Închide

Ce vrei să cauți?

Neam Războinic

De câteva zile stau cu un ochi pe revolta din Turcia. Revoltă care a pornit de la faptul că primăria Istanbulului voia să radă de pe fața orașului un parc și să planteze un mall în locul lui, moment în care mii de oameni au ieșit în parcul cu pricina, au pus cearșafurile pe iarbă și nu s-au dat la o parte nici când buldozerele au început să smulgă copacii din pământ. (Găsiți un articol  foarte bun, de la fața locului, aici)

Poliția a intrat cu tunurile de apă și cu gazele lacrimogene în protestatari, oamenii au început să se adune cum se adună românii la pomana electorală și totul s-a transformat într-un protest împotriva guvernului.

Unii zic că tot ce se întâmplă acum în Turcia este o tentativă de lovitură de stat, orchestrată de niște băieți deștepți obișnuiți să tragă sforile groase în statul turc, dar care au fost lăsați pe afară odată cu venirea la putere a guvernului Erdogan. Protestatarii umplu rețelele de socializare cu poze și tweet-uri de la buza tunurilor cu apă sau gaze lacrimogene. Prim-ministrul Erdogan urlă că tot feed-ul rețelelor sociale este construit doar din minciuni, etichetând social-media ca fiind “cea mai mare amenințare pentru societate”.

Din scaunul meu ergonomic dintr-o clădire corporatistă din Pipera nu am de unde să știu adevărul și povestea reală din spatele luptelor de stradă din Istanbul (sau din celelalte orașe în care s-au extins protestele). Însă văd un popor care a sărit ca ars în momentul în care a simțit că îi este furat un petic de parc. Un popor care a găsit în momentele grele puterea de a lăsa acasă convingerile religioase sau microbistice, în ideea de a pune umăr lângă umăr și a ridica pumn lângă pumn, a uni decibel cu decibel și de a striga din fiecare milimetru cub de plămân “Bă, așa nu se mai poate!”.

Poate că sunt manipulați ca românii în ’89, de vedeau teroriști verzi pe pereți, poate că, după ce se va trage linie, își vor da seama că au vărsat prea mult sânge pe asfalt, dar sunt sigur că undeva în ADN-ul lor de urmași ai unui neam războinic, care a ținut Europa multe sute de ani în șah, știu că asta e unica soluție de a arăta că sunt acolo și că trebuie consultați ori de câte ori se ia o decizie care le va influența viața.

galerii turcia

ideologii

sursă foto

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. poza cu suporterii adunati laolalta desi sustin echipe diferite spune totul

  2. Fancy these kinds of steam showers

  3. Thank you. Great stuff!

Adaugă comentariu