Închide

Ce vrei să cauți?

Câteva idei despre violul din Vaslui

Tsunamiul de articole și de reacții în care toată lumea își imaginează cum ar trebui torturați cei șapte monștri care au violat o fată de 18 ani în Vaslui este o greșeală pe care statul ar trebui să și-o asume și să o repare cât mai repede.

Totul este un eșec în cazul respectiv, începând cu violul în sine, continuând cu tupeul violatorilor care au declarat că i-au oferit fetei “sex surpriză” (din care rezultă că ei nici până în acest moment nu realizează gravitatea faptei), cu eliberarea și judecarea lor în stare de libertate, cu încercarea familiei violatorilor de o defăima pe victimă și terminând cu astfel de articole, în care oamenii fac exerciții de imaginație cum să se implice să îi pedepsească eficient pe violatori și  pe familiile acestora.

În primul rând, legea trebuie sa fie mult mai dură cu violatorii. Trebuie puși pe aceeași linie cu criminalii, asta pentru că ceea ce fac ei nu este deloc departe de a omorî un om. Este mai mult de o invazie fizică și mentală. Este o batjocură criminală.

În al doilea rând, avem nevoie în scoli de ore în care să fie predată legea. Nu mă refer la sutele de articole din codul penal, ci “basic”, pe înțelesul tuturor: dacă omori, iei x ani; dacă violezi, iei x ani; dacă conduci fără permis, te alegi cu asta; dacă refuzi să te legitimezi, te luăm la secție.

În al treilea rând, populația trebuie expusă la câteva campanii care să schimbe puțin percepția față de viol și de victimele care au trecut prin așa ceva. Tanti Tanța trebuie să înțeleagă că lucrurile nu mai sunt ca pe vremuri când ți-o luai și mergeai pe burtă ca să nu râdă tot satul de tine. Victimele care au trecut printr-un astfel de coșmar trebuie să fie încurajate și susținute, atât de organizații cât și de opinia publică, să vorbească despre asta și să facă plângere la poliție.

În cazul fetei de la Vaslui, trebuie să depună plângere și pentru defăimare și să îi stoarcă de bani pe părinții violatorilor. Este o măgărie disperată ce au făcut și merită să plătească pentru ea, ca să descurajeze din fașă astfel de idei.

Statul trebuie sa facă ceva, altfel ne mănâncă haosul. Nu mai știu exact unde am citit o părere de genul că trebuie să vorbească cineva cu niște motocicliști, punkiști, băieți răi să se ducă să îi spargă pe ăia din Vaslui cu bătaia. Deja sună a scenariu de Mad Max toată povestea.

Legile trebuie să fie stricte și să aplice fără nicio excepție. Presa a făcut foarte bine că a împins puternic povestea asta în feed-urile oamenilor. Este foarte bine că s-a luat atitudine și că apar astfel de campanii, dar de la asta până la hai să facem noi dreptate e o cale lungă, plină de greșeli și de share-uri la articole cu inițiative care nu ne fac cinste.

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Articolul tau e de zece ori mai util decat toate articolele din campania NuInseamnaNu. Tu propui solutii, nu te lamentezi si nu cersesti o mila inutila.

  2. #2 Comentariu nou

    @Emil, mersi! Sunt doar câteva idei. Sunt sigur că dacă se pun la un loc mai multe capete luminate cu experiență în domeniul social, se pot găsi niște soluții mult mai bune și mai ușor de implementat. Sper ca după valul ăsta de articole și de discuții, chiar să se facă ceva.

Adaugă comentariu