Mariciu.ro https://www.mariciu.ro/ Un blog de Marian Ionescu Mon, 18 Mar 2024 14:44:00 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Ce se mai fură de pe BMW: capac spălător faruri. Și de ce e complicat dacă pățești asta. https://www.mariciu.ro/fura-de-pe-bmw-capac-spalator-faruri/ https://www.mariciu.ro/fura-de-pe-bmw-capac-spalator-faruri/#comments Mon, 18 Mar 2024 14:44:00 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32382 Acum câteva zile m-am trezit cu o gaură în bara de la BMW-ul din dotare. Pentru câteva secunde am crezut că mi-a lovit-o un rinocer în parcare, dar realitatea era, culmea, mai crudă de atât. O mână lipicioasă mi-a furat unul dintre capacele de la spălătorul de faruri. Și, la o simplă căutare pe interneți, […]

The post Ce se mai fură de pe BMW: capac spălător faruri. Și de ce e complicat dacă pățești asta. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Acum câteva zile m-am trezit cu o gaură în bara de la BMW-ul din dotare. Pentru câteva secunde am crezut că mi-a lovit-o un rinocer în parcare, dar realitatea era, culmea, mai crudă de atât. O mână lipicioasă mi-a furat unul dintre capacele de la spălătorul de faruri. Și, la o simplă căutare pe interneți, am aflat și de ce. Capacul respectiv, dacă îl găsești pentru modelul mașinii tale, se vinde cu 100 de lei pe OLX. Am rămas uimit să văd că găsești capace d-astea până și pe eMAG.

Problema e, însă, că nu am prea găsit capac pentru modelul meu facelift de X3. Pe OLX nu e, pe eMAG nu e. În plus, după ce am dat un telefon la câteva dintre parcurile astea specializate în dezmembrări, am aflat că, chiar dacă aveau vreun X3 ca al meu la dezmembrat, nu îmi vând doar capacul fără tot sistemul de spălare far, care probabil ajunge la 300 de lei. E oleacă de loterie aici, asta pentru că e posibil să găsesc capac pentru modelul meu de X3, dar sunt șanse să nu nimeresc culoarea mașinii. :)

Am senzația că asta este cea proastă situație în care îți poate fura cineva ceva de pe mașină. Clar poate să îți fure oglinzile, emblema sau mașina cu totul. Însă oglinzile pot fi găsite ușor, nu sunt dependente de culoarea mașinii și, după ce le montezi la loc, le poți grava cu numărul de înmatriculare. Emblema e universală. Iar la mașină am full casco, așa că spor la cafelutsă. Însă belelele astea de capace sunt greu de găsit și tare îmi e că nu o să le găsesc nici la o reprezentanță BMW. O să aprofundez situația și o să fac un update la articolul de față.

Până una-alta, aveți vreo idee cum pot să îmi securizez celălalt capac? Că, dacă mi-l fură și pe ăla, vând mașina și nu mai îmi iau în viața viețișoarelor mele mașină cu faruri cu xenon. Asta pentru că am înțeles că mașinile cu faruri cu xenon trebuie să aibă neapărat spălătoare d-astea de faruri și, implicit, capace pentru spălătoarele de faruri. :)

 

The post Ce se mai fură de pe BMW: capac spălător faruri. Și de ce e complicat dacă pățești asta. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/fura-de-pe-bmw-capac-spalator-faruri/feed/ 3
Cum mi-am prelungit copilăria https://www.mariciu.ro/cum-mi-am-prelungit-copilaria/ https://www.mariciu.ro/cum-mi-am-prelungit-copilaria/#comments Mon, 18 Mar 2024 07:00:11 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32377 Cred că nu mai e un secret deja că, în ciuda celor aproape 38 de ani pe care îi am în acte, am rămas un copil în interiorul meu. Asta poate pentru că sunt născut de Ziua Copilului, pe 1 iunie. Sau poate pentru că simt că, din cauza neajunsurilor, nu m-am bucurat suficient de […]

The post Cum mi-am prelungit copilăria appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Cred că nu mai e un secret deja că, în ciuda celor aproape 38 de ani pe care îi am în acte, am rămas un copil în interiorul meu. Asta poate pentru că sunt născut de Ziua Copilului, pe 1 iunie. Sau poate pentru că simt că, din cauza neajunsurilor, nu m-am bucurat suficient de copilărie. Așa că am decis ca meciul de fotbal al copilăriei mele să aibă prelungiri, cel puțin 100 de ani de prelungiri.

Iar copilăria asta prelungită se manifesta până de curând doar prin cumpărat gadgeturi care erau tot un fel de jucării, dar care aveau și o utilitate în viața de adult: Tesla, iPhone-ul, Apple Watch-ul, MacBook-ul, dronele, camerele, tabletele, toate jucăriile… astea-l hrăneau și entuziasmau pe “Marian copilul”, dar îl ajutau și pe “Marian adultul” în activitățile zilnice.

Cumva așa copilul rămânea “under the radar” și nu se uita soția ciudat la mine văzându-mă că mă jucam cu mașinuțele prin casă.

Vorbesc la trecut vizavi de asta cumva pentru că de ceva timp, “Marian copilul” a găsit pretextul perfect de a ieși la iveală. Mai exact apariția lui Noel și faptul că puștiul a ajuns acum la vârsta la care una dintre propozițiile sale preferate este “Tati, hai jucăm!”, adică “Tati, hai să ne jucăm!”.

Și, uite așa, “Marian copilul” se poate juca acum în voie pe covoraș cu cele 10 mașinuțe Duster de Poliție, Jandarmerie și Pompierii SMURD, fără ca soția să ridice din sprâncene. Asta pentru că alături de mine este acoperirea mea perfectă: Noel.

Scriam acum ceva timp pe blog că abia aștept să mai crească Noel, să intrăm serios în “Universul LEGO”. Momentan suntem la Duplo. Probabil la anul pe vremea asta vom accesa cu încredere LEGO-ul clasic, spre disperarea soției, când va vedea câți bani o să toc pe asta.

Și probabil, după câțiva ani de jucat în “Liga LEGO clasic”, îmi voi face curaj să abordez și liga LEGO technic. Asta pentru că, sincer să fiu, mereu m-am simțit intimidat de complexitatea proiectelor și de timpul necesar pe care trebuie să îl aloci ca să construiești ceva din universul respectiv.

Însă, până atunci, o luăm pas cu pas. Avem multe jocuri de jucat și multă copilărie de experimentat.

The post Cum mi-am prelungit copilăria appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/cum-mi-am-prelungit-copilaria/feed/ 2
Care sunt planurile mele pentru 2024 pe parte de conținut video https://www.mariciu.ro/planurile-mele-pentru-2024/ https://www.mariciu.ro/planurile-mele-pentru-2024/#comments Mon, 11 Mar 2024 15:13:51 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32369 Nu știu cum se vede din afară, pe display-urile telefoanelor voastre, dar zilnic mă lovesc dubiile vizavi de strategia mea de umplut interneții cu conținut. Hai să vă explic de ce. 😅👇 Acum trei ani, înainte să se nască Noel, puteam să merg în continuare cu un singur canal de YouTube (MARICIU) pe care să […]

The post Care sunt planurile mele pentru 2024 pe parte de conținut video appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Nu știu cum se vede din afară, pe display-urile telefoanelor voastre, dar zilnic mă lovesc dubiile vizavi de strategia mea de umplut interneții cu conținut. Hai să vă explic de ce. 😅👇

Acum trei ani, înainte să se nască Noel, puteam să merg în continuare cu un singur canal de YouTube (MARICIU) pe care să pun un singur tip de vloguri, cum făceam pe vremuri, și să trag tare, în paralel, pe short content (instagram, tiktok, d-astea). Creșteam frumos, pe verticală, și toate erau bune și frumoase. Însă eu am decis să-mi pun cârca la bătaie și să le fac pe toate. Asta pentru că îmi plăcea ideea să îmi bag nasul în cât mai multe borcane/nișe. Am făcut canal cu vloguri de familie (IONEȘTII), canal de testat mâncare (Aici sau La Pachet), canal de podcasturi (Podcast Nefiltrat). Aveam până și canal de LIVE-uri și de SHORT-uri. 😂 Pe lângă astea, desigur, am băgat cărbuni și pe Instagram și TikTok. Și treaba a mers de minune o perioadă.

