Închide

Ce vrei să cauți?

Câteva gânduri despre Roșia Montană și protestele din ultimele zile

Sunt împotriva exploatării minereurilor aurifere de la Roșia Montană în condițiile în care niște străini și niște băieți deștepți fac burta mare din toată schema. Dacă tot sacrificăm trupul patriei și îl supunem unui tratament cu cianură, măcar să câștigăm cu toții ceva din asta: facem autostrăzi, școli, spitale. Ceva palpabil, să zică omul de rând “Da, domnule, a meritat păcatul ăsta!”. Da, știu, sună idealist, dar doar pentru așa ceva văd rostul unei crime asupra pământului, un sacrificiu pentru evoluție.

Sunt convins că mulți dintre cei care s-au aprins zilele astea pe Internet și în stradă au reacționat așa mai mult împinși de mizeriile la care au fost supuși în ultimii ani. Este o revoltă oarecum similară cu cea din primăvara anului trecut. Politicienii știu asta, din acest motiv reacționează confuz și o întorc ca la Ploiești în legătură cu ok-ul pe exploatarea de la Roșia Montană.

Nu am prea văzut oameni în vârstă (+40 de ani) la aceste proteste. De unde trag concluzia că doar tineretul este preocupat de o schimbare în țara asta. Probabil cei bătrâni s-au lămurit că în ’89 au făcut o revoluție doar pentru interesele unora.

Mă sperie puțin fanatismul unora când vine vorba despre acest subiect, fanatism care face ce știe mai bine și îmbrățișează absurdul din moment ce îmi ajung la urechi fraze de genul “De ce nu scrii nimic de asta? Ai primit și tu bani?”, “E datoria ta să emiți o părere despre asta!”, “Lași hoții să ne fure țara!”. Țară din care, “baidăuei”, s-a furat de mii de ori mai mult și s-a distrus mult mai mult în ultimii douăzeci și patru de ani. Nimeni nu este tras la răspundere, ba chiar sunt lăsați în continuare să taie pădurile prin Harghita și Covasna.

Totuși, din tot ce am văzut zilele astea, nu am înțeles câteva lucruri:

– De ce “ai trânti” un cort în Piața Universității? (clipul îl găsiți aici)

– De ce ai bloca un bulevard ca să te plimbi cu bicicleta în cerc?

– Ce înseamnă asta și de ce ai face așa ceva?

– Vrei ca guvernul și lumea să îți ia protestul în serios când faci așa ceva? Sincer, dacă vrei libertatea spațiului de a te desfășura și de a cânta la tamburină lângă cortul tău, du-te, frate, în Vamă! Nu te duce la protest ca să faci pe martirul când tu de fapt nu ai ce face în casă pentru că nu mai prinzi WiFi-ul vecinului.

În rest, am tot respectul pentru cei care cred cu adevărat că pot schimba ceva prin faptul că stau acolo în stradă și care nu profită de contextul creat ca să se dea în stambă sau să plimbe cu bicicleta în cerc în fața statuii lui Mihai Viteazu. Le țin pumnii chiar dacă am alte convingeri.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Marine stii ca zici bini di tat. Aia cu tamburine nu sunt singurii. Am vazut mame ba de dadeau la copil sa suga de la tata in mijlocul carosabilului intre TNB si fantana. Sunt sigur ca se cred niste eroine. Unde plm sunt ba suporterii, brigazile, studentii si aia care vor haos si schimbare in tara? Cand e de vorbit la bere toti vorbesc si se dau cocosi frate, nimeni nu iese in strada ca le e frica de julituri. Auzi la ei, ocupa Palatul Victoria. Ocupa pe plm frate cu tamburinele p*zdii. Scandeaza ca o sa fie ca la Atena.

Adaugă comentariu