Închide

Ce vrei să cauți?

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu

Da, am reuşit să văd în sfârşit acest film-documentar în regia lui Andrei Ujică. Pot să zic despre el că mi-a depăşit aşteptările, care erau oricum foarte mari.

Documentarul are în dotare nişte filmuleţe cu N. Ceauşescu din arhiva TVR pe care nu cred că le-a văzut cineva vreodată, nici măcar nea Nicu însuşi. Şi mă refer aici la nişte clipuri cu el în slipi când joacă table cu Leana sau când înoată amândoi şi se bat cu apă.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu te conectează cu celebra vorbă “Dă-i omului puterea ca să îi vezi caracterul”.  Pe de-o parte îţi arată un fost preşedinte al României care ajunsese în postura de a fi lăudat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter. Iar laudele sunau cam aşa “Am avut onoarea de a mă sfătui cu un mare conducător al unei mari ţări (România)” şi să nu uităm că ţara noastră făcea parte pe atunci din blocul comunist.

Dar pe de altă parte îţi arată şi un preşedinte orbit de putere şi de cultul personalităţii, un preşedinte a cărui vreme trecuse dar el se ţinea de scaun refuzând vântul schimbării, vântul capitalismului..

Mi-ar plăcea să pot comenta fiecare filmuleţ în parte din care este compus documentarul pentru că am tras foarte multe concluzii în timpul vizionării lui. Totuşi trag doar una, însă una plină de tupeu:  Nicolae Ceauşescu şi soţia sa nu meritau un asemenea sfârşit, sacrificate ca două animale în ziua de Crăciun… meritau poate alte lucruri, dar asta.. în niciun caz.

 

Poftim şi trailerul în caz că nu l-ai văzut până acum:

[vodpod id=Video.5266807&w=425&h=350&fv=]

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. De prea puţine ori am convenit o părere cu cineva şi de şi mai puţine ori cu tine în materie de filme :), dar aici tind să-ţi apreciez review-ul fără prea multe alte completări.
    Este şi-un film subiectiv, e normal, Andrei Ujică trebuie să-şi fi lăsat cumva amprenta, asta e regula; şi mai este o biografie, prefixul “auto” nu şade drept scuză ptr nimic. Nu suntem singura ţară din lume care să fi avut lider comunişt. Ceea ce ne diferenţiază este că noi l-am omorât pe-al nostru.

Adaugă comentariu