Și zic “o perioadă” pentru că nu m-am așteptat la trei chestii:

1. Faptul că un copil papă timp și energie în primii ani “de activitate” cât n-am păpat eu burgărași în toată viețișoara mea.

2. Când te dezvolți pe orizontală nu mai vezi des spike-uri de creștere, iar mintea ta e obișnuită să vadă spike-uri, și ajungi să fii constant nemulțumit de rezultate.

Și 3. Mi-am dezbrăcat canalul principal de toate tipurile de conținut cu care îi țineam de cald. Așa că mixul de clipuri rare, de o calitate “așa și așa”, cu algoritm nehrănit la timp a făcut ca bietul canal lăsat în pielea goală să se miște cu viteza mașinilor blocate pe DN1 în Comarnic într-o zi de vineri la ora prânzului.

Am avut nevoie de câțiva ani buni să mă dezmeticesc și să am din nou claritate vizavi de ce trebuie să fac. De abia în ultimile luni pot zice că s-au așezat toate ideile la locul lor pe hârtie și de abia de acum înainte vor urma să fie implementate. Dubiile îmi dau târcoale, desigur, dar imediat mă uit pe foaie și îmi dau seama că planul de bătaie e solid.

În plus, Noel e mai mare, a început grădinița, Georgiana mă susține cu toată puterea ei, iar idei de clipuri am “căcălău, Măria Ta”. Deci ar trebui să fie bine.

Chiar pe finalul acestei săptămâni o să plec câteva zile într-un colț de țară să documentez o poveste șmecheră rău. Clipul ăsta va veni pe canalul principal. La fel și altă nebunie pe care o voi filma la finalul lunii. Pe canalul principal voi pune doar câteva clipuri în fiecare lună, dar vor fi muncite și cu povești inedite.

Pentru tâmpeniile și curiozitățile care îmi trec prin cap, voi avea mereu canalul Mariciu LIVE, pe care o să îl resuscitez. Până la începutul verii vreau să meargă totul ceas. Mneajută!

Și, dacă tot ai ajuns până la finalul acestui text, am senzația că ești cât de cât atașat de conținutul meu. Așa că am o rugăminte la tine. Am în plan ca, în viitorul apropiat, să îmi măresc echipa și sunt în căutare de:

1. Cineva la început de drum, care să fie fascinat de zona asta de creare de conținut și care să vină în echipa mea într-un internship plătit pentru câteva luni. Urmând apoi să vedem dacă rămâne pe termen lung în echipă. Persoana respectivă mă va ajuta cu research, filmat, postat chestii pe canalele mele. Îi promit că va învăța enorm de multe lucruri aici. Nu trebuie neapărat să fie genul de om extrovert care vrea să fie în fața camerei, poate să își dorească la fel de bine să fie în spatele ei. Sincer să fiu, chiar genul ăsta de om caut. La cât de extrovert sunt eu, e nevoie și de introverți ca să mai echilibrez balanța în echipă. 🤣

2. Cineva bun pe copywriting. Junior eventual. Că încă nu produce mașinăria cașcaval cât să iau pe cineva senior. Să mă ajute cu script-uri, research, să înțeleagă trendurile interneților și să își dorească să pună umărul la un tip de conținut care să genereze reacții de tipul celor pe care le-a generat clipul pe care l-am făcut despre căsuța mică și cochetă din Sinaia (îl găsiți pe canalul meu principal).

Dacă ești tu persoana respectivă sau dacă îți vine cineva în minte, aștept un mail pe marian.m.ionescu@gmail.com.

În încheierea acestui articol, vreau doar să îți mulțumesc că ești alături de mine și de conținutul meu. Mulțumesc!

The post Care sunt planurile mele pentru 2024 pe parte de conținut video appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/planurile-mele-pentru-2024/feed/ 4
Cea mai mică și frumoasă casă de vacanță din România. Are 100 de ani și o istorie surprinzătoare. https://www.mariciu.ro/cea-mai-mica-si-frumoasa-casa-de-vacanta-din-romania/ https://www.mariciu.ro/cea-mai-mica-si-frumoasa-casa-de-vacanta-din-romania/#comments Thu, 08 Feb 2024 14:57:50 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32356 Clădirea micuță și cochetă din Sinaia care acum este o căsuță de vacanță a fost construită cu alt scop, unul electric, undeva în perioada 1923-1926, când România era condusă de Regele Ferdinand, iar Sinaia era unul dintre locurile preferate ale regalității. Sinaia este atât de importantă pentru regalitate, încât în perioada domniei Regelui Carol I, […]

The post Cea mai mică și frumoasă casă de vacanță din România. Are 100 de ani și o istorie surprinzătoare. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Clădirea micuță și cochetă din Sinaia care acum este o căsuță de vacanță a fost construită cu alt scop, unul electric, undeva în perioada 1923-1926, când România era condusă de Regele Ferdinand, iar Sinaia era unul dintre locurile preferate ale regalității.

Sinaia este atât de importantă pentru regalitate, încât în perioada domniei Regelui Carol I, a fost prima localitate electrificată din România Mică. În seara zilei de 21 iulie 1890, s-au aprins primele becuri electrice în Sinaia, pe bulevardul Carol I, în Parc, în Hotelul Caraiman şi în câteva vile, înlocuind lămpile cu gaz.

Asta și în contextul în care Peleșul la un an de la inaugurare, în 1884, a devenit primul castel complet electrificat din Europa, asta pentru că avea propria centrală electrică cu două turbine alimentate de apele Pelișorului.

În perioada 1924-1950, inginerul Constatin Buşilă se apucă să dezvolte rețeaua de electrificare pe Valea Prahovei pentru a ajuta la exploatărilor petrolifere şi pentru a dezvolta circulaţia de persoane şi de marfă pe această rută. Așa că apelează la unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți români, Duiliu Marcu, pentru a proiecta clădirile necesare pentru dezvoltarea electrificării în Sinaia. Printre cele mai importante clădiri proiectate de Duiliu Marcu se numără Gara Regală din Sinaia, Palatul Victoria (actualul sediu al guvernului) și Academia Militară, dar e suficient să căutați pe Google ce alte clădiri importante din România a mai proiectat ca să vă facă să ridicați din sprâncene.

Tocmai asta face ca acest proiect din Sinaia să fie cu totul și cu totul special. Un arhitect cunoscut pentru niște lucrări mari și impunătoare a proiectat 7 clădiri micuțe care aveau rolul de puncte trafo sau de transformatoare electrice, pe înțelesul tuturor, inclusiv al meu.

Dintre aceste 7 clădiri, 6 sunt în Sinaia și una este în Bușteni, iar cea despre care este clipul de față este singura aflată în proprietate privată. A fost cumpărată în anii ’90 de la Electrica de către un bijutier, care apoi a vândut-o la altă firmă de bijuterii și a ajuns într-un final la Arsena și Dan, un cuplu care a hotărât să o transforme în casă de vacanță, fără a-i afecta arhitectura.

Asta pentru că Dan este la rândul lui arhitect și împreună cu LAMA ARHITECTURA, o firmă de arhitectură care semnează designul interiori al multor locații cunoscute din București (printre care Club Control, Linea Closer to The Moon și Origo), au transformat interiorul casei de 14 metri pătrați într-un spațiu locuibil.

Dacă vreți să vedeți mai multe cadre cu interiorul casei și cum este experiența de a locui în ea, vă invit să vedeți vlogul pe care l-am făcut cu această casă inedită:

The post Cea mai mică și frumoasă casă de vacanță din România. Are 100 de ani și o istorie surprinzătoare. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/cea-mai-mica-si-frumoasa-casa-de-vacanta-din-romania/feed/ 1
Dacă aș schimba ceva în Cuibul Ionescian, aia ar fi bucătăria. https://www.mariciu.ro/daca-as-schimba-ceva-in-cuibul-ionescian-aia-ar-fi-bucataria/ https://www.mariciu.ro/daca-as-schimba-ceva-in-cuibul-ionescian-aia-ar-fi-bucataria/#respond Thu, 21 Dec 2023 11:57:09 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32352 Luna asta am împlinit 4 ani de când ne-am mutat în Cuibul Ionescian și, sincer să fiu, habar n-am când a trecut timpul ăsta. Poate și din cauza pandemiei, care cred că ne-a șters tuturor vreo doi ani de pe hard-ul cu amintiri. Și, apropo de pandemie, în perioada respectivă ne-am apropiat extrem de mult […]

The post Dacă aș schimba ceva în Cuibul Ionescian, aia ar fi bucătăria. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Luna asta am împlinit 4 ani de când ne-am mutat în Cuibul Ionescian și, sincer să fiu, habar n-am când a trecut timpul ăsta. Poate și din cauza pandemiei, care cred că ne-a șters tuturor vreo doi ani de pe hard-ul cu amintiri. Și, apropo de pandemie, în perioada respectivă ne-am apropiat extrem de mult de bucătărie și de gătit.

