Închide

Ce vrei să cauți?

Ok, ieșim la vot, dar cu cine votăm?

Bula noastră de Facebook s-a umplut frumos de mesaje de încurajare să ieșim la vot. Ceea ce e bine. Fabrica de Social Media a lansat încă din iulie LetsVote.ro având în spate dorința de a scoate cât mai mulți români din casă pe 11 decembrie ca să pună ștampila pe buletinul de vot. Treptat au apărut multe alte proiecte, care mai de care mai plin pasiune și dorință de a scoate oamenii la vot: NuCăOricum, DeCeSaVotez.ro, SexyDemocracy, inclusiv Periodic a făcut un clip pe tema alegerilor și importanței ieșirii la vot.

E bine ce se întâmplă. Toți cei care fac asta au intenții bune și speră că noile voturi vor împrospăta scena politică. Însă avem o problemă, una de care m-am lovit și eu la alegerile locale: oamenii pe care nu îi interesează politica și ies la vot doar din spirit civic se confruntă cu eterna problemă a cetățeanului turmentat din “O scrisoare pierdută”, habar n-au cu cine să voteze. La alegerile locale, m-am trezit în cabina de vot, având în față o foaie pe care erau niște nume despre care nu aveam nici cea mai vagă idee cine sunt, exceptând câteva nume care alergau după scaunul de Primar General al Bucureștilor.

Mai toți cei care ne îndeamnă să ieșim la vot au un candidat sau un partid în minte, dar se feresc  să declare public cu cine votează, de frica reacțiilor negative de tip “te-a plătit Soros să exiști” și asta este #umpik greșit din punctul meu de vedere. Cum televizor nu consum, informațiile mi le iau din Reader și din Feed-ul de Facebook. Urmăresc la rândul meu bloggeri, jurnaliști și ultilizatori de Facebook care au de cele mai multe ori păreri pertinente pe diferite subiecte. Mai toți încurajează ieșitul la vot prin statusuri, articole și share-uri la postările proiectelor despre care am scris mai sus, însă doar câțiva își exprimă clar preferințele de pe buletinul de vot.

Eu de data asta m-am informat cât de cât pe subiectul alegerilor și oricum îl aveam preferat pe Cioloș, despre care am și scris un articol scurt și la obiect acum ceva timp. Cioloș care între timp și-a găsit sprijin în PNL. Problema e că sunt mulți oameni care vor ieși la vot la îndemnul de a ieși la vot, dar care nu avut răbdarea să intre în mocirla politică, să analizeze și să se hotărască pe cine să pună ștampila. Cumva ar avea nevoie de un rezumat obiectiv al scenei politice, o pastilă de consumat în 5 minute, care să le pună rotițele în mișcare, ca atunci când se trezesc cu foaia în față să știe pe cine să ștampileze.

În concluzie, aș aprecia ca atunci când postați pe interneți un îndemn de tipul “#VinoLaVot” sau “#IeșiLaVot”, legați și câteva cuvinte prin care să ne ziceți cu cine votați și de ce, indiferent dacă v-a convins planul de bătaie al partidului sau faptul că aveți o voce interioară care vă zice “Îmi place ăsta pentru că nu are față de pungaș ca Tăriceanu!”.

De exemplu, eu sunt în dilemă și nu știu dacă să pun ștampila pe USR (care aduce un aer proaspăt prin transparență și prin faptul că este un partid clădit de la zero, cu oameni noi, nu cu fosile de prin alte partide) sau pe PNL (care-l sprijină pe Cioloș și dă impresia că vrea să aducă oameni noi în universul politic).

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. ideea e simpla, lupta se da ca sa nu aiba psd majoritate absoluta. asta e un motiv bun de iesit la vot. Una e să avem un partid care are 70% din locurile din Parlament și alta e să avem un partid care are o majoritate de 40%.

  2. Cioloș e susținut atât de PNL cât și de USR. Acum trebuie să vedem cine e pe listă. La Sibiu pe deputați e simplu la mine, de Dan Barna am auzit, a fost și în acest guvern dar a demisionat pentru a candida din partea USR. La Senat însă, lumea e cam mută, nu știu cine e corect și cine poate ajunge șmecheraș.

  3. Eu m-am documentat nițel și pe legea electorală. Am ajuns la aceeași concluzie ca tine, sunt între PNL și USR. Este nevoie de un prag electoral pentru a obține mandate. Asta înseamnă cam 5% din totalitatea voturilor exprimate.
    Dacă partidul nou și cu luciul încă pe el nu trece pragul electoral voturile alea se duc la cei care conduc la final, aka se redistribuie cum vor ei (mă rog, așa e legea, dar legea e făcută fix ca să îi avantajeze pe cei care au “iepuri” electorali sub forma unor partide mai mici sau mai noi, care le mai aduc un snop de voturi).
    Cert e că îmi doresc ca USR să urnească mai mulți dintre cei care în general aleg să stea acasă la tura asta de vot, să avem o șansă reală să schimbăm lucrurile. Chiar dacă schimbarea lucrurilor înseamnă aducerea unor oameni noi, care poate n-au chiar habar de ce înseamnă să conducă o țară. Dar măcar sunt dispuși să o facă, nu să o fure. O să fie al naibii de greu și pentru ei și pentru noi, că din păcate cu o dreaptă nu îndrepți prea multe rele, dar al naibii de nu merită să încerci.
    Riscul este ca votul meu, acordat lor, să ajungă până la urmă la ceilalți dacă nu reușesc să trecă pragul…Mai am câteva zile să calculez riscul, să decid dacă merită sau nu. Pentru că dacă adaugi vocale în PNL…iese cam ce sunt și nu-mi convine deloc să pun ștampila pe ei, chiar și de dragul lui Cioloș. Și anularea votului iese complet din discuție.

Adaugă comentariu