Am văzut că s-au înmulțit postările pe interneți cum că de pe 1 ianuarie 2020 vom intra într-un nou deceniu. Așa că fac uz de tastatură să vă zic că eu știu altceva.

Pentru că în sistemul ăsta cu “după Hristos”, “după Cristos” sau “era noastră”, în care ne măsurăm anii, nu a existat un an zero, primul deceniu de după nașterea lui Hristos a fost între anul 1 și anul 10. Deci deceniul în care scriu acest articol este îngrădit de anii 2011 și 2020, iar asta înseamnă că de abia în 2021 începe un nou deceniu. Nu?

Întreb și eu ca tot individul care era pasionat de istorie în școala generală și îi plăcea să rețină tot felul de secole în care niște băieți se omorau între ei și își măreau imperiile. :D

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Da, in 2021 începe noul deceniu. Circula multe postari eronate in online.

 2. #2

  Așa eram și eu de părere. Dezbaterile intermitente la o cisternă de halbe m-au adus la următorul raționament.
  O decadă / deceniu înseamnă 10 ani, oricare perioadă de 10 ani (primul meu deceniu de viață nu este și primul tău deceniu de viață și uite că folosim termenul ăsta, în acest context).
  În epoca pop-rock-smart feșăn, în care ne bălăcim cum poți scoate 1960 din „the sixties”, anul 1920 nu făcea parte din „the twenties”?
  Așa că, dacă vorbim istoric, cronologic, raportându-ne acestui mod de măsurare a timpului, da – deceniul 3 începe în 2021 și se termină în 2030. Dar în epoca asta, pe care o traversăm, se utilizează acest procedeu de a măsura deceniile începând cu anul zero și terminând cu anul 9. Altfel și 1980 face parte din „the seventies”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.