Închide

Ce vrei să cauți?

Câteva gânduri după investigația Recorder. (Uitați-vă la clip!)

M-am uitat aseară la cea mai proaspătă investigație a celor de la Recorder: Cum se transformă banii europeni în apă contaminată. Desigur, am avut reacția pe care ar trebui să o aibă orice român normal la cap, m-am enervat, am înjurat, pur și simplu îmi venea să strâng doi primari de gât.

Cu toții știm că statul român face manevre cu aproape toate proiectele pe care le are. Că sunt bani de la U.E. sau direct din buzunarul poporului, mediul politic ia banii ăia și îi împarte cu toate căpușele sale. Însă când ajungi să vezi cu ochii tăi, nu cu imaginația, cum arată căpușele alea, cât de proști și de unsuroși sunt toți indivizii de tip rotiță în mecanismul corupției criminale din țara asta, simți o explozie în piept și scupi un “Futu-vă universul pe toți de jeguri bipede!”.

D-aia e bine să-i dai play clipului de mai jos. Nu vezi vreun film cu mafioții ăia la care simte zvâcniri în trup Dana Budeanu, iar mafioții nu sunt jucați de niște actori chipeși, îmbrăcați la costum, cu gleznele acoperite. Nu, vezi un o filmare 100% reală cu niște gigei cu cămăși prăfuite și transpirate la subraț. Niște gigei care sunt prinși cu mâța chinezească în sac, care se bâlbâie și încearcă niște minciuni demne de clasa 0.

Recomand un distonocalm puternic pentru minutul 38:30 în care un viceprimar și o tăntică încearcă să-l mintă în față pe tipul de la Recorder că toți copiii din școală beau apă de la un dozator aflat într-o cameră pe a cărei ușă scrie mare “ACCES INTERZIS ELEVILOR!!!”.

Uitați-vă la clip, enervați-vă, realizați că trăim într-o țară condusă de niște indivizi extrem de proști care, culmea, ne prostesc zi de zi. Apoi implicați-vă. Înscrieți-vă în politică sau găsiți pe cineva competent înscris în politică și susțineți-l. Vin alegerile locale, fraților. Vin alegerile parlamentare apoi. Hai să facem ceva.

 

Abonează-te la vlogul meu aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. Trăim într-o țară condusă de niște indivizi care isi jefuiesc proprii cetateni.

  2. #2 Comentariu nou

    Băi, eu înțeleg consternarea că apa-i contaminată și că există corupție dar, deși eu nu mă pricep la fondurile astea europene, puținul pe care-l știu de la oameni implicați în așa ceva nu seamănă cu ce apare în presă. Nu zic că n-ar trebui să ne enervăm, dar realitatea nu e ca-n așa zisa investigație. Știu că n-are nimeni răbdare să citească, dar o să scriu câteva idei că na, poate își mai schimbă unii abordarea.

    Ca să accesezi fonduri europene trebuie să îndeplinești niște condiții – ca localitate/județ/administrație locală/oprator de utilități. În realitate totul merge foarte greu și e și vina României, dar și a uniunii europene. Uneori satele alea amărâte nu pot respecta condițiile și nu primesc fonduri. Știai că multe finanțări nu cuprind racorduri și branșamente, ci doar rețelele principale? Știai că o rețea la care oamenii nu sunt branșați/racordați nu poate funcționa în parametrii proiectați? Știai că nu poți obliga un om să se lege la o rețea pe banii lui (adică pe ăla cu veceul în curte nu-l poți obliga să nu)?

    Licitațiile și bugetele sunt publice. Lucrare, caiet de sarcini, buget. Văd că nimeni nu pleacă de acolo.

    Ce treabă are, băi, primarul cu puterea pompelor? Pentru pompe există proiectanți, executanți, diriginți de șantier, iar tu vrei să strângi primarul de gât că nu știe ce fac pompele alea? Cum adică trebuiau să fie din Germania? Chiar nu înțelege nimeni că o licitație publică, pe fonduri publice, nu poate cere „pompe din Germania”? (pentru că nu ai voie să favorizezi un producător).

    Ce-i duma aia cu 2 milioane de euro? programele sunt POS Mediu și POIM, caută-le pe alea să vezi ce bani se bagă și unde. Nu zic că nu s-au făcut măgării, că evident ceva-i putred acolo, dar din comisia de recepție, care probabil include o groază de oameni, s-au dus să se lege de primar?

    La final, un „știați că”:
    – Știați că la fondurile europene trebuie să iasă un preț maxim/locuitor? și dacă nu iese, no soup for you?
    – Știați că după câștigarea unei licitații durează ani de zile până se primesc efectiv bani, iar firmele câștigătoare uneori intră în faliment înainte?
    – Știați că la fondurile europene nu bagă nimeni bani în buzunare? dacă încearcă, îi dau înpoi ulterior.
    – Știați că nu poți exclude echipamente chinezești doar pentru că sunt chinezești?
    – Știați că orice lucrare are o perioadă de garanție?

    Acuma zi-mi tu, Mariciu, ce pot face eu în calitate de heităr, dacă fiecare alege să se enerveze pentru complet alte lucruri decât problemele reale? Și dacă vin alegerile locale ce, alegi un proiectant ca primar, poate știe să aleagă el pompele data viitoare?

  3. incredibil video si articol

  4. #4 Comentariu nou

    @dam167

    “Nu zic că n-ar trebui să ne enervăm, dar realitatea nu e ca-n așa zisa investigație.”
    Ba fix așa e, o adunătură de proști și ticăloși fac treabă de mântuială și oamenii din comunele alea au apă cu căcat în ea, la propriu. În alte zone ale țării nu e așa, și acolo s-a făcut rețea de canalizare tot cu fonduri UE, tot de către români. Nu îți trebuie patru capete și opt mâini să muncești, să fii corect.

    “Știai că o rețea la care oamenii nu sunt branșați/racordați nu poate funcționa în parametrii proiectați?”
    Înseamnă că a fost proiectată prost, cu date aiurea. Dacă au proiectat o rețea pentru zece mii de gospodării și se racordează doar cinci, se cheamă că au proiectat aiurea. La fel și dacă au proiectat pentru o gospodărie și se racordează opt sute. N-au ținut cont de datele din teren, au proiectat bazat pe ceva imaginar.

    “Licitațiile și bugetele sunt publice. Lucrare, caiet de sarcini, buget. Văd că nimeni nu pleacă de acolo.”
    Ba fix de-acolo au plecat, că una scria și alta s-a făcut.

    “Cum adică trebuiau să fie din Germania?” Din reportaj reiese că așa scria în ofertă, deci una scria și alta s-a făcut.

    “Și dacă vin alegerile locale ce, alegi un proiectant ca primar, poate știe să aleagă el pompele data viitoare?” Nu asta e ideea, că nu trebuie să fii geniu să vezi că dai banii pe Mercedes și primești Trabant. Ideea e să nu mai alegi hoți și proști, că ajungi să bei căcat.

Adaugă comentariu