Închide

Ce vrei să cauți?

Și, totuși, ce ar trebui să facem?

intrebarea intrebatoareVlad Petreanu adună la un loc zece constatări, trage linie și concluzionează că România este o țară deturnată. Bun! Asta e datoria lui de jurnalist, să ia portavocea/ blogul și să urle/ scrie “Hoții, băăă!”.

Românul citește articolul, dă din cap, (eventual) comentează ceva și dă like/ share/ tweet, strigând și el “Hoții, băăă!”. Antena 3 urlă spre PD-L că-s hoți. B1 urlă spre USL că-s hoți. Toată lumea arată cu degetul spre toată lumea, dar nimeni nu face nimic.

A încercat “hipsterimea” să schimbe primăria cu Nicușor Dan, un individ curat politic, dar puțin ciudățel (părerea mea), mi-a rămas în minte imaginea cu el luat pe sus de jandarmi, cu tot cu punguța de plastic, pentru că protesta, fără să știe să se exprime într-un limbaj pe care să-l înțeleagă și jandarmii, împotriva demolării Pieței Matache.

A încercat (și o să mai încerce) Bogdan Naumovici ceva cu Forța Nouă, un partid format din oameni care nu par a fi din tiparul obișnuit al politicianului român. Oameni care au învățat, muncit, tras tare că facă un ban corect, acea clasă de mijloc proaspăt reînviată. Oarecum offtopic, am senzația că această Forță Nouă are legătură cu pagina de Facebook Neam Săturat.

Revenind, urlăm o zi, dăm un share și ne vedem de viață. Așteptăm să fim salvați de cineva, la un moment dat, iar toți baronii locali și politicienii care ne-au vândut resursele țării să dispară de pe scena politică și să înfunde pușcăriile. Din revoluția din ’89 am învățat, sper eu, că o revoluție poate fi foarte ușor furată, puterea ajungând în mâna unor marionete ale Marilor Puteri. Din zvâcnirea de anul trecut din Piața Universității am învățat că masele pot fi ușor trimise acasă cu un război regizat între forțele de ordine și niște “huligani cu carte de muncă”.

Soluția ar fi să se adune la o masă și să facă un plan de bătaie toți cei care conștientizează situația, toți cei care au resursele financiare și intelectuale, toți cei care au interese bune pentru țara asta. Nu visez să crească mere de aur în copaci pe stradă, asta pentru că românul este uneori o fire atât de puturoasă încât nu merită. Dar visez să avem în conducerea țării oameni cu adevărat pregătiți (vezi cazul Chile).

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. formațiuni parahispterești, o armată de lunetiști, ceva sânge-n veioză. Și nu în ultimul rând, oameni care nu mai au NIMIC DE PIERDUT ;)

  bună rețeta?

  • #2 Comentariu nou

   Bună! Ingredientul de bază e “oameni care nu mai au nimic de pierdut”.

 2. #3 Comentariu nou

  Extrem de amuzant că îl consideri pe Nicușor Dan ca unul dintre cei care ar fi încercat să schimbe ceva. Omul a fost o păpușă mediatică, cu un grup de admiratori naivi și insistenți, nimic mai mult. A doua zi după ce nu a mai fost necesar a fost trimis în anonimat.

  • #4 Comentariu nou

   @Eugen, clar nu era ACEA SCHIMBARE, dar era o față nouă și curată în peisaj. Că omul era un ciudat cu admiratori naivi, dar dornici de o schimbare, e partea a doua.

 3. #5 Comentariu nou

  Salut,

  Nea Nicusor nu incerca sa schimbe ceva. Nea Nicusor vroia acelasi lucru ca si Farfuridi : ” Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… “. Tie iti place cum arata bulevardul ala ? Sa-si bage piata in c… sau mai bine s-o bage la muzeu si sa-i dea drumul la reparatii.
  Iar despre Naumovici iti inteleg vorbele frumoase. Ca publicitar ce te afli nu sti niciodata cand te lovesti cu fruntea de burta lui (glumesc :))))) Nu cred ca-ti poti imagina coruptia in care balteste nenea asta. Am lucrat si eu in publicitate o perioada dar satul de pupat poala popii m-am carat unde am vazut cu ochii.
  Schimbarea o sa vina nu-ti fa griji ! Dar nu atata timp cat mai ai cateva sticksuri de bagat la stomac si trei firfirei sa-ti platesti netu’ ca sa te dai hipster pe FB. Cand o sa ajungem la cantina saracilor poti fi sigur ca, schimbarea e p-aproape.

  • #6 Comentariu nou

   @Costi, cu excepţia fazei în care sunt implicate fruntea mea şi burta lui Naumovici, ai punctat bine cu comentariul tău.

 4. #7 Comentariu nou

  Recunosc, exprimarea mea a fost de doi lei! Imi cer scuze!

Adaugă comentariu