Dacă ar fi să adunăm toate vlogurile și clipurile pe bază de gătit pe care le-am făcut în anii ăștia, cred că atingem lejer suta. Și poate tocmai d-asta m-am cam săturat de cum arată bucătăria. Am exploatat-o vizual în ăștia patru ani cât nu am exploatat niciun alt colț de Cuib Ionescian.

Acum, dacă tot fac exercițiul ăsta de imaginație în care modific bucătăria, vă zic și două chestii care îmi stau pe creier și pe care le-aș schimba:

1. Mi-aș lua un frigider mai mare, d-ăla cu două uși, care face și cuburi de gheață.

2. Aș muta plita, cu hota și cuptorul, care acum este plasat în insula din bucătărie, dar nu știu unde. Știu doar că nu îmi place deloc cum se vede acum. Poate aș pune și plita pe insulă, ca să se vadă mai bine când filmăm. Și poate am lua o plită mai micuță cu inducție. Cuptorul este ce trebuie (ăsta e), l-am schimbat în 2021 și știu că a investigat atunci Georgiana tot ce înseamnă cuptoare incorporabile. Nu știu cum, dar știu sigur că mi-ar plăcea o reorganizare a celor trei elemente.

Acum, cel mai probabil nu vom mai face nicio schimbare. Dacă schimb frigiderul, trebuie să modific și mobilierul, pentru că nu va mai intra în spațiul lui curent. Dacă mutăm plita sau cuptorul, va trebui să modificăm și mobilierul. Și toată povestea ar costa cât o vacanță în Maldive. Așa că stăm cuminți. Sper. :)

The post Dacă aș schimba ceva în Cuibul Ionescian, aia ar fi bucătăria. appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/daca-as-schimba-ceva-in-cuibul-ionescian-aia-ar-fi-bucataria/feed/ 0
Câte aspiratoare sunt “prea multe aspiratoare” de fapt? https://www.mariciu.ro/cate-aspiratoare-sunt-prea-multe-aspiratoare-de-fapt/ https://www.mariciu.ro/cate-aspiratoare-sunt-prea-multe-aspiratoare-de-fapt/#comments Thu, 21 Sep 2023 07:16:39 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32344 Dacă ne urmărești vlogurile de pe canalul nostru de Familie, IONEȘTII, probabil știi asta deja: avem exagerat de multe aspiratoare în casă. :) Avem unul de tip robot, pe care am senzația că nu l-am mai scos “la o plimbare” de câteva luni bune. Săracul îmi tot dă notificări pe telefon, iar eu le ignor […]

The post Câte aspiratoare sunt “prea multe aspiratoare” de fapt? appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Dacă ne urmărești vlogurile de pe canalul nostru de Familie, IONEȘTII, probabil știi asta deja: avem exagerat de multe aspiratoare în casă. :)

Avem unul de tip robot, pe care am senzația că nu l-am mai scos “la o plimbare” de câteva luni bune. Săracul îmi tot dă notificări pe telefon, iar eu le ignor cu stilul și grația cu care ignor mesajele de pe Instagram în care sunt invitat să cumpăr 10.000 de “followers” cu 500 de lei. Mesaje care, apropo, în ultima vreme s-au intensificat. Probabil am rămas ultimul creator de conținut din cartier care nu a cumpărat. :)

Avem unul vertical, ăla e preferatul lui Noel, pe care îl folosim cam o dată la două zile. Noel îi scoate toată tubulatura și umblă cu el prin casă precum Scarface în scena aia cu  “Say hello to my little friend!”.  Ăla îmi place și mie, sincer să fiu, pentru că nu trebuie să stau aplecat când îl folosesc. Deh… am ajuns la vârsta la care apreciez orice lucru care nu îmi oferă dureri de spate.

Mai avem încă unul mic, d-ăla de bucătărie, pe care îl folosim cam o dată la 10 minute. Ne ajută mult Noel și ne dă “de treabă”. Dacă am același tip de baterie pe Tesla din dotare cum e bateria aspiratorului mic, cred că o să păstrez mașina asta 100 de ani.

Pe lângă toate astea mai avem unul pentru canapele și pat: e d-ăla antiacarieni și ne șocăm de fiecare dată când îl folosim vizavi de cantitatea de chestii gri pe care le extrage cu talent din zonele în care vegetăm prin casă.

Bonus: mai aveam un aspirator robot în studioul marician, dar, odată cu mutatul studioului marician din cuib, a fost transferat în noul studio.

În fine, nu mai adaug în ecuație și aspiratorul de mașină, pe care l-am folosit o singură dată în doi ani, că după aia ziceți că exagerez.

Ideea e că avem atât de multe aspiratoare (ȘASE) și sunt curios câte aspiratoare are în medie distinsul de cititor de articole ale acestui blog. Ca să îmi dau seama dacă este cazul sau nu să avem “o intervenție” în Cuibul Ionescian. :)

(acest articol este sponsorizat de eMAG)

The post Câte aspiratoare sunt “prea multe aspiratoare” de fapt? appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/cate-aspiratoare-sunt-prea-multe-aspiratoare-de-fapt/feed/ 6
Au trecut 6 ani de la prima mea întâlnire cu comunitatea https://www.mariciu.ro/prima-intalnire-cu-comunitatea/ https://www.mariciu.ro/prima-intalnire-cu-comunitatea/#respond Mon, 18 Sep 2023 19:07:57 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32339 Acum câteva zile s-au împlinit 6 ani de la prima întâlnire pe care am organizat-o cu comunitatea, cu #IONESQUAD-ul. 🔥 Îmi este greu să uit emoțiile pe care le aveam atunci, majoritatea dintre ele gravitând în jurul întrebării “dacă nu vine nimeni?!?”, asta pentru că aceleași emoții le am de fiecare dată când organizez o […]

The post Au trecut 6 ani de la prima mea întâlnire cu comunitatea appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Acum câteva zile s-au împlinit 6 ani de la prima întâlnire pe care am organizat-o cu comunitatea, cu #IONESQUAD-ul. 🔥

Îmi este greu să uit emoțiile pe care le aveam atunci, majoritatea dintre ele gravitând în jurul întrebării “dacă nu vine nimeni?!?”, asta pentru că aceleași emoții le am de fiecare dată când organizez o astfel de întâlnire, inclusiv ultima oară, la întâlnirea “de pe pământ american”, din curtea Ambasadei SUA. 🇺🇸

Vlogul cu prima întâlnire: 

 

Vlogul cu întâlnirea din curtea Ambasadei SUA:

Când m-am apucat de creat conținut pe interneți în 2009, adică acum 14 ani când am dat publish la primul articol de pe blog, nu am făcut-o cu gândul să câștig bani din asta. Căutam prieteni noi și experiențe care să mă scoată din bula în care trăiam. Voiam să îmi deschid mai mult mintea și orizonturile.

Voiam ca lumea să știe că exist și din când în când să se mai uite la mine, iar eu la schimb să îi ofer o părticică din lucrurile pe care le știu sau le descopăr și pe care le consider interesante, amuzante și utile. La schimb voiam doar prieteni, atenție și experiențe interesante. Și, Doamne, cât de multe am primit în acești 14 ani! ♥️

Mi-au văzut câteva milioane de oameni materialele pe care le-am pus pe interneți, iar dintre milioanele astea câteva sute de mii s-au abonat la conductele mele prin care au curs mii de vloguri, de articole și de postări.

