Închide

Ce vrei să cauți?

Din cartier (I) – Tanti Tinca

Orice ar scrie în ziare, bârfi vecinii sau cânta B.U.G. Mafia, cartierul s-a schimbat. Mă rog, cel puţin cartierul meu, în care m-am născut şi am copilărit, cartierul Tei (ăla de-i frate cu Colentina).


Schimbări sunt destule şi ca să le scriu pe toate, o să îmi ia ceva timp şi probabil vă voi plictisi, aşa că încep cu cele mai importante.

 

Tanti Tinca…


Spre deosebire de perioada în care eram copil şi băteam maidanul toată ziua, în momentul de faţă lipseşte cu desăvârşire din peisajul “feţei blocului” o “tanti Tinca“.


Tanti Tinca era o bătrână grasă şi beţivă care stătea toată ziua în faţa scării, pe un scăunel atât de mic încât îi încăpea doar o bucă pe el, având la îndemână (ca o prelungire a ei) un coş plin de seminţe proaspăt prăjite.

Seminţe pe care le vindea la păhărel sau la pumn, asta când mai folosea paharul pentru altceva.

 

Tanti Tinca era veşnic morocănoasă, se înhăita cu gaşca ei de babe beţive şi stătea toată ziua la bârfă. Ţin minte că se tira în casă întotdeauna fix înainte de “jurnalul de ştiri” de la ora 20:00.


Chiar dacă mai ţipa la noi când îi mai păleam o minge în cap, era “tanti Tinca” a noastră şi sărea mereu la bătaie dacă venea vreun ţigan să ne fure mingea sau vreun vecin să ne-o spargă, pentru că nu putea să doarmă de gălăgie sau pentru că îi bâzâiam alarma de la maşină (chestie rară la vremea aia).

 

În zilele noastre nu mai ai de unde să îţi iei seminţele alea calde… şi nici un “dăte-n pizda mă-tii!” de la o babă pilită şi nervoasă că i-a venit o minge în coşul cu seminţe. Oricum, nici nu mai ai unde să joci un tenis, o pătrăţica, ceva.. de maşinile din faţă blocului (dar mă voi da cu părerea despre asta într-un episod/postare următor/următoare)


P.S. Trebuie să precizez că dacă acum sunt un nemâncător de seminţe, în copilărie eram un “specialist în ronţăieli”, ca să citez un spot publicitar obsedant şi stresant.

 

————————————————————————————————————————————————————

 

Această postare a pornit de la o simplă fază pe care voiam să o tweet-uiesc şi pe măsură ce aşterneam cuvintele pe display-ul telefonului, am realizat că nu mă pot încadra în 140 de caractere.

Ajuns acasă am zis să scriu o postare despre respectiva fază dar am realizat, în timp ce aşterneam cuvintele pe display-ul laptopului, că nu îmi ajunge o singură postare.


Aşadar, începând de astăzi, dau drumul la seria postărilor de tipul “Din cartier“, postări ce vor include amintiri, întâmplări şi povestiri din cartierul Tei, cartier în care m-am născut, am copilărit şi în care încă îmi fac veacul.

 


 

 

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Ehe…ce amintiri…N-am mai mancat de mult acele seminte prajite in casa…sau cumparate din punga lui “tanti Tinca” din orasul meu…Ma rog, avea alt nume:D

  • #2 Comentariu nou

   @Sorin, ce senzaţie tare mai era când îţi umpleai buzunarele cu seminţe calde.. :D

 2. #3 Comentariu nou

  Trist, dar adevarat, trebuie sa acord un 1-0 tiganilor. Celor mici desigur. Sunt singurii boraci care inca mai bat mingea pe maidan si sparg seminte in fata curtii/blocului. Acum…ma intreb, sa fie romanii asa de instariti incat toate acele jocuri de tenis, de miuta sau ce or mai fi fost ele, sa se fi mutat in living in fata unei plasme de peste 100 cm si a unui X-Box sau Play Station???

  Daca se poate….. 1-2 mici idei pt postari???
  :d tevile cu cornete, tuburile cu carbid…
  le mai tii minte?

  • #4 Comentariu nou

   @Marius, zici bine!
   Cât de curând vin şi ţevile cu cornete(cu bold în vârf) şi genialul carbid! :D

 3. #5 Comentariu nou

  Hehe, la mine era BABA ROZETA . Avea voce de tenor pensionat la 50 ani si bea cat 3 barbati. De asemenea vindea seminte intr-un paharel de lemn, care de fapt era ciobit pe dinauntru nici jumate de el. Deh.. combinatoare.
  Vremuri tata, vremuri.

  • #6 Comentariu nou

   @Marius Hogaş: :))) seamănă puţin cu Tinca! Or fi fost rude! :))

 4. =)) Tot pe Rozeta o aveam si eu ca dehh.. dar isi schimba locul, era plimbareata cu punga ei de seminte. Mai era una , nu stiu cum o cheama aia facea si susan :D Si cele de la Oraselul copiilor avea si mere pe batz :D Alea rosii cu un strat de zahar caramelizat pe ele :D si sa nu mai vorbesc de pufarinul colorat in roz sau albastru , era un bulgare din pufarin:D

 5. #10 Comentariu nou

  yo tot cu tanti Tinca am crescut… Mariciule.. nu uita de Mitroi

  • #11 Comentariu nou

   @Snoopule, vine-vine! pe toţi îi iau la rând! Mare gangster era Mitroi! Citez: “băi guştere!” :))

 6. #12 Comentariu nou

  Parca-i scris de mine postu’ asta, zau asa! :D Da, si la mine era o tanti d’asta, numa’ ca nimeni nu-i stia numele. O stiam de “baba cu semintele” su pur si simplu “baba”. =))

  • #13 Comentariu nou

   @Andera Y, :)) chiar sunt curios dacă acum mai sunt babe d’aste prin cartiere :D

  • #14 Comentariu nou

   Hmm… la mine, cel putin, nu mai sunt… N-am mai vazut babe d’astea care vand seminte la cornet de cand eram mica. :))

Adaugă comentariu