Închide

Ce vrei să cauți?

Despre patriotismul ascuns sub geacă

Au și ungurii din Covasna și Harghita o zi a lor în care scot steagurile afară din casă și se agită puțin cu ele prin centrele orașelor, își parchează mașinile românește/ca un c*r pe trotuar, exersează “nem tudom-ul”, se mângâie pe mustăți și le premiază pe vânzătoarele care au refuzat de-a lungul anului să le vândă pâine vorbitorilor de limbă română.

Problema e că se găsește, de fiecare dată, câte un pui de român, căruia nu i-a dat bine puful, să se c*ce în petrecerea lor, pozându-se într-un colț de peisaj cu o bentiță tricoloră pe cap sau cu un tricolor pe sub geacă, punând poza pe rețelele sociale și atrăgând reacții patriotice de canapea.

În mod normal nici dracu’ nu i-ar băga în seamă. De fapt, sunt sigur că dacă am trimite vreo zece cocalari care să se plimbe prin zonă îmbrăcați în treningul Naționalei de fotbal, niciun unguraș nu le-ar zice nimic, cel mult li s-ar cere un autograf, pentru că sigur se găsește vreunul care să semene puțin la freză și tatuaje cu Marica sau Mutu.

Anul ăsta, de Ziua Maghiarilor, s-a trezit un puțulică să se pozeze cu tricolorul pe gât, pe sub geacă, având în plan secund paranghelia ungurească (și îi zic paranghelie intenționat, ca să vedeți și voi că ungurii chiar nu știu să se distreze de ziua lor: nu văd grătare, pet-uri sau pahare cu bere și sigur nu ascultau Alex Velea).

Buba mare e că, fix ca și în cazul fetiței cu bentiță, românii noștri, majoritatea adulți, s-au trezit să fie patrioți și să îi dea felicitări, share-uri și nas unui copil care va fi martirizat pentru că s-au trezit instant câțiva pui de ungur care să îl amenințe cu bătaia. Ceea ce ar face orice copil dacă alt copil ar veni și i-ar strica petrecerea lu’ mami și lu’ tati, asta pentru că, în general, copiii sunt răi, răzbunători și reacționează din instinct.

Ca și anul trecut, vor curge râuri de articole scrise de adulți despre actul de sfidare făcut de un copil care nu înțelege mare lucru despre ce se întâmplă în jurul lui. Ca și anul trecut, se vor găsi patrioți care nu au călcat vreodată în vreunul din județele populate serios de unguri, dar care sunt absolut convinși că “bozgorii trebuie dați afară din țară”.

Eu dacă aș fi ungur, aș aștepta până de ziua adolescentului nărăvaș, m-aș duce la McDonald’s-ul în care își face ziua și mi-aș face poză cu o găleată de la KFC în mână.

adolescentul naravas

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Pacat ca in afara de Targu Mures, nu exista nici McDonald’s, nici in KFC prin Harghita si Covasna!

  • #2 Comentariu nou

   @Anda, damn! D-asta vor autonomie, ca să aibă propriile McDonald’s-uri.

 2. #3 Comentariu nou

  Si tu ca un adult ce esti, te-ai hotarat sa contribui si tu un articol despre subiectul pe care il deplangi, nu? rofl

Adaugă comentariu