Datorită muncii mele în direcția asta, am călătorit sute de mii de kilometri prin lumea asta mare, am experimentat zeci de mii de momente frumoase, am cunoscut mii de oameni care m-au urmărit în călătoria asta online, am făcut întâlniri cu sute de oameni din comunitate, mi-am făcut zeci de prieteni cu care e o plăcere să beau o Cuba Libre din când în când. Și am cunoscut o persoană specială care mi-a devenit soție și mi-a făcut cel mai frumos cadou din lume acum 2 ani, 4 luni și 7 zile.

În tot maratonul ăsta de 14 ani am mai avut și pierderi. Am pierdut prietenii. Unele s-au pierdut scurt și dureros, altele s-au stins în timp și la care mă gândesc des cu nostalgie. Am pierdut abonați, reach și alți metrici în care se măsoară succesul pe interneți. Uneori m-am pierdut și pe mine, dar m-am regăsit până la urmă.

Însă, din tot haosul ăsta cu care vine la pachet acest maraton, e ceva care îmi oferă o satisfacție enormă și mă încarcă atât de puternic cu energie că simt că pot să continui maratonul ăsta încă 14 ani. Este vorba despre momentele alea în care mă întâlnesc cu oamenii din #IONESQUAD și îmi zic că au experimentat ceva pentru că au văzut la noi și că i-a făcut fericiți. Că e un mic la Obor sau o vacanță în Maldive, că e o ciorbă la Crama Sibiul Vechi sau o Tesla Model 3, că e curajul de a călători cu copilul sau un upgrade la Business Class. Orice “mulțumesc pentru inspirație” este combustibil curat pentru acest maraton.

Zic asta mult mai rar decât ar trebui. Vă mulțumesc că ne urmăriți, că ne dați like-uri chiar și atunci când poate postez o campanie în al cărui target poate nu sunteți. Vă mulțumesc că aveți încredere în noi și în recomandările noastre. Mă bucur enorm, ca un copil, de fiecare dată când ne întâlnim live. Vă pwp!

The post Au trecut 6 ani de la prima mea întâlnire cu comunitatea appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/prima-intalnire-cu-comunitatea/feed/ 0
Cum ai grijă de siguranța ta pe internet atunci când călătorești https://www.mariciu.ro/cum-ai-grija-de-siguranta-ta-pe-internet-atunci-cand-calatoresti/ https://www.mariciu.ro/cum-ai-grija-de-siguranta-ta-pe-internet-atunci-cand-calatoresti/#respond Mon, 11 Sep 2023 10:51:00 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32333 M-am hotărât să fac o chestie. Și așa blogul ăsta stă, sărăcuțul, de se pune praful digital pe el. De acum înainte, când o să fac sau o să fiu parte din vreun material video care consider eu că are niște informații foarte interesante, branded sau non-branded, o să îi dedic un articol aici pe […]

The post Cum ai grijă de siguranța ta pe internet atunci când călătorești appeared first on Mariciu.ro.

]]>
M-am hotărât să fac o chestie. Și așa blogul ăsta stă, sărăcuțul, de se pune praful digital pe el. De acum înainte, când o să fac sau o să fiu parte din vreun material video care consider eu că are niște informații foarte interesante, branded sau non-branded, o să îi dedic un articol aici pe blog.

Asta pentru că am obiceiul de a crea foarte mult conținut video pe interneți în general. La prima strigare am patru canale de YouTube active: Mariciu, Ioneștii, Aici sau La Pachet și Podcast Nefiltrat. (Da, știu că nu au fost foarte active în ultima vreme, asta pentru că mi-am luat prima mea vacanță în șapte ani de când am dat-o serios pe vloggăreală).

Pe lângă asta, mai apar și prin alte colțuri interesante de Internet, cum ar fi în clipul de mai jos. Iar asta înseamnă că apare riscul ca anumite materiale foarte interesante să se piardă în furtuna asta de conținut pe care o creez atunci când am motoarele turate la maxim.

În clipul de mai jos am avut ocazia să mă “duelez” în răspunsuri despre Siguranța pe Internet cu Bogdan Bob Botezatu, care este Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender. Sper ca ghilimelele care însoțesc cuvântul “duelez” să explice clar că nu ai cum să te duelezi, de fapt, în răspunsuri despre siguranță pe internet cu cineva care expert în cadrul unei companii care este considerată a fi unul dintre cel mai mari producători de securitate cibernetică din lume.

Așadar, în articolul de față o să vă scriu frumos cu liniuță ce am învățat eu în urma “duelului” cu Bogdan și ce mi-am confirmat că știam bine:

  • Cel mai important program pe care trebuie să îl folosești atunci când călătorești și te conectezi la diferite rețele WiFi este cel de VPN
  • Nu lăsa niciodată telefonul să se conecteze automat la o rețea WiFi dintr-un hotel (chiar dacă ai mai fost cazat acolo), asta pentru că rețeaua poate fi compromisă, iar pop-up page-ul care se deschide automat când te conectezi poate fi o pagină creată de un hacker care vrea să îți fure datele
  • Când folosești un bancomat e bine să verifici fanta în care introduci cardul și tastatura bancomatului sau să folosești NFC-ul (adică povestea Contactless), în caz că bancomatul are tehnologia asta
  • Primul lucru pe care îl faci în caz că ți-a fost furat cardul este să suni la bancă să ți-l blocheze sau să îl blochezi tu direct din aplicația bancară de pe telefon

Pe lângă cele patru puncte de mai sus, am mai aflat și alte lucruri care nu au legătură neapărat cu călătoritul, dar care sunt foarte interesante și utile. Le aflați și voi în clip:

 

În încheiere trebuie să vă povestesc o fază tare. Băiatul lui Bogdan s-a uitat la primele două episoade de “Cyberchallenge” și l-a întrebat pe Bogdan cum se face că nu știe anumite răspunsuri și că invitații câștigă puncte în fața lui. Ei bine, la finalul clipului cu mine, băieții de la edit i-au lăsat un mesaj special, care mi-a dat cu lacrimi în colțul ochiului drept. :)

 

Mă bucur enorm că am fost invitat de Bitdefender și start-up.ro să iau parte la proiectul ăsta. Chiar am plecat acasă, după filmare și întâlnirea cu Bogdan, cu o groază de informații utile. Sper ca în viitor să apară în școli și o oră de “Educație Cibernetică”, asta pentru că sunt o groază de riscuri la care suntem cu toții expuși zilnic pe internet, iar o mai bună cunoaștere a acestor riscuri și a soluțiilor de protecție cibernetică este un lucru cu adevărat necesar.

 

Acest articol nu este sponsorizat, dar am luat parte la proiectul “Cyberchallenge”

The post Cum ai grijă de siguranța ta pe internet atunci când călătorești appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/cum-ai-grija-de-siguranta-ta-pe-internet-atunci-cand-calatoresti/feed/ 0
Cutia cu LEGO pe care o are Noel îmi face bine la suflet! https://www.mariciu.ro/cutia-cu-lego-pe-care-o-are-noel/ https://www.mariciu.ro/cutia-cu-lego-pe-care-o-are-noel/#comments Wed, 28 Jun 2023 11:42:19 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32325 În toată copilăria mea am avut două coordonate mari și late după care îmi dădeam seama dacă intram în casa unui copil bogat, atunci când ajungeam la vreo zi de naștere de apartament sau în vreo vizită d-aia clasică de familie. Prima coordonată era “cât de plin era frigiderul”, iar a doua era “calitatea jucăriilor […]

The post Cutia cu LEGO pe care o are Noel îmi face bine la suflet! appeared first on Mariciu.ro.

]]>
În toată copilăria mea am avut două coordonate mari și late după care îmi dădeam seama dacă intram în casa unui copil bogat, atunci când ajungeam la vreo zi de naștere de apartament sau în vreo vizită d-aia clasică de familie. Prima coordonată era “cât de plin era frigiderul”, iar a doua era “calitatea jucăriilor pe care le avea copilul respectiv”.

