Închide

Ce vrei să cauți?

De ce a pus E.ON în funcțiune în Iași o stație de încărcare electrică? (P)

Probabil ați văzut pe Instagram, Facebook și YouTube că luni am fost în Iași. Asta pentru că E.ON România m-a invitat la evenimentul în cadrul căruia a pus în funcțiune o stație E.ON Drive de încărcare rapidă a vehiculelor electrice.

Eu am făcut un vlog cu toată povestea (pe care îl găsiți la baza acestui articol), dar zic să scriu și un articol în care să vă ofer mai multe detalii despre stația respectivă și prețurile ei, pentru că este mai practic uneori să centralizez toată informația într-un articol.

Așadar, stația de încărcare din cartierul Păcurari din Iași este a cincea stație pusă în funcțiune de E.ON. Celelalte patru pot fi găsite în localitățile Târgu Frumos, Cristești, Tașca și Adjud.

Care e “The Big Picture”?

Toată treaba face parte din proiectul NEXT-E prin care vor fi instalate în România, până în 2020, 40 de stații de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON și 21 de către MOL România, unul dintre partenerii acestui proiect. Apropo de MOL România, stația pusă în funcțiune luni este amplasată în perimentrul benzinăriei MOL din Păcurari. Ce ar trebui să mai știți despre proiectul NEXT-E este faptul că este susținut din fonduri europene prin intermediul Connecting Europe Facility.

Informații despre stație?

  • Despre stația de încărcare, ar trebui să știți că are o putere de încărcare maximă de 93kW și că va putea să încarce 80% din bateria unei mașini electrice în aproximativ 40 de minute.
  • Stația poate încărca 2 mașini în același timp.
  • Stația încarcă în curent alternativ – AC (11-22kW) și curent continuu – DC (11-22kW).

Cum plătesc? Care sunt prețurile?

Poți plăti prin două moduri:

  • prin crearea contului E.ON Drive pe platformă: aici. Îți alimentezi contul cu 150 de lei din care se vor scădea alimentarile.
  • prin plata unică: aici. Plătești individual de fiecare dată când alimentezi.

Prețurile diferă în funcție de cum încarci și modul în care plătești.

Cu cont E.ON Drive (varianta mai ieftină):

Preț încărcare AC (11-22kW): 1,2 RON/ unitate de încărcare, adică 1kWh.

Preț încărcare DC (50kW, adică fast charging): 1,7 RON/unitate de încărcare, adică 1kWh.

Prin plata unică:

Preț încărcare AC (11-22kW): 1,4 RON/ unitate de încărcare, adică 1kWh.

Preț încărcare DC (50kW, adică fast charging): 1,9 RON/unitate de încărcare, adică 1kWh.

Ce se va întâmpla mai departe?

Păi, până la sfârșitul lui 2020, E.ON are în plan să implementeze proiectul pe ruta Iaşi – Gheorghieni – Tg. Mureş, transformând-o într-o “autostradă electrică” . Pe lângă ruta respectivă, mai avem și București-Iași care în momentul de față are stațiile de la Adjud și Târgu Frumos.

Cele 40 de staţii din cadrul proiectului NEXT-E vor fi amplasate pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanţa-Bucureşti-Timişoara şi Iaşi-Tîrgu Mureş – Alba Iulia.

O mini-concluzie?

Încet-încet intrăm și noi în rândul lumii electrice.

Alte completări?

Eu am fost până la Iași, la evenimentul de inaugurare a stației, cu o mașină electrică, iar toată aventura o găsiți aici:

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    1,9 lei . kw DC e un pret jegos de mare…. de fapt ei nu vor sa sprijine industria masinilor EV ci sa le faca neatractive.

Adaugă comentariu