Închide

Ce vrei să cauți?

Manipularea pe Internet este mai periculoasă decât cea TV

Cred că suntem cu toții de acord că Internetul este una dintre cele mai mari invenții ale omenirii. Ne-a oferit acces la informații, a desființat granițele socializării și, mai presus de toate, ne-a dat posibilitatea de a alege cu adevărat ce conținut vrem să consumăm. Nu mai suntem blocați în 100 de posturi TV, care (cu mici excepții) livrează doar mizerii de tip “Noră pentru mama” sau talk-show-uri în care se discută despre amantele lui Guță.

Marele avantaj al Internetului era până acum ceva timp faptul că aici ieșeau la iveală toate lucrurile pe care nu le vedeai în mod normal la TV, pentru că aproape toate posturile TV au anumite interese în spate. Mulți oameni puternici au tremurat la auzul cuvintelor “Informațiile astea vor ajunge Internet”, așa cum multe calcule au fost date peste cap în perioada de aur a scandalurilor WikiLeaks. La nivel autohton nu s-a întâmplat mare lucru, cu excepția câtorva scandaluri sexuale. Știu, nu suntem atât de interesanți!

Problema e că, odată deșteptarea publicului care a început să vadă în Internet mai mult decât muzică și porn gratis, începând să consume informații de aici, atenția indivizilor care își câștigă pâinea de platină prin manipulare s-a extins și aici. Dacă televizorul devine încet-încet instrumentul prin care este manipulată doar prostimea, Internetul se transformă într-un instrument de manipulat pe cei care cred că le știu pe toate, iar rețelele sociale sunt numai bune ca să incubeze tot felul de știri false care explodează prin viralizare din profil în profil, ajungând să planteze informații false în multe căpșoare.

Știu că articolul ăsta are un iz de “Secretele lui Lovendal“, dar răbdați cu mine până la finalul lui. 

Sistemul prin care se manipulează opinia publică are la bază rețelele sociale și zeci de site-uri de știri care au apărut peste noapte de nicăieri, dar care acoperă cu mult pathos subiectele de maxim interes, cum ar fi în cazul nostru criza refugiaților sirieni. Exemple de astfel de site-uri sunt multe, vi le zic pe ultimele două care mi-au apărut în feed în ultima jumătate de oră: Aktual24.ro și BN24.ro. La astea se adună zeci de filmulețe cu arabi care bat copii europeni și poze în care ne sunt prezentați soldați ISIS care vin în Europa ca refugiați (când de fapt realitatea e alta).

Din partea opusă apar știri cu reporteri care pun piedică refugiaților care fug de poliție sau care mută cadavrul unui copil ca să facă o poză mai bună (Știre care până la urmă a fost lămurită: erau două cadavre diferite. Cu atât mai tulburător, dacă mă întrebați pe mine). Știri care subliniză greutățile prin care trec sirienii și generează în privitori o anumită stare de empatizare cu refugiații.

Acum, nu știu care este scopul final al acestor acțiuni. Eu doar le observ și am capul prea mic ca să le găsesc momentan o finalitate. Poate să fie propagandă rusă, pentru că văd că au apărut texte inventate care-l pictează pe Putin ca apărătorul creștinității. Nu știu, dar sunt jocuri mari la mijloc și ideea e că tot felul de clipuri și articole ne curg prin feed-uri, generând xenofobie, asta pentru că sunt mulți oameni care le consumă rapid și trec mai departe, formându-și opinii în grabă, mergând pe principiul “E pe Internet, e adevărat!”.

Cum putem să ne ținem departe de astfel de manipulări și dezinformări ieftine?

1. Dacă site-ul nu este unul cu vechime și nu pare a fi de încredere (Aktual, Expunere, PatrioțiRomâni, DaciLiberi și alte aberații), nu halim știrea ca pelicanii. O verificăm, întrebăm în stânga și-n dreapta, gândim!

2. Dacă e pe Hotnews sau StirileProTV, așteptăm să apară pe mai multe site-uri. Verificăm mereu informația!

3. Cât despre clipurile care tot apar în ultima vreme pe net cu arabi care fac scandal, e greu să știm cu adevărat din ce context au fost scoase. Era unul cu un lider al unui partid din Anglia care mergea prin Luton și se luau arabii de el. Tipul respectiv e un fel de Vadim Tudor al lor. Luați-l pe Vadim și duceți-l prin Covasna și Harghita, să vedeți ce se întâmplă.

Nu sunt pro-invazie musulmană, pro-construit moschei sau cine știe ce altceva vă îmaginați că sunt plătit să scriu acum. Vă cer doar să verificați informațiile pe care le consumați. Să gândiți pentru voi și să întoarceți datele pe care le aveți pe toate părțile până vă faceți o părere în care să credeți cu adevărat.

Internetul este mai periculos decât TV-ul când vine vorba de manipulare. Asta pentru că dezinformarea în cazul ăsta este ca o glumă d-aia bună care te provoacă să gândești și când o prinzi ai satisfacția mai mare decât atunci când îți este servită direct pe tavă. Așa și cu dezinformarea asta, ai senzația că singur ai ajuns la concluzia respectivă, când de fapt ești bombardat din toate părțile cu știri și clipuri share-uite de prietenii de pe Facebook.

Pe același topic a scris și Papen. Vă recomand să citiți și articolul lui.

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ar mai fi punctul 4: daca e la Antena 3, e adevarat.

Adaugă comentariu