Pe partea de mâncare, bonusul la puncte venea dacă în bucătăria lui se regăseau și cerelale d-alea americane de vedeam în filme că se mănâncă înecate în lapte. Cereale puse în bol întotdeauna înaintea laptelui, desigur. Pe partea de jucării, aveam un joker care făcea imediat diferența: dacă se întâmpla cumva să aibă LEGO, în “trusa de jucării”, atunci copilul respectiv primea, în imaginația mea,  premiul pentru “copilăria perfectă”. Nu mai conta mâncarea din frigider sau cerealele din lapte. LEGO câștiga direct și fără niciun dubiu, dar trebuia să fie mult LEGO: o cutie d-aia mare cu multe piese și mulți omuleți. Să poți să faci din el elicoptere, mașini, case, vapoare și absolut orice altă idee te mai lovea pe tine într-un colț de imaginație. Ăia erau copiii care avea copilăria supremă și cred că am întâlnit doar vreo 2-3 în toată viața mea.

Chiar și acum, când teoretic sunt adult, mă mai uit după asta când ajung legal prin casele oamenilor. :)) LEGO mi se pare jucăria supremă, un soi de Mystique din X-Men, care poate lua forma oricărei jucării, așa cum Mystique poate lua forma oricărui om sau mutant. Îți stimulează imaginația, creativitatea și, cel mai probabil, și tălpile atunci când piesele sunt lăsate aiurea prin casă. Deci te constrânge să faci curat “la locul de muncă” după ce te joci.

Momentan Noel este încă în liga LEGO Duplo și are o cutiuță verde într-un colț de casă care îmi bucură sufletul de fiecare dată când o văd. E plină de piese mari, de omuleți, de animăluțe și, desigur, de dinozauri. Încă nu face click cu construitul chestiilor, mai mult mă roagă pe mine să “tati, casă cuțu!”, adică să construiesc eu casă cățelului din set. Eu fac casa, iar el o demontează și râde.

Cutia verde sigur va mai primi alte cutii pe lângă ea în viitorul foarte apropiat. Ne vom juca în liga asta câțiva ani, până va deveni eligibil pentru LEGO Clasic și atunci tot Cuibul Ionescian se va transforma într-o mare casă LEGO. Probabil și pe canalul nostru de YouTube vor urma atunci clipuri cu noi construind tot felul de chestii. Sper să fie atras de LEGO cel puțin la fel de mult pe cât eram eu în copilărie. Nu de altceva, dar chiar nu vreau să mă joc singur, că de jucat… sigur o să o fac. Până la urmă mi-au trebuit doar treizeci și ceva de ani ca să ajung să am și eu “copilăria perfectă”. Și de data asta chiar o să o am. :)

 

(acest articol este sponsorizat de eMAG)

The post Cutia cu LEGO pe care o are Noel îmi face bine la suflet! appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/cutia-cu-lego-pe-care-o-are-noel/feed/ 1
Poți să mergi la FITS cu un copil de doi ani? https://www.mariciu.ro/poti-sa-mergi-la-fits-cu-un-copil-de-doi-ani/ https://www.mariciu.ro/poti-sa-mergi-la-fits-cu-un-copil-de-doi-ani/#comments Wed, 28 Jun 2023 11:16:34 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32322 Poți, dar te vei bucura doar de spectacolele stradale. 😅 Am intrat cu Noel la un show de gospel, s-a distrat vreo 10 minute, după care ne-a luat de mână și ne-a invitat să părăsim incinta. 😂 În schimb, vei bate pietonala în lung și-n lat. Cu o înghețată în mână te vei bucura de […]

The post Poți să mergi la FITS cu un copil de doi ani? appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Poți, dar te vei bucura doar de spectacolele stradale. 😅 Am intrat cu Noel la un show de gospel, s-a distrat vreo 10 minute, după care ne-a luat de mână și ne-a invitat să părăsim incinta. 😂

În schimb, vei bate pietonala în lung și-n lat. Cu o înghețată în mână te vei bucura de agitația pe care o creează fiecare număr care se întinde pe toată strada. Vei alerga după copil în timp ce el va alerga la rândul lui după porumbeii din Piața Mare. Și vei cumpăra cel puțin 3 pungi de arpacaș. 💸

Vei face multe baloane de săpun. Recomand Galeriile Pacea pentru refill.

Vei mânca impecabil. Asta pentru că Sibiul este un hub gastronomic național. Îmi vei da dreptate după ce vei mânca la Crama Sibiul Vechi, Kulinarium, Sia, Kombinat, Charlie’s și Lumos. Și astea sunt doar câteva dintre localurile bestiale pe care le are Sibiul.

Pe lângă toate astea te vei bucura de energia aparte pe care o are orașul pe durata festivalului. E mult mai viu, mai animat. Simți că frumusețea Sibiului este în sfârșit valorificată corespunzător.

Noi ne-am simțit parte din miracol chiar dacă nu am fost la spectacolele clasice. Asta și poate pentru că am avut miracolul cu noi la purtător tot timpul. ♥️

În fine, la anu’ “miracolul” rămâne acasă. Ocazile cu care poate prindem și noi în sfârșit bilete la Faust, că ne chinuim de prin 2016 să prindem și nu ne iese.

Apropo de 2016, atunci am avut parte de primul nostru FITS și a semănat foarte mult cu cel de anul ăsta. Asta pentru că atunci eram cu Săshica după noi. 😅

The post Poți să mergi la FITS cu un copil de doi ani? appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/poti-sa-mergi-la-fits-cu-un-copil-de-doi-ani/feed/ 1
Sunt exagerat de ofticos la jocurile de societate. Cum mă tratez? 😅 https://www.mariciu.ro/ofticos-la-jocurile-de-societate/ https://www.mariciu.ro/ofticos-la-jocurile-de-societate/#comments Wed, 29 Mar 2023 09:15:46 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32319 Săptămâna trecută am fost plecat cu Georgiana într-o vacanță. Doar noi doi, pentru prima oară de când suntem părinții lui Noel. Am fost sudul Italiei, în zona Puglia, care este oarecum în zona “tocului cizmei” și am vizitat Matera, Polignano a Mare, Monopoli și Alberobello. Dacă vă interesează ce am vizitat pe acolo, aruncați un […]

The post Sunt exagerat de ofticos la jocurile de societate. Cum mă tratez? 😅 appeared first on Mariciu.ro.

]]>
Săptămâna trecută am fost plecat cu Georgiana într-o vacanță. Doar noi doi, pentru prima oară de când suntem părinții lui Noel. Am fost sudul Italiei, în zona Puglia, care este oarecum în zona “tocului cizmei” și am vizitat Matera, Polignano a Mare, Monopoli și Alberobello. Dacă vă interesează ce am vizitat pe acolo, aruncați un ochi pe canalul nostru de YouTube de familie, IONEȘTII, voi posta acolo câteva vloguri civilizate cu toată aventura.

Unul dintre orășelele pe care le-am vizitat a fost, cum ziceam, și Monopoli, oraș care nu are nicio legătură cu jocul Monopoly, dar care inevitabil te va duce cu gândul la jocul respectiv. Joc care pe mine m-a obsedat în copilărie și pe care îl jucam serile pe scara blocului cu ceilalți copii de pe scară. Era tare că puteam sta până târziu să ne jucăm, asta pentru că părinții ne lăsau liniștiți știindu-ne la loc sigur pe scara blocului, nu bâjbâind prin cartier. Nu știu însă cât de ok era pentru restul vecinilor zumzetul continuu de pe scara blocului. Eram totuși mult prea tineri să ne gândim la asta pe atunci. Erau vremurile când ne ascundeam noaptea în boscheți și speriam trecătorii. Și nu o făceam ca să filmăm vreun clip pentru TikTok. O făceam doar pentru distracția puerilă de moment. Ah… și nu luam like-uri, ne luam doar șuturi în fund când ne prindea vreun nene pe care îl speriam.

Întorcându-mă la episodul Monopoli, plimbându-mă și gândindu-mă la Monopoly, mi-am adus aminte cât de ofticos sunt la jocul ăsta și la jocuri de societate în general. Când mă jucam Monopoly în copilărie, iubeam să fiu eu banca. Băgam mâinile în visteria băncii cum îmi imaginez că bagă ursul labele în borcanul cu miere. (Nu am văzut unul pe viu făcând asta, deci pot doar să îmi imaginez acțiunea). În viața reală nu am avut și nici nu am dorințe d-astea să fur, dar când venea vorba de Monopoly, parcă mi se lungea mâna cu vreo 10 centimetri și mi se lățea palma suficient cât să pot să fur mai bine.

