Închide

Ce vrei să cauți?

Sper ca verificatul sursei informațiilor să devină un trend

În ultimul an au apărut pe net zeci de site-uri dubioase (expunere.com, comisarul.ro, aktual24.ro etc.) care născocesc articole cu informații suficient de false cât să fie numai bune de share-uit pe rețelele sociale. Unele o fac doar de dragul traficului, să mai vândă câte o cremă pentru hemoroizi și câteva măriri de penis, iar altele o fac cu interese propagandiste în spate. Am mai scris aici despre cât de periculoasă este manipularea pe Internet.

Zilele trecute a circulat pe Facebook o poză cu Putin cu un citat numai bun de dat share, dar care în realitate nu îi aparținea. Cred că am văzut în feed minim cinci share-uri cu descrieri de tipul: “A dat-o bine Putin pe asta” sau “Șmecher Putin”. Până s-au activat în comentarii și postări oamenii care voiau să facă lumină în legătură cu citatul respectiv, poza era deja virală, iar cei care îi dăduseră share erau la culcare și îl visau pe Putin cum salvează planeta de teroriști.

Partea bună e că deja au început să apară oameni care vor să se lupte cu dezinformarea și care vor să promoveze verificatul sursei informațiilor. Chiar ieri am dat peste două exemple și dacă vor apărea mai multe astfel de inițiative, s-ar putea schimba cât de cât ceva în obiceiul utilizatorului român de a consuma informații pe Internet.

Primul exemplu este un site-ul VerificaSursa.ro, unde poți să intri și să afli câteva informații despre câteva dintre site-urile care practică de obicei arta de a scrie tot felul de aberații de dragul traficului:

verifica-sursa-ro

Al doilea exemplu este un infografic făcut de agenția de PR Rogalski Damaschin, care vine cu câteva sfaturi despre cum să nu te rătăcești în subteranele social media:

Print

Nu e mult, dar este un prim pas spre a avea o centură de siguranță în timpul șofatului printre știrile și informațiile de pe Internet. Asta pentru că odată cu apariția rețelelor sociale, riscul de a intra în contact cu o știre falsă proaspăt viralizată și de a o asimila este mult mai mare.

Dacă înainte știrile și informațiile le luai doar de pe anumite site-uri verificate, pe care intrai tu ca să consumi conținut, acum vin știrile călare peste tine, iar riscul ca ele să fie false și să aibă un scop dubios în spate este destul de mare.

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu