Am răspuns cu “da!” la întrebarea “Ai chef să te uiți la un serial polițisto-mișto în weekend?”, așa că am primit primele două episoade din “Robbie Coltrane’s Critical Evidence”, în traducere adaptată românească “Robbie Coltrane prezintă: probe esențiale”. După ce le-am consumat grațios, am ajuns la concluzia că ar fi frumos din partea mea să vi le recomand și vouă.

Pe scurt, este vorba despre un serial de investigație de tip documentar în care ne sunt prezentate o serie de crime reale care au fost la câteva probe distanță de a rămâne la stadiul de dosare nerezolvate. Dacă vă veți uita la serial, o să fiți super-uimți să vedeți ce mix de probe și întâmplări duc la găsirea criminalilor.

Gazda și vocea serialului este actorul Robbie Coltrane, cunoscutul Dr. Eddie “Fitz” Fitzgerald din Cracker sau foarte cunoscutul Hagrid din Harry Potter, care și-a exploatat la maxim cu ocazia asta două dintre pasiunile sale declarate: explorarea abilităților necesare pentru a descifra un caz de crimă și atracția spre partea întunecată a personalității umane. Pasiuni cumva înrădăcinate în profesia tatălui actorului, medic legist în poliție.

Mi se pare că îl prinde bine “rolul” ales de data asta și mi-ar plăcea să îl văd în viitor în roluri de investigator. :)

Cele două cazuri din episoadele văzute m-au surprins prin suspansul puternic pe care multe seriale cu zeci de scenariști în spate încearcă să îl recreeze cu ajutorul imaginației. Cadrele foarte reci, dar intense, jocurile de cuvinte, interviurile cu detectivii și martorii, analiza și urmăritul indiciilor, tot mixul ăsta m-a ținut cu ochii în monitor fără să fiu tentat o secundă să fac uz de celebrul “second screen”, ca să-mi iau simultan și doza de Facebook.

Spre deosebire de un scenariu hollywoodian, unde piesele de puzzle se potrivesc perfect pe parcursul unei investigații, magia unei povești reale stă în volumul de muncă și perseverența de care au dat dovadă polițiștii. Am și un exemplu de tip spoiler: În una dintre investigații, polițiștii au trimis o mie și ceva de scrisori mai multor persoane care aveau același nume, în speranța că se va nimeri vreuna care să știe ceva despre un colț de bilețel care a fost găsit lângă corpul victimei.

Serialul chiar îți arată volumul imens de muncă din spatele rezolvării investigației unei crime. Este un omagiu adus artei criminalistice și complexității psihologiei umane.

Sper să primesc și restul de 6 episoade, asta pentru că serialul este difuzat pe canalul Crime + Investigation, care nu este în grila RCS&RDS.

Dacă nu sunteți abonați la furnizorul respectiv de cablu, găsiți postul respectiv în grila tuturor celorlați furnizori, iar serialul este difuzat în fiecare luni, de la ora 23:00 pe postul mai sus menționat. :D

robbie-coltrane

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Super recomandare. Am vazut primul episod – captivant si bine realizat. De obicei nu ma prea uit pe Crime and Investigation, dar cu siguranta o sa revin pe acest canal. Acest documentar/serial politist mi-a starnit interesul. Pe Telekom este disponibil in Arhiva si il poti vedea in reluare, daca ai ratat premiera. Toate cele bune!

    • #2

      Ce tare! Mă bucur că ți-a plăcut. Și pe mine m-a prins maxim! :D

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.