Îmi aduc aminte că în pandemie, după ce s-au ridicat restricțiile de întâlnit cu prietenii și familia, mai veneau Buneștii pe la noi cu câte un Rom și-un Rummy, cu câte un Monopoly sau alte jocuri de gen. Eram ăla care spărgea gașca mereu. Ofticos din cale afară. Pur și simplu nu suportam să pierd. Aveam două moduri: neinteresat de joc sau interesat și ofticos. Aproape că partenerii de joc făceau coaliție să mă lase să câștig ca să se poată bucura și ei de o zi decentă de socilaizare offline în pandemie.

Ciudat e că nu mă oftic atât de tare când pierd la jocurile fizice, la un fotbal, baschet, biliard, orice altceva. Acolo sunt un ofticos moderat. Asta poate pentru că știu că acolo, dacă pierd, pierd pe barba mea și a colegilor de echipă. În schimb la jocurile de societate, apare mereu necunoscuta norocului. Zarul de la Monopoly și cărțile (sau piesele, nu știu exact ce sunt) de la Rummy nu au picat cum trebuie. E ceva ce nu e în controlul meu. E acea componentă a norocului pe care mă oftic că nu o am. E un soi de supărare intensă pe Univers pe care o am.

Partea bună e că, cumva în timpul plimbării prin Monopoli cu gândul la Monopoly, am realizat că e posibil să fi găsit antidotul la firea mea ofticoasă când vine vorba de norocul meu la jocurile de societatate. De fapt, nu l-am găsit, ci l-am făcut: Noel. Cred că el este singurul om în fața căruia nu voi avea vreo problemă să nu am noroc și să pierd la jocurile astea. Aștept cu interes primul nostru joc de societate împreună. Chiar cred că o să îmi analizez extrem de terapeutic reacțiile la momentul respectiv. Probabil o să mă și filmez să pot revedea jocul ca să îl analizez mai bine. :))

Până atunci, mă întorc la întrebarea din titul: cum mă tratez? Nu de altceva, dar vreau să mai vină Buneștii pe la noi în vizită. :)

 

(acest articol este sponsorizat de eMAG)

The post Sunt exagerat de ofticos la jocurile de societate. Cum mă tratez? 😅 appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/ofticos-la-jocurile-de-societate/feed/ 9
Un articol cu răspunsuri de care ai nevoie în contextul economic actual https://www.mariciu.ro/un-articol-cu-raspunsuri-de-care-ai-nevoie-in-contextul-economic-actual/ https://www.mariciu.ro/un-articol-cu-raspunsuri-de-care-ai-nevoie-in-contextul-economic-actual/#comments Mon, 27 Jun 2022 09:41:23 +0000 https://www.mariciu.ro/?p=32289 În ultimele șase luni s-au strâns multe dileme legate de banii noștri. Nu trece zi să nu mă întreb ce urmează și ce pot face în prezent cu banii mei ca să fiu bine în viitor. Partea bună e că multe dintre întrebările mele au acum și răspunsuri, asta pentru că BCR a lansat o […]

The post Un articol cu răspunsuri de care ai nevoie în contextul economic actual appeared first on Mariciu.ro.

]]>
În ultimele șase luni s-au strâns multe dileme legate de banii noștri. Nu trece zi să nu mă întreb ce urmează și ce pot face în prezent cu banii mei ca să fiu bine în viitor.

Partea bună e că multe dintre întrebările mele au acum și răspunsuri, asta pentru că BCR a lansat o platformă unde încearcă să răspundă cu ajutorul specialiștilor celor mai frecvente dileme din zona financiară, dileme ridicate cu precădere în ultimele luni. BCR le răspunde oamenilor la întrebările despre finanțele proprii și despre evoluția economiei în următoarea perioadă.

Pe lângă asta, BCR încearcă să combată dezinformarea de tip Fake News Financiar care curge pe interneții românești. Bănuiesc că ați văzut și voi panica și haosul de la pompele de benzină sau de la casele de schimb valutar, panică și haos care au fost create artificial de zvonurile aruncate pe rețele sociale în căutare de like-uri și de atenție.

Sunt sigur că la fel ca și mine sunt mulți oameni care, în special în perioada asta tulbure, se întreabă în ce direcție se îndreaptă lucrurile și ce pot face cu banii pe care îi au să resimtă cât mai ușor schimbările economice. Se vorbește din ce în ce mai mult despre o criză mai mare decât cea din 2008. Inflația este la 10%. Prețurile cresc. Social media te bombardează cu multă informație, uneori falsă. Pur și simplu te învârți pe toate părțile în căutarea unor răspunsuri și a unor soluții. Dacă ai putea să captezi energia consumată de tine în tot procesul ăsta, probabil ai avea o casă independentă energetic. :)

În articolul de față, am selectat câteva dintre întrebările și răspunsurile care mă interesează pe mine, însă dacă aveți alte întrebări care vă macină, puteți intra pe platforma oamenilor de la BCR, unde veți primi răspunsurile de la experții financiari, care sunt acolo să demitizeze fenomenul de tip FAKE NEWS din jurul banilor. 

E înțelept să ai „bani în casă” în eventualitatea unei crize? 

Banii cash sau “în casă”, mai ales în sume mari, sunt expuși riscului de furt. În esență ar trebui să avem un fond de rezervă, adică o suma de bani lichidă, în conturile bancare, conturile de economii, depozite sau sub alte metode de păstrare, pentru perioadele dificile. Ideal, fondul de rezervă ar trebui să acopere 3-6 salarii lunare. Din acești bani, putem să păstrăm asupra noastră o suma mică de bani cash, dacă acest lucru ne face să ne simțim mai confortabili.

Scot banii cash din bancă sau mai bine îi țin în contul bancar? 

Locul cel mai sigur în care poți ține banii, chiar si in contexte dificile, este la bancă. Banii tăi sunt garantați și disponibili oriunde în lume. Amintește-ți că cele mai mari probleme le-au avut refugiații din Ucrania, de exemplu, care au venit doar cu cash asupra lor. Banii din conturi îi poți folosi, cu ajutorul cardului, oriunde în lume. Putem să păstrăm asupra noastră o suma mică de bani cash, dacă acest lucru ne face să ne simțim mai confortabili.

Cât de siguri sunt banii mei din conturile curente, de economii sau depozite?

Banii tăi sunt la adăpost la bancă și disponibili oriunde în lume, fiind protejați atât de sistemele bancare, cât și asigurați prin Fondul de garantare a depozitelor bancare din România, în limita contravalorii de 100.000 de euro.

Să plătesc mai repede un credit sau să păstrez economiile? 

Focusul tău ar trebui să fie pe constituirea unui fond de urgență (3-6 salarii puse deoparte) și creșterea procentelor din venituri pentru economii și investiții pentru avea o plasă de siguranță în cazul în care apar cheltuieli sau situații neprevăzute. Prin urmare, este indicat să păstrezi și chiar să-ți crești economiile și investițiile. 

De ce sunt dobânzile atât de mari la băncile din România pentru creditele ipotecare sau pentru cele de consum?

Nivelul dobânzilor depinde, printre altele, de doi factori cu impact important în Romania. Unul este rata inflației, care influențează dobânzile din piață, luate drept referință pentru nivelul dobânzilor practicate de băncile comerciale. Al doilea este așa-numitul “cost al riscului” care în România a fost în scădere în ultimii ani, dar care, comparativ cu alte țări, rămâne unul mai ridicat datorita veniturilor și averii medii mai scăzute în România față de alte țări UE.

De ce sunt dobânzile la credite atât de mari, pe când cele la economii și depozite sunt atât de mici? 

Sunt cel puțin două aspecte care trebuie luate în considerare. În primul rând, faptul că un depozit bancar este un instrument de economisire pe termen scurt și care comportă un risc scăzut. În schimb, un credit se acordă, de cele mai multe ori, pe termene mai lungi și comportă un risc de neplată din partea celui care se împrumută. Orice persoană care face un credit depinde ulterior de o serie întreagă de factori specifici propriei sale vieți (job, sănătate, etc), dar și de factori macroeconomici. Un împrumutat care în vremuri bune obține venituri suficiente pentru acoperirea ratelor își poate vedea veniturile diminuate independent de performanța sa în cazul unei recesiuni economice, spre exemplu. 

