colet, că doar deh, durează 10 minute.
    De fapt durează cam așa, de exemplu : 15 minute să ajungi acolo,10 minute te învârti să găsești loc de parcare, 20 minute stai la coadă, 15 minute să ajungi înapoi acasă/birou = 1 h

  8. #12 Comentariu nou

    mai lipsește Ametcea aici cu un punct de vedere… ;-)

  9. #13 Comentariu nou

    De cateva luni am renuntat si eu la locul de munca de zi cu zi si lucrez de acasa. Inca sunt in proces de organizare pentru a fi cat mai eficient. Cam asta este ce am aplicat eu momentan si am vazut ca da randament:
    1) Loc dedicat in casa pentru lucru. Cand m-am mutat in noua locuinta(chirie) inca nu aveam amenajat un spatiu dedica de lucru, desktopul era in dormitor, iar pe laptop lucram in living. Dupa ce mi-am luat birou si mi-am amenajat coltul meu de lucru pot spune ca ma concentrez mai bine, deoarece nu mai am alte distrageri.
    2) Partea cu trezitul devreme depinde de tine. Eu nu sunt o persoana foarte matinala si uneori aleg sa lucrez noaptea, pana pe la 2-3 si sa ma trezesc pe la 10. Pe anumite taskuri am un randament mai bun noaptea.
    3) Planner/Google calendar. Pe birou am un planner pe care imi scriu lucrurile care le am de rezolvat in ziua respectiva sau in viitor. Dupa ce am efectuat un task il tai de pe lista. Daca nu am reusit sa rezolv anumite taskuri, le trec pe ziua urmatoare. Cu majoritatea clientilor am un google calendar unde trec taskurile pe o luna, plus modificari ulterioare, fiecare vede ce trebuie facut in ziua x.
    4) Cand am treaba in oras sau intalniri cu clientii incerc sa le leg intre ele, pentru a nu avea timp morti. Si pe cat posibil le planific din timp.
    5) Mai ales cei apropiati au impresia ca daca lucrezi de acasa ai o groaza de timp liber si ca esti disponibil oricand. Ca si la clienti pe cat posibil incerc sa le grupez cu alte activitati. Exceptie facand urgentele.
    6) Citesc cateva bloguri, mai vad in feed cate ceva interesant si dau dintr-un articol in altul. Am inceput sa imi structurez in feedly toate sursele de informare, mai urmeaza sa ma obisnuiesc sa il utilizez. Inca am tendinta sa intru individual pe fiecare site/blog, de mai multe ori pe zi.
    7) Priotirizarea taskurilor. Am cateva care trebuie facute zilnic si deja stiu cat timp imi iau, astfel ca le-am grupat si le fac in prima parte a zilei, dupa care ma ocup de restul taskurilor. Ce intra nou in functie de cât de urgent este ma apuc de el sau il trec in planner.
    8) Cu fiecare client pentru o parte din activitati am un termen aproximativ de livrare. Gen daca imi ceri sa iti fac o grafica pentru un banner, o ai pe e-mail in 24 ore. Pe mine ma ajuta sa imi programez activitatile, iar clientul cu timpul se obisnuieste sa imi trimita solicitarea din timp.
    9) Incerc sa imi segmentez timpul gen ma trezesc imi aloc o ora pentru mancat, dezmeticit, baut cafea si citit sursele de informare. Apoi x ore pentru taskurile zilnice, pauza de facut treburi prin casa sau tot ce nu e legat cu munca si inapoi la treaba. Incerc sa aloc un anumit ore de lucru pentru fiecare client pe saptamana/zi. Pana pe la 18-19 incerc sa termin majoritatea taskurilor, dupa care petrec timp cu prietena, aloc timp pentru hobbyuri, mai bag o DOTA etc. Dupa aceea de pe la 12 noapte pana pe la 2-3 mai lucrez la restul taskurilor.
    10) O chestie cu care am văzut că s-au confruntat multi(inclusiv eu) e amanatul unui task pentru ca am timp. De multe ori poate aparea ceva neprevazut plus ca deobicei daca amani ceva gen cu 30 minute, mai mult ca sigur il vei amana cu 60. Cu timpul am vazut ca daca nu aman, rezolv taskul si ulterior imi ramane mai mult timp.
    11) Daca am terminat ceva mai repede sau se iveste un timp mort, gen intarzie un client, incerc sa ma apuc sa fac un task mai mic. La unii clienti daca aloc un timp mai mare la inceputul lunii, economisesc mai mult timp decat daca as face acele taskuri zi de zi.
    12) Pentru majoritatea lucrurilor pot estima cat timp dureaza sa le fac. Incerc sa calculez la inceput de luna cam cat timp mi-ar lua sa fac toate taskurile + 20% marja de prevazut, iar pe parcursul lunii verific periodic cam cat am facut si cat timp mi-a luat. Am avut perioade cand aceleasi taskuri mi-au luat mai mult timp decat luna precedenta. Am analizat ce am facut atunci si ce am facut acum si s-a intamplat sa ma fi atacat un banc de piranha, iar in perioada urmatoare am mutat bancul de piranha in intervalul de timp liber/nu munca.
    13) Acum incerc sa reiau perioada in care ma duceam la mijlocul zilei la inot. Ma ajuta sa imi dau un refresh la mijlocul zilei.

    Sincer citind diversi bloggeri precum Zoso, Arhi, Razvan, Nestian etc am observat si cum isi organizeaza activitatile si am inceput sa aplic ce fac ei. De la Hoinaru am auzit de shoturi digitale, iar acolo este un episod despre disciplina si am inceput sa aplic si de acolo cate ceva. Tinand cont ca tu interactionezi destul de mult cu cei mai sus mentionati e un avantaj major deoarece ei deja s-au confruntat cu asemenea situatii.

    Voi pune la bookmarks acest post pentru atunci cand ma abat de la program.

    Mult succes!

  10. Eu am descărcat chestia asta la mijlocul săptămânii trecute și pentru ce a rămas din ea, a funcționat. La naiba dacă nu am făcut tot ce planificasem doar ca să le bifez acolo. Doar că săptămâna asta am reușit să o evit și pe asta, adică pur și simplu nu am printat alta :))). Nu știu ce să zic. E mai greu când nu ai un job și trebuie să faci totul din proprie inițiativă, efectiv simți cum zboară timpul pe lângă tine și îți mai și râde în nas că n-ai reușit să faci toate chestiile alea pe care le aveai de făcut. Îți las link totuși mai jos la PDF-ul minune, poate pe tine te ajută mai mult decât pe mine.

    https://www.codeinwp.com/focusplanner/

    Keep ionescing!

Adaugă comentariu