Închide

Ce vrei să cauți?

Care-i faza cu peştele de pe portbagaj?

Am tot văzut în trafic maşini ce au pe portbagaj semnul din imaginea alăturată (semn pe care l-am desenat cu o măiestrie a la Grigorescu).

Acu’ eu ştiu de la orele de religie, ore de la care nu chiuleam chiar tot timpul, că ăla este semnul peştelui şi că el era folosit ca semn de recunoaştere între creştini în perioada în care creştinismul era ilegal în Imperiul Roman iar susţinătorii lui erau trataţi ca atare (tratamente cu pietre).

Curiozitatea mea este următoarea:

Posesorii maşinilor cu peştele pe portbagaj sunt cu o idee (şi un semn) mai creştini ortodocşi decât mine (de exemplu) sau sunt membri unei secte care a adoptat acest semn cu lejeritatea cu care fur eu poze de pe google şi le bag în articole?

Sper să mă ajutaţi cu informaţii, că tare sunt curios!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. aia e asigurarea de raspundere divina auto

 2. :)) Spiritus santos fiule! :))

 3. din cate stiu eu semnul se gaseste pe masinile pocaitilor, masini primite de la ‘fratii’ din occident.

  • #9 Comentariu nou

   @Dragosmone: E posibil să ai dreptate pentru că am văzut semnul doar pe maşini mai vechi, excepţie face un Mercedes pe care l-am văzut ieri la Romană, dar şi ăla era de prin 2005. :D Mulţam!

 4. In general crestinii neoprotestanti folosesc semnul pestelui. La inceputurile crestinismului semnul a avut rol de recunoastere intre adeptii noii religii.
  Este un Acrostih din greaca Koine format din literele cu care încep cuvintele
  Iisus
  Christos
  Fiul lui
  Dumnezeu
  Mantuitorul

  Desi il folosesc mai mult crestinii neoprotestanti, l-am vazut folosit cel putin intr-un context ortodox. E adevarat, nu pe masina.

  E posibil sa fie mai frecvent pe masini aduse din vest pentru ca la noi nu prea aveai de unde sa il cumperi gata facut. Acum il găsesti prin librariile confesionala.
  Tata a vrut sa isi puna unul cand si-a cumparat loganul. Pe Dacia harbuita pe care o avea inainte, nu si-a pus. :)

 5. =)) aia cu pestele e pusa sa testeze imaginatia fiecaruia. Cine trece pe-acolo pac mai deseneaza un ochi, mai o coada in solzi, mai o aripioara ca la Always :))

 6. #14 Comentariu nou

  In timpul persecutiilor romane, primii crestini foloseau desenul pestelui ca semn de recunoastere a religiei lor. O alta legatura intre crestinism si simbolul pestelui este identificata in cuvantul grecesc pentru peste IHTUS, un acronim pentru “Iesous Christos Theou Uios Soter”, care inseamna Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul Nostru.

 7. #15 Comentariu nou

  Samy acesta e raspunsul

 8. #16 Comentariu nou

  ha ha si eu vreau sa imi pun pe masina dar nu mi-a cumparat-o nimeni :P

 9. #17 Comentariu nou

  Sunt pocaiti.

 10. Foarte tare comparatia de la sfarsit :))

Adaugă comentariu