Atât riscul de termen lung, cât și riscul de neplată (riscul de credit) sunt suportate de bancă, iar reglementările actuale obligă orice bancă comercială să cuantifice aceste riscuri și să pună deoparte rezerve de capital – “bani albi pentru zile negre”, cum se spune în popor. Toate acestea implică niște costuri suplimentare pe care le comportă activitatea de creditare. 

Băncile nu pot acorda un credit dacă nu exista o probabilitate mare ca acel împrumut să fie rambursat, pentru că băncile lucrează cu “banii clientului”, adică ai deponenților, și au obligația de a avea grija de acei bani. Ori agenții economici și populația României au, în prezent, nevoi de finanțare care implică riscuri mai mari decât își poate asuma o bancă, respectiv deponenții ei.

În al doilea rând, ritmul în care economisirea a crescut în România în ultimii ani a depășit cu mult ritmul în care a putut crește creditarea. Astfel s-a ajuns în situația în care acumularea de depozite e mult mai mare decât cea de credite și inclusiv față de ceea ce poate fi plasat în titluri de stat. Raportul dintre depozitele populației și agenților economice și creditele acordate sectorului privat, ambele denominate în lei, era, spre exemplu, de 78% la finele lunii februarie 2022, conform datelor BNR. Fiind vorba de un “exces de depozite”, nu există o presiune de creștere a dobânzilor la depozitele bancare într-un ritm similar cu creșterea dobânzilor interbancare sau a dobânzii de politică monetară a BNR. 

Euro sau lei, cum e mai bine să-mi țin banii? 

Pentru moment, trebuie să știi că leul a fost în ultimii ani una dintre cele mai stabile monede în regiune în raport cu euro. Decizia de a ține economiile in lei sau euro trebuie să țină cont atât de obiectivele economisirii, cât și de principiul diversificării.

Cum să-mi țin economiile, în lei sau valută?

În primul rând, este important este să ai economii și investiții diversificate, astfel încât orice situație politică sau geopolitică să nu afecteze atât de mult banii pe care îi economisești sau pe care îi investești. În al doilea rând, trebuie să știi pentru ce dorești să folosești banii respectivi, care e obiectivul pentru care economisești sau investești, atât pe termen scurt, cât și mediu sau lung.

Ce fac dacă vreau mai mult de la banii mei strânși prin economii? Dobânzile la depozite și conturile de economii sunt foarte mici.

E adevărat, inamicul din umbră al banilor noștri este inflația. De exemplu, dacă ții banii cash sau în contul curent, inflația îti va eroda în timp economiile, adică banii tăi vor valora mai puțin. 

Pentru a contracara această evoluție, poți apela la investiții financiare. Astfel de intermediere se poate realiza prin piața de capital (respectiv bursa de valori), fie prin investiții directe în instrumente de tipul acțiunilor sau obligațiunilor emise de entități private și listate la bursă, fie prin investiții în fonduri mutuale specializate în tranzacționarea acțiunilor și obligațiunilor.

Produsele de investiții sunt un instrument eficient pentru a preveni efectele inflației. Îți poți pune banii să muncească pentru tine, investindu-i, iar construcția unui portofoliu investițional diversificat îți va asigura o gestiune eficientă a rezultatelor investitionale. Alternativele sunt multiple, iar un portofoliu diversificat ar trebuie să acopere cel puțin marile clase de active reprezentate de acțiuni și obligațiuni.

În ce să investesc dacă vreau să mă apuc? 

În general un portofoliu diversificat se comportă mai bine din punct de vedere raport volatilitate/randament comparativ cu unul care are de a face cu o singură clasă de active sau care e expus la o singură zona geografică ori industrie. 

Astfel că răspunsul la întrebarea care este produsul potrivit pentru tine îl ai doar TU și este influențat 100% de apetitul tău de risc și de orizontul de timp în care vrei să fii investitor. Abordarea profesionistă ar fi portofoliul diversificat și un comportament investițional adecvat pe parcursul investiției. 

Un comportament investițional adecvat presupune, în principal, planificarea pe termen lung cu obiective clare în spate. Așadar: 

Stabilește obiective pentru care investești. 

Gândește-te ce limitări ai (de ex. ai nevoie de bani peste 5 sau 10 ani) 

Cât vrei să investești în fiecare luna? 

Ce risc ești dispus să accepți? 

Păstrează o perspectivă pe termen lung (corelată cu obiectivele). Istoria ne-a arătat că este bine să îți păstrezi statutul de investitor pe termen lung și să continui să investești în mod regulat. Trebuie să ai în vedere că, atunci când investești, banii tăi intră în economia reală. Împrumuți bani atunci când cumperi obligațiuni și devii proprietar de businessuri atunci când investești în acțiuni. Economia reală este influențată de diferite evenimente, unele cu impact pozitiv, altele cu impact mai puțin pozitiv care aduc incertitudini, cum sunt războaiele, pandemiile sau alte evenimente majore. Economia reală se ajustează la noile evenimente și astfel pot apărea perioada de volatilitate. Perioadele de volatilitate sunt, în schimb, des întâlnite, iar pe termen lung acestea s-au dovedit de cele mai multe ori a fi oportunități investiționale. 

Trebuie să ai în vedere în același timp și faptul că rezultatele performante din trecut ale unui produs de investiții nu reprezintă o garanție a celor din viitor.

Am auzit că toată piața e în scădere, așa ca trebuie să-mi retrag și eu toate invesțiile, nu? 

Volatilitatea în perioade dificile este absolut normală. Istoric vorbind, diversificarea portofoliului de investiții și urmărirea țintelor financiare pe termen mediu și lung pot să te asigure că beneficiezi de active care performează. Atunci când volatilitatea pieței crește și este greu de controlat, cel mai bine e să îți păstrezi răbdarea și să te asiguri că ai un portofoliu consistent, adaptat apetenței de risc proprii. În același timp, trebuie știut că în perioadele de volatilitate apar și oportunități de investire. Există active ale căror prețuri scad mai mult pe fond emoțional și mai puțin din motive fundamentate economic.

Este aurul o investiție bună?

Aurul reprezintă o investiție care, parte dintr-un portofoliu, oferă un mare beneficiu de diversificare, mai ales în perioade de tensiuni geopolitice și de creștere a inflației. Trebuie să știi însă că aurul înregistrează câteodată fluctuații destul de mari de preț.

Cum va evolua indicele ROBOR? 

Există mai mulți factori care influențează creșterea ROBOR, de la creșterea inflației, scăderea lichidității din piață și incertitudinea în ceea ce privește politicile economice pe care le adoptăm. În contextul actual, pe fondul conflictului din Ucraina, ne așteptăm la o creștere susținută a ROBOR, determinată de piață, respectiv de cererea și oferta de lei între bănci. 

Astfel, dobânda ROBOR la 3 luni ar putea crește spre 5,75-6,00% la finalul acestui an și să scadă ușor în 2023. ROBOR la 6 luni o estimăm la un maxim de 6,00%-6,20% în acest an și mai mică în 2023. În anumite momente, dobânda de politica monetară a BNR va avea o relevanță mai scăzută și cea care va conta va fi dobânda la facilitatea de creditare a BNR, în prezent de 4,75% și pe care o prognozăm la 5,50% începând din trimestrul al treilea. Dobânzile înalte vor preveni deprecierea abruptă a leului și ele se vor resimți în economie, atât pe partea de creditare, cât și de depozite.

Ce se va întâmpla cu cursul leu-euro în contextul actual?
Vom vedea presiuni de depreciere asupra leului, alimentate de dezechilibrul extern și creșterea prețurilor la materiile prime importate, dar ne așteptăm la o evoluție limitată și treptată, în linie cu tendința din ultimii ani. Nu estimăm implicații notabile asupra cursului de schimb, acesta va fi mai degrabă stabil, prin urmare temerea că moneda noastră s-ar devaloriza foarte mult este una pripită, ținând cont de evoluția actuală a pieței. 

Vine o criză economică? 

Incertitudinea prognozelor economice este ridicată, iar în acest moment ajustarea acestora se poate face doar mergând pe mai multe scenarii, care implică situația războiului din Ucraina și efectele sale economice. Analizele noastre macroeconomice arată că România va avea o creștere mai lentă, cu o inflație mai mare decât cea preconizată.

