Închide

Ce vrei să cauți?

Regula nescrisă a părerilor despre filme

Am pățit asta recent cu Ender’s Game, dar e o chestie care se întâmplă frecvent. De fiecare dată când vine vorba de un film care are în spate o carte de succes mare sau moderat, se găsește un torționar de bibliotecă să te întrebe, în timp ce agită un căluș imaginar într-o mână, “Stai puțin, tu ai citit cartea?”. Moment în care, dacă dă dracu să nu fi citit cartea, părerea ta devine irelevantă spre enervantă.

“Cum adică, nu ai citit cartea și îndrăznești să ai o părere despre film? Cum vine asta? Ce pana corbului ai căutat tu la film, din moment ce nu ai răsfoit foile cărții? Nu ți-a crăpat, bă, obrazul când te-ai așezat pe scaunul cinematografului, incultule? Nici măcar trailerul nu aveai dreptul să îl vezi, cu atât mai puțin să ai o părere despre film. Du-te, bă, acasă! Închide-te în bibliotecă și mai vorbim după aia!”

Cumva îi înțeleg și pe cei care citesc cartea, care este de cele mai multe ori mult mai complexă decât filmul, să se aprindă când văd un individ care își formează o părere despre ceva văzând doar câteva piese din tot puzzle-ul. Până la urmă, ei și-au cheltuit mai mult de două ore și ceva din viață cu povestea respectivă, dar e cale lungă și mocirloasă de la o singură aprindere până la a face pe deținătorii adevărului absolut și la a scuipa cu superioritate pe simpla părere a unui om, care nu s-a autoproclamat “criticul oficial al filmului X”.

90% din dintre cei care văd un film nu au citit cartea din spatele lui. Sunt bune și părerile/recomandările celor care au văzut filmul din punctul de vedere al omului care nu a luat contact până în acel moment cu povestea.

Da, torționarii de bibliotecă se agită ca un coi elitist într-o căldare.

citeste-cartea

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

11 comentarii Adaugă comentariu

  1. dar cartea, cartea ai citit-o?

  2. Fac parte din categoria celor care citesc cărţile înainte de vizionare. Dar nu pot face asta mereu şi nici nu tai capul celor care merg să vadă o peliculă fără a răsfoi cartea. De ce? Pentru că ai dreptul să-ţi exprimi o opinie. Da, poţi spune ce ţi-a plăcut sau nu la un film fără să ai încă degetele tocite de la mutatul semnului de carte.
    Eu văd două posibilităţi:
    1. Nu ai citit şi scrii strict cum ai perceput filmul ca poveste şi realizare cinematografică.
    2. Ai citit şi fie alegi să compari cele două produse, fie doar menţionezi de legătura dintre ele.
    Nu cred că cei menţionaţi de tine au dreptul de a anula opinia cuiva doar pe fondul unor fixaţii personale. :)

  3. #5 Comentariu nou

    “90% din cei care văd un film”… Care parte a lor, din tălpi pănă la gît, sau din creștet păna-n gambe? Dacă ar fi scris și Eminescu “Din sute de catarge”…

  4. #7 Comentariu nou

    Eu fac parte din categoria celor care vin la film pentru ca au citit carte si din categoria celor care au citit cartea pentru ca le-a placut filmul. De exemplu, am iubit Life of Pi, carte care mi-a picat in maini acum mult timp. Evident, cand a aparut filmul, am vrut sa il vad, si mi-a placut foarte mult. Dar cineva care a fost cu mine si nu citise cartea, a gasit filmul foarte plictisitor. Cum, filmul asta existentialist, care vorbeste despre religii si despre coping mechanisms, and so on and so forth, sa te fi plictisit? Si dupa imi aduc aminte ca Fratia inelului a fost unul dintre cele mai incomprehensibile filme pentru mine cand l-am vazut prima data, mi s-a parut o tampenie fara cap si fara coada. Si dupa am citit cartile si am inceput sa pricep despre ce e vorba. Eu vreau sa mergi la film deci si daca nu ai citit cartea, ca poate iti place si o citesti si pe aia. Sau poate nu pricepi nimic si o citesti sa intelegi totusi despre ce e vorba. Sau ti se pare o tampenie si iti dai seama ca ti-ai fi cheltuit banii pe carte degeaba. E ca si cu eugenia: poate mananci numai crema, poate nimeresti numai partea de biscuit fara crema sau poate o mananci cu totul. Treaba e, tot eugenie se cheama ca mananci.

    • #8 Comentariu nou

      @Rhea, înțeleg. E și ăsta un mod mișto de abordare a “relației om-carte-film”. :)

  5. Un film nu va putea sa surprinda niciodata tot ce e in carte

Adaugă comentariu