Închide

Ce vrei să cauți?

Winamp și-a dat Alt+F4

winamp“Frate, pune-mi și programul ăla de ascultat muzică pe calculator! Ăla de începe cu oaia aia care behăie! Winamp, ăla!”, așa a început povestea mea de dragoste cu programul respectiv. Aveam 16 ani și îmi luasem, în rate, primul calculator cu procesor AMD Athlon 1800+, 1 Giga de RAM, hard de 120GB, placă video dedicată nVidia GeForce MX400, și îl chemasem la mine pe un prieten din cartier, care avea teancuri de CD-uri cu programe, jocuri și filme, să îmi instaleze toate cele.

Pe atunci nu știam că aia de urla era o lamă, nu o oaie. Și nici nu îmi imaginam că programul ăla îmi va reda sute de mii de mp3-uri în anii ce vor urma.

Astăzi, unsprezece ani mai târziu, citesc pe The Verge că Winamp se închide. Începând cu 20 decembrie, site-ul și Winamp-ul nu vor mai fi disponibile.

rip winamp

Am avut o relație strânsă cu el, îi schimbam tema o dată pe lună și era printre primele programe pe care le instalam după ce îmi formatam jucăria, de cele mai multe ori imediat după ce instalam driver-ul plăcii de sunet, ca să pot asculta muzică în timp ce îmi instalam una-alta.

Nu o să fac pe ipocritul, să vă zic că încă mai ascult muzică cu ajutorul respectivului program. Cred că ultima oară când am apăsat “J”, și am căutat ceva în el, a fost la o petrecere când toată lumea făcea pe DJ-ul. M-am mutat la ascultat muzică în online. Zonga, Deezer, YouTube și SoundCloud sunt doar câteva dintre sursele de alimentare cu muzică. Desigur, mai am pe hdd-ul laptopului personal miile de mp3-uri, dar s-a cam pus praful pe ele.

Winamp-ul a fost depășit de iTunes, de produsele Internetului, de playerele de pe smart-telefoane. În ciuda faptului că are doar 15 ani, Winamp-ul este acum un bătrânel stins. Nu o să îi ducă lumea lipsa, dar ori de câte ori se va auzi/citi numele lui pe undeva, mai toți utilizatorii care l-au folosit la un moment dat își vor aminti cu un zâmbet în colț de buză:

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Avand in vedere ca poti face un playlist in youtube, si ca mai face si el uneori asa numite youtube mix, nu pot spune decat ca si-a pierdut din interes winamp, motiv pentru care nu cred ca este o mare drama…

  2. nu se mai poarta winamp… asta e clar. avem mult mai multe alternative in online…

Adaugă comentariu