Închide

Ce vrei să cauți?

Bacalaureatul își face treaba pentru care a fost angajat

scoalaNu știu din ce unghi vedeți voi problema Bacalaureatului, dar hai să vă zic cum o văd eu. Că o văd bine, ca o văd rău, rămâne să îmi ziceți/ comentați voi asta.

Dacă îl “spargem” în două bucăți, BAC-ul se adresează absolvenților de liceu din două categorii: 1. Aia care învață pentru BAC. 2. Aia care nu învață pentru BAC. Simplu până aici, nu?

Pentru categoria nr. 1, lucrurile sunt clare: cât de mult înveți, atât de mare va fi nota. Asta dacă nu sunt subiectele aiurea, dar marja de eroare e de maxim 1 punct, oricum astea sunt cazuri izolate. Iar a greși e românește de omenește.

Categoria asta 1 este formată din copii care sunt obișnuiți să respecte regulile jocului și ale societății. Dacă oamenii din categoria asta își vor deschide mâine o patiserie, vor fi în regulă cu toate cele, vor găsi chichițe legale să dea mai puțini bani la stat, iar vânzătoarea lor va avea pe cartea de muncă (asta pentru că va avea carte de muncă) ceva mai mult de minimul pe economie.

Ei bine, pentru categoria nr. 2 lucrurile stau oleacă “mai altfel”. Categoria nr. 2 este formată din românii clasici, care au venit la BAC pe principiul PPC (poate pică ceva). Bacalaureatul, pentru aceasta categorie, are, de fapt, o singură probă, “descurcatul sau datul spagii”. Principala provocare pentru această categorie este fentatul camerelor de supraveghere și introdusul pliculețului cu bani, în buzunarul supraveghetorului, într-un mod cât mai creativ și cât mai finuț.

Dacă membrii aceste distinse categorii și-ar deschide o patiserie, ar fi frați de plic cu OPC-ul și cu Garda Financiară, merdenele ar fi făcute pe genunchi, după normele românești din anii ’90, și treaba le-ar merge de minune.

Până la urmă, Bacalaureatul își face treaba mult mai bine pentru categoria nr. 2. Face selecția dintre cei care sunt suficient de inteligenți să reușească în societatea noastră. Asta pentru că, dragii moșului, șmecheria se învață mult mai greu decât un comentariu literar.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Îți las comentariu sub anonimat, deși tu știi după email cine sunt.

    Ce spui tu e corect, chiar asa se întâmplă. Bine, mai e categoria aia care nu au nici bani, nici relații. Ei se bucura, poate, daca sunt in sală cu ăla care a dat parnos puternic.

    De ce tind sa îți dau dreptate? Pentru că la mine in școala s-a copiat bine de tot, dar nu în sala mea. Eu nu îmi explic.. am colegi care au făcut schimb de ciorne, au vorbit la matematica de parcă erau la proba orală de la româna. Asta de la ei o stiu. Si se întâmpla asta in aceeași sală, cam unde sunt cam aceiași elevi (se mai schimbă puțin). Si îți dai seama ca nu îți explici… Tu nu poți sa miști nimic, iar două clase mai în spate parcă nici nu exista camere.

    Eu cred ca ei nu sunt neaparat smecheri..pentru ca acum poate sa vina cineva (nu eu) si sa facă plângere, apoi se ia înregistrarea si li se cam anulează examenul. cred ca smecheri sunt aia care stau in banca linistiti, scriu câteva rânduri, iar apoi lucrarea este evaluată de pa 9 in sus..

    SRI? Poliția care intervine si nu stiu ce.. Haidi bre’, astea sunt povesti pentru TV :)

  2. Bacul e overrated.

  3. Corec’

    Unii, cu a patra medie al BAC din liceu, care fac parte din categoria 1, au probleme cu găsitul unui job ok, în timp ce alții, care au învățat un singur roman (Ion) și care de abia știu tabla înmulțirii, au job ok unde fac și combinații și o duc bine mersi, nu ca amărâții din prima categorie.

  4. Anonim are dreptate, lucrurile astea se fac si se vor face si in continuare. Nu e noutate ca se copiaza la bac, cu sau fara camere video sau alte nebunii.

Adaugă comentariu