Închide

Ce vrei să cauți?

Bâjbâiala autorităților mă face să îmi pierd încrederea în sistem

Au trecut aproape trei zile de la tragedia din clubul Colectiv, dar la nivel național simțim cu toții că acest coșmar durează de o eternitate. România trece printr-o reală dramă colectivă, iar asta ne-a trezit pe toți și a născut în noi o solidaritate națională care nu părea să aibă condițiile să existe la un asemenea nivel în urmă cu o săptămână.

Chiar și așa, sistemul din care facem parte și care are la vârf niște oameni care nu sunt demni să ia “macro-decizii” pentru noi și-a arătat încă o dată slăbiciunile. De la hibele pe care le are din punct de vedere legal și inspecțiile făcute în cluburi cu ochii închiși de șpagă, la organizarea defectuoasă după ce tsunamiul de victime a lovit puținii angajați ai puținelor spitale din București.

Dacă ar fi să analizez situația tragică, drama care a început vineri noapte și care se va întinde pe o perioadă nedeterminată pentru mulți români este împărțită în trei acte, iar sistemul poartă cea mai mare vină în toate trei.

I. Pentru că a permis existența unui club care nu are luate măsuri de stingere și evacuare în cazul unui incendiu. II. Pentru că a jonglat cu victimele prin toate spitalele, neavând un sistem medical de urgență care să suporte un caz cu 200 de victime. III. Pentru că după aproape trei zile de la momentul tragediei încă nu există o bază de date publică care să informeze în timp real și într-un mod transparent familiile și apropiații cu privire la locația și situația victimelor.

Generația Facebook își arată încă o dată superioritatea în fața unui sistem defect

În lipsa unui sistem bine pus la punct, care să informeze într-un mod transparent publicul cu privire la situația victimelor (în anul 2015 se practică în continuare interviurile cu doctorii pe scările spitalului), au apărut pe Internet, în special pe Facebook, grupuri de căutări ale victimelor.

În timp ce pe site-ul Ministerului Sănătății avem informații despre Ebola și vaccinări antigripale, iar pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne avem o știre care ne expune cum s-a implicat ministrul Gabriel Oprea, care a făcut și a dres, oamenii normali de pe Internet au pus mână de la mână și informație de la informație ca să centralizeze datele într-un site eficient (Colectiv.info) pe care afli informații despre victime, cum poți să ajuți, care sunt informațiile oficiale și care sunt spitalele unde se găsesc victimele.

Cât de greu îi era guvernului să se organizeze și să creeze un site oficial care să adune toate informațiile? Imaginați-vă cât de mult putea ajuta familiile și prietenii victimelor un asemenea instrument oficial.

Eu sunt o firmitură dintr-un grup care l-a căutat sâmbătă pe Claudiu Petre în toate spitalele din București. Asta pentru că sâmbătă dimineața când apropiații au fost să îl identifice la IML, Claudiu nu era pe listă și nici printre neidentificați. Grupul respectiv a dat zeci de telefoane ca să afle în ce spitale sunt victimele neidentificate, a mers din spital în spital și nu l-a găsit. S-au făcut intervenții până la Raed Arafat, s-au dat share-uri pe Facebook, iar poza lui a apărut la diferite posturi tv. După toată presiunea pusă pe autorități, trupul neînsuflețit al lui Claudiu a apărut duminică dimineață la IML și am fost prostiți pe față că apropiații nu l-au identificat sâmbătă din prima. În lipsa unui răspuns clar din partea autorităților, au apărut tot felul de teorii conform cărora sunt mai mulți morți, iar autoritățile “dau drumul la robinetul cu vești proaste” puțin câte puțin ca să nu creeze panică și să nu cadă capete de miniștrii.

Nu e așa că era bun un site oficial? Pe lângă faptul că nu lăsa loc de teorii ale conspirației și dezinformare din partea presei, rudele și apropiații victimelor nu își mai pierdeau iubiții, copii, nepoții, frații și prietenii la fiecare zvon care circulă pe Facebook și pe site-uri care ciugulesc cadavre de dragul traficului.

Într-un haos precum cel generat de tragedia din club Colectiv, populația avea nevoie de un guvern și de niște instutiții organizate. În schimb au ieșit la suprafață doar probleme și o lipsă de comunicare care a pus populația în situația în care a trebuit să ia atitudine și să se descurce singură, iar asta îmi slăbește grav încrederea în sistem. Slavă Domnului că avem pompieri și cadre medicale care își iubesc meseria și care și-au făcut datoria eroic, că dacă rămâneam doar în grija guvernanților, focurile Colectivului ne mâncau pe toți.

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. Și spuneai că eu sunt ăla optimist?

  Uite aici: http://bit.ly/1P5VSKk
  S-au lăudat că toate costurile sunt acoperite și bla, bla. Ghici ce?

 2. #2 Comentariu nou

  @Emilian, sper din tot sufletul să fie o informație falsă. Altfel e jenant pentru noi ca neam.

 3. Și eu sper. Dar nu m-ar mira.
  Poate confirmă/infirmă vreo sursă mai credibilă.

 4. Sistemul nu e defact. sistemul e corupt. De mers, merge excelent, pentru ei, pentru mai-marii nostri, in timp ce noi murim pe capete.
  Si stirea aceea, ce vi se pare atat de tragica? Că n-a vrut popa sa-l ingroape? Ca au cerut astia de la iml bani? e la ordinea zilei asta nene. Numai ca nu se scrie in ziare, pentru ca, dupa atatia amar de ani, a devenit “normalitate”. si noi staaaam ca prosti, in timp ce si nepotii nostri nenascuti sunt datori vanduti…

 5. @francisc, stiu ca in mod normal se percep anumite taxe. La inceputul acestui an am avut un deces in familie si am trecut prin aventura vietii mele.

  Doar ca acum e altceva. Toti ies la TV si se lauda ca ajuta.

 6. @Marian @Emilian Acea informatie este extrem de falsa. Asta a fost nascocita de CanCan.

  http://bit.ly/1MdnLh2

 7. e gata si cu subiectul colectiv. mergem inainte in speranta de un nou breaking news consistent de macar 2-3 zile. articolul e din 2, acum suntem in 15 si nu se mai vorbeste nici de morti, nici de raniti. pe baietii de la ISU ii pazeste careva de sus, dar nu din cer, ca prea usor pare ca scapa. pe nea piedone si baietii din primarie la fel. sa traiasca in veci partidu’ !

Adaugă comentariu