Prețurile au tot crescut în ultimele luni, în urma războiului. La ce să mă aștept? 

Ne așteptam la creșteri de preturi, nu doar din cauza războiului, dar și din cauza creșterii preturilor materiilor prime. Mare parte din creșterea prețurilor a trecut deja, mai ales au fost implementate măsuri guvernamentale de temperare a majorării prețurilor produselor energetice. 

În mod normal, cererea are o anumită elasticitate în funcție de preț (diferită în funcție de bunul de consum). Elasticitate mai mare există la bunurile care intră în categoria de dorințe, să zicem nu indispensabile. Atunci când, la această categorie de bunuri crește prețul, lumea nu mai cumpără, oferta rămâne nevândută, iar prețul se ajustează până la un nivel la care se echilibrează raportul dintre cerere și ofertă. În schimb, la prețurile alimentelor de bază, elasticitatea este mai mică pentru că, în principiu, este ultimul lucru pe care îl poți tăia de pe lista de cumpărături. 

De ce odată ce s-a scumpit ceva este foarte greu să revină la prețul de dinainte sau să se ieftinească? 

La nivel teoretic, creșterile de prețuri pot fi urmate sau nu de scăderi în viitor, în funcție de mai mulți factori: gradul de volatilitate istorică a prețurilor respective, aici având că exemplu legumele, fructele și ouăle, care în mod tradițional variază mult și în sus și în jos, elasticitatea cererii în funcție de preț, influența cursului de schimb asupra categoriei respective de bunuri, știut fiind faptul că o depreciere a leului conduce de regulă la scumpiri imediate, pe când o apreciere este mai puțin resimițită în scăderi ale prețurilor.

Pentru finalul acestui an estimăm însă o rata a inflației de peste 10%. Daca luăm în calcul măsurile guvernamentale recent anunțate, de sprijin a populației pe zona energiei electrice și a gazelor naturale, întrevedem chiar și posibilitatea unei inflații mai scăzute. O inflație mai scăzută înseamnă tot creșteri de prețuri pentru populație, dar mai mici.

Cum va evolua economia României în perioada următoare?

Este posibil ca anul 2022 să fie caracterizat de încetinirea creșterii economice, persistența inflației ridicate și o depreciere graduală și mică a leului. Credem că avansul economiei din acest an va fi de 2,8%, sub cel de anul trecut de 5,9%. Nu doar conflictul din Ucraina afectează creșterea economică, aceasta fiind oricum în încetinire și înainte de precipitarea evenimentelor în luna februarie. 

Rata anuală a inflației o estimăm la 10,4% în decembrie 2022 și 4,9% în decembrie 2023. O mare parte dintre creșterile de prețuri energetice sunt exagerate și acestea se vor calma în viitor. Petrolul a scăzut deja spre 100 USD/bbl la mijlocul lunii martie de la aproape 130 USD/bbl. Curba de futures pe gaze naturale arată, totodată, scăderi în perioada următoare.

Ce înseamnă deprecierea monedei naționale? 

Deprecierea unei monede înseamnă diminuarea valorii unei monede, adică aceasta își pierde puterea de cumpărare. Când cursul EUR/RON crește, de exemplu de la 4 la 5, vorbim de o depreciere a monedei naționale față de euro, pentru îți trebuie mai mulți lei să cumperi un euro. Deprecierea cursului monedei naționale determină scumpirea bunurilor importate (crește inflația, etc), scade într-o anumită măsură puterea de cumpărare, oamenii scot mai mulți bani din buzunar să petreacă, de exemplu, o vacanță în Grecia, Italia (zona euro, în general).

Care va fi inflația în 2022?

Inflația este prognozată să ajungă în 2022 la peste 10%.  Ne așteptăm ca anul acesta inflația să erodeze venitul disponibil din cauza creșterii prețurilor pe fondul războiului din Ucraina. De asemenea, inflația va depăși creșterea medie de salarii, cu repercusiuni negative asupra consumului și, implicit, asupra creșterii economice. 

Într-o perioadă de criză, oare să-mi regândesc bugetul personal?

În perioadele de crize, e bine să crești procentul alocat investițiilor și economiilor. Dacă nu ai un fond de urgență de 3-6 salarii, e indicat să începi să-ți constitui unul. De asemenea, este util să reducem cheltuielile care nu sunt necesare, nu neapărat să le eliminam, ci mai degrabă să scădem procentual alocarea lor din buget. Regula ideala de împărțire a bugetului este 20/50/30, 20% pentru economii și investiții, 50% pentru nevoi și 30% pentru dorințe.

Ce pot face în cazul unei crize economice? 

În primul rând, să nu iei decizii financiare pripite, să-ți adaptezi adaptezi obiectivele, să rămâi consecvent în ceea ce privește economisirea și să-ți diversifici investițiile. Nu uita de regula 50/30/20 de organizare a bugetului personal: 50% din veniturile tale trebuie să meargă pe nevoi (facturi, utilități, rate, etc), 30% pe dorințe (vacanțe, plăceri, gadgeturi) și 20% în zona de economii și investiții. Iar atunci când îți intră salariul, începe întotdeauna cu cei 20%. E important ca, indiferent de existența unei crize, să începi construcția acestei zone de economii cu prima cărămidă: o plasă de siguranță de cel puțin 3 salarii, ideal 6, puse deoparte.

 

În încheierea articolului vreau să vă invit să intrați și voi aici și să puneți întrebările voastre, în caz că nu găsiți deja răspunsurile acolo. 

Eu, de exemplu, eram foarte curios la începutul războiului din Ucraina vizavi de ce faci cu banii din conturi în caz că începe războiul, iar trei dintre întrebările pe care le aveam atunci au și răspunsuri pe platforma oamenilor de la BCR. Le găsiți mai jos:

 

Am auzit că trebuie să-mi scot cât mai mulți bani cash în caz că băncile nu vor mai funcționa? 

Răspuns: Cel mai sigur loc unde pot fi ținuți banii este la bancă. Banii tăi sunt garantați și disponibili oriunde în lume. Sistemul bancar din România este stabil, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că, indiferent cât de dificilă e situația geopolitică, cardurile si sistemele funcționează, iar oamenii au acces la banii lor din cont prin intermediul cardurilor și aplicațiilor de mobile & internet banking. Important e să avem un fond de urgență format din 3-6 venituri lunar, de care să putem dispune imediat în caz de nevoie. Restul de bani trebuie ținut în instrumente cât mai diversificate.

Pot folosi banii mei din conturi oriunde în lume, dacă țara intră în război?

Da, atât timp cât sistemele băncii și comunicațiile sunt în funcțiune. În cazul în care infrastructura de bază este afectată, băncile au în general variante alternative, de rezervă, pentru a menține sau restabili funcționarea normală a serviciilor de bază. 

Experiența războiului din Ucraina a arătat, încă o dată, că cetățenii refugiați și-au putut folosi cardurile fără probleme oriunde în lume, fără să întâmpine probleme. Oamenii au putut scoate bani de la bancomate, în moneda locală, chiar dacă acestea erau emise în moneda țării de proveniență și au putut plăti fără probleme la magazine sau la stațiile de alimentare. În schimb, cele mai mari dificultăți în utilizarea banilor le-au avut cei care i-au ținut și au venit cu ei cash, deoarece nu i-au putut schimba decât extrem de limitat.

Pot să-mi folosesc aplicațiile de internet și mobile banking, dacă țara intră în război?

Da, atât timp cât sistemele băncii și comunicațiile sunt în funcțiune. În cazul în care infrastructura de bază este afectată, băncile au în general variante alternative, de backup, pentru a menține sau restabili funcționarea normală a serviciilor de bază. Experiența războiului din Ucraina a arătat, încă o dată, că cetățenii refugiați și-au putut folosi aplicațiile și cardurile fără probleme oriunde în lume, fără să întâmpine probleme.

 

Acest articol este făcut în colaborare cu BCR ca parte din campania lor în care vor să răspundă celor mai frecvente dileme din zona financiară ridicate cu precădere în ultimele luni.

The post Un articol cu răspunsuri de care ai nevoie în contextul economic actual appeared first on Mariciu.ro.

]]>
https://www.mariciu.ro/un-articol-cu-raspunsuri-de-care-ai-nevoie-in-contextul-economic-actual/feed/ 4