Închide

Ce vrei să cauți?

Sfaturi din viitor pentru Marian, bobocul de liceu

Salut! Teoretic, scriu rândurile astea pentru Marian de acum 15 ani, care intra cu bătăi zgomotoase de inimă pe poarta unui liceu din Băneasa. Practic, le scriu pentru orice boboc de liceu care este dispus să citească sfaturile unui individ de 29 de ani pe care nu l-a cunoscut și, cel mai probabil, nu o să-l cunoască vreodată.

Nu cred că am cum să le dau o formă ca să se completeze armonios, așa că le pun frumos pe puncte:

 Fă pe dracu-n patru și conectează-te la Internet. Dacă ești deja conectat, deci ai calculator și acces la net, nu uita să le mulțumești din când în când celor care au făcut asta posibil. Tocmai ți-au făcut cel mai mare bine cu putință (desigur, dacă nu asculți de restul sfaturilor de mai jos, e posibil să-ți fi făcut cel mai mare rău).

• Acumulează cât mai multe cunoștințe. Citește, încearcă să stai mai mult pe Wikipedia decât pe Junimea, uită-te la tot felul de documentare (e plin Internetul), ascultă muzică de toate genurile până îl găsești pe al tău, uită-te la cât mai multe filme din topul de pe IMDb (îți recomand să revezi top 50 cam o dată la cinci ani, asta pentru că observi și înțelegi alte lucruri în funcție de vârstă). De asemenea, dacă ești băiat, nu rata serialul The Sopranos.

• Uită-te la filme și seriale în engleză fără subtitrare sau chiar cu subtitrare în engleză.

• Ai grijă de unde îți iei informația pe Internet. Sunt multe “hoax-uri” și teorii ale conspirației care îți vor afecta dezvoltarea.

• Nu neglija școala. Știu, programa școlară e un haos, profesorii câștigă puțin, nu au răbdare și sunt rigizi, nu te interesează anumite materii și le consideri o povară, dar încearcă să furi cât mai multă informație pentru că îți va dezvolta modul de a gândi.

Profită de timpul liber ca să îți dai seama la ce ești bun. Dacă îți place muzica, acum e timpul să înveți și să exersezi. Dacă ești pasionat de robotică, caută pe net informații. Dacă ești pasionat de orice, dezvoltă-ți pasiunea și vezi dacă poți să o duci la un alt nivel. Asta pentru că acum, în liceu, chiar ai timp să faci de toate. Mai încolo o să vezi că o să ai din ce în ce mai puțin timp pentru tine și pasiunile tale.

• Ai un defect fizic pe care poți să îl repari, gen ai nevoie de aparat dentar? Dacă rușinea e o problemă, stai liniștit că oricum se va râde cumva de tine. Important e să te repari cât mai repede. Viitorul se anunță mișto rău.

• Fă sport! Ieși la fotbal, aleargă, înoată. Dacă poți să faci ceva de performanță, cu atât mai bine, te va disciplina și ăsta cică e un lucru bun (așa zice lumea, eu nu am de unde să știu:)).

• Să nu îți fie frică să experimentezi lucruri (legale): să vorbești în public sau în fața unei camere video, să mergi la teatru, improvizație sau alte activități extrașcolare, să îți faci un blog sau un videoblog (atâta timp cât îți folosești creierul și crezi în tine, sunt șanse mari să te ajute mult atât pe termen scurt, cât și pe termen lung).

tony-soprano

Articolul de față este scris la invitația celor de la Pizza Hut și KFC, care, în luna octombrie, pentru al optulea an consecutiv, sprijină programul World Vision – “Vreau în clasa a noua” printr-o campanie de strângere de fonduri desfășurată în toate restaurantele din țară. Campania are ca scop susținerea a cel puțin 75 de copii cu posibilități financiare limitate, din zonele rurale ale României, pentru a-și continua studiile la liceu.

Între 1 și 31 octombrie, oricine poate dona în urnele special amenajate din restaurantele KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery, indiferent de suma donată și fără a fi nevoit să cumpere ceva.

anideliceu-kfc

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu