Închide

Ce vrei să cauți?

Despre #prinMehedinți

Pe scurt, un fotograf și-a pus ghiozdanul cu scule în spate și a luat județul Mehedinți la pas, l-a tras în fotografii, i-a aflat câteva dintre multele povești și, ca să-i vadă cât mai multă lume frumusețea, le-a împărtășit în cadrul unei expoziții.

PrinMehedinti-1

Numele fotografului este Victor Bogdan Gheorghiţă, numele proiectului este #prinMehedinti, iar printre sponsorii care l-au ajutat să finalizeze proiectul se numără Consilierul Județean Ionuț Sibinescu și Crama Oprișor.

PrinMehedinti-2

Pentru mine nu a venit ca o noutate frumusețea Mehedințiului, asta pentru că știam ce-i poate combinația dintre munte și apă. Drumul meu preferat din România șerpuiește prin el.

De fiecare dată când trec prin zonă, fac o oprire în Orșova și caut o terasă pe malul Dunării. Aveam în plan de dinaintea expoziției lui Victor ca vara asta să stau un weekend și să îmi bucur retina cu Cazanele Dunării. #prinMehedinti îmi confirmă că mi-am făcut un plan bun.

PrinMehedinti-3

Structura de rezistență a #prinMehedinți este formată din oameni. Din trei povești pe care o să le redau cu copy-paste, ca să nu le pierd din farmec:

1.  Raiul de la Cazanele Dunării:

PrinMehedinti-7

“Iubesc Cazanele Dunării pentru că sunt singurul loc din România unde muntele se îmbină perfect cu apa.” (Alin Dejan Subţire – Preot)

Alin Dejan Subțire este născut la Timişoasa, dar a crescut în Liubcova, un sat de pescari de pe malul Dunării, aflat la 50 de kilometri de Cazane, atestat documentar din secolul XIII. Alin a studiat în Craiova, unde a absolvit cursurile Facultății de Științe Economice și Seminarul Teologic. Din 2000 este preot în Dubova și un antreprenor recunoscut în turismul local.

Alin se ocupă cu agrementul nautic pe Dunăre și are o mică pensiune denumită, evident, Cazanele Dunării. Pe Alin îl fascinează peșterile pe care le cunoaște pe de rost și vârtejurile Dunării învolburate, care privite de pe munte creează iluzia apei clocotinde, de unde și denumirea Cazanele Dunării.

Timpul este prea scurt pentru a vorbi cu Alin despre împrejurimi, este ca și cum ai încerca să citești o enciclopedie într-o oră: Dunărea, Cazanele, peșterile, Orșova – toate au multe povești pe care Alin nu obosește să le spună.

2.  O lume înaripată:

PrinMehedinti-8

“Nu există imagine mai frumoasă ca un cer acoperit de porumbei” (Liviu Plăvițu – columbofil)

Liviu Plăvițu este membru al Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. În județul Mehedinți există 600 de crescători de porumbei, 300 dintre aceștia dețin porumbei voiajori, iar 300 au porumbei de altitudine.

Liviu însă nu se pierde între cei 600, el are cei mai premiați porumbei din România: 3 titluri de campion național în 2014, 1 titlu în 2013 și titlul Porumbelul Anului în 2014. Performanțele lui Liviu trec granițele, acesta fiind premiat cu locul 4 la Olimpiada Europeană Columbofilă.

3. Satul mehedinţean, loc de poveste

PrinMehedinti-6

„Satul Iverna este leagănul cântecului mehedinţean” (Roxana și Marian Balaci – specialiştii în agroturism)

Marian este arbitru de fotbal în liga 1 de fotbal şi profesor de  educaţie fizică şi sport, iar Roxana este medic în Drobeta. Sunt parteneri de viaţă şi de afaceri şi ştiu că nu trebuie să se dea niciodată bătuţi.

Marian și Roxana s-au străduit să obțină finanțare prin fonduri europene pentru ridicarea unei pensiuni turistice în satul Izverna. Din capul locului au fost descurajați și înconjurați de pesimism, dar asta nu i-a făcut să cedeze. Au refuzat să plece din ţară, au trecut peste toate piedicile, iar eforturile le-au fost într-un final răsplătite: după lungi eforturi au primit jumătate din bani, au încropit și ei cealaltă jumătate și s-au apucat de treabă.

În luna aprilie a acestui an, Roxana și Marian au inaugurat cea mai mare pensiune turistică din Izverna și bine au făcut. Au 14 camere cu 30 de locuri unde pot acomoda turiști, dornici să cunoască acest loc, ferit de tentaculele orașului. Oaspeții se pot plimba cu ATV-ul, cu calul, pot juca fotbal și se pot bucura de tradițiile locului.

————————————————————–

Un fel de “Humans of Mehedinți”, dar cu peisaje superbe și la doar la câteva ore distanță de București. Genul ăsta de proiect te face să îți regândești puțin planurile de vacanță. :)

Găsiți albumul foto complet aici. Enjoy!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.