Probabil știți, probabil nu. Există pe interneții românești de niște ani mai mulți creatori de conținut video care își filmează aventurile în trafic. Mai un accident, mai o înjurătură, mai un cadru cu o gagică, mai o discuție spumoasă cu alți partikipanți la trafic, chestii de manual.

Partea interesantă e că până acum ceva ani culesul de povești din trafic era mai mult pe principiul pescăresc, adică lăsai camera la filmat și, dacă se întâmpla ceva interesant, ungeai felia de pâine a internetul cu filmarea respectivă. Acum treaba stă un pic altfel, creatorul de conținut este parte activă din poveste. Joacă rol de justițiar în trafic, îi urmărește pe șosele și le bate în geam cu metafore și înjurături tuturor celor care greșesc cu volanul în mână.

Chestie care duce la generarea de comunități impresionante în jurul acestor creatori de conținut. Comunitați care îi adoră și îi aplaudă de pe margine, asta pentru că indivizii respectivi aproape că intră în folclor lângă Andrii Popa și Toma Alimoș. Adevărați haiduci urbani cu pistoale care scuipă înjurături spumoase.

Partea bună pentru haiducii ăștia este că au de unde să își aleagă subiecte fără număr. Asta pentru că sunt mulți cretini în trafic. Oameni frustrați, cu probleme acasă, la serviciu și la mansardă. Oameni care sunt atât de îngropați în griji și probleme încât fac tot felul de greșeli imbecile la volan care se materializează în accidente mai mult sau mai puțin grave. Sunt mulți care nu înțeleg că atunci când sunt la volan au în control o armă cu care pot omorî sau ologi oameni.

Însă cât de ok este până la urmă să fii hărțuit în trafic de un individ cu cască pe cap, care își ambalează motorul lângă geamul tău? Chiar dacă ai depășit coloana de mașini pe linia de tramvai. Chiar dacă ai trecut pe roșu. Cât de normal e să te jignească în ultimul hal în mijlocul străzii, iar apoi să pună clipul ăsta cu tine pe Internet în comunitatea lui care îi dă întotdeauna dreptate?

Înainte să luăm un caz concret pe care să îl disecăm, am rugămintea la voi să vedeți articolul ăsta ca pe o dezbatere. Nu țin partea niciunui personaj din clipul de mai jos, doar vreau să priviți cu mintea limpede situația, să nu vi se urce sângele la cap și să dați cu tastatura de pereți. Hai să încercăm să vedem situația din mai multe unghiuri.

Se dă situația de mai jos. Dați play la clip sau săriți peste el, dacă nu aveți timp, și hai să comentăm direct pe screenshot-urile pe care le-am făcut.

https://youtu.be/-xXqxAIx6hA

Bun, hai dezbatem un pic treaba. Avem următoarea situație:

  1. O cucoană se bagă să depășească coloana la semafor, pe contrasens, ținându-se după duba de poliție.

2. În activitatea ei nebunească trece “razant” pe lângă un nene care mergea cu căruciorul pe stradă, asta pentru că trotuarul era ocupat de mașini.

3. La semafor trece de trecerea de pietoni pentru că, deh, așa e când depășești dement coloana și oprește la vederea pietonului.

4. Pieton care nu ratează ocazia să îi zică una-alta de dulce.

5. Între timp motociclistul o depășește și la niște sute de metri mai încolo îi lasă pe niște băieți să se bage pe o străduță.

6. Cucoana noastră vine cu elan din spate și încearcă să-l depășească pe motociclistul care se pregătea să accelereze după ce făcuse un gestul finuț de mai devreme.

7. Motociclistul simte sânge în apă și accelerează, nelăsând-o să îl depășească.

8. Moment în care cucoana o ia razna și mai bagă o fisă cu depășitul pe contrasens.

9. Motociclistul profită de ocazie să adauge un strop de viralitate clipului, o ia și el pe contrasens, o depășește, îi frânează în față să o oprească, o înjură cu tot ce avea el mai bun în desagă, o urmărește câteva sute de metri încercând aceleași manevre văzute în filme, ba chiar îi deschide ușa de vreo două ori să îi ureze toate cele într-un mod cât mai intim.

10. Cucoana panicată îi dă tare înainte și în tot haosul respectiv, probabil cu ochii în oglindă după haiducul urban, intră ușor într-o mașină din fața ei care a frânat la o trecere de pietoni. Moment de satisfacție absolută pentru justițiarul pe două roți.

Acum, ziceți-mi voi, cum era dacă cucoana respectivă lovea un pieton în toată panica aia generată de urmărirea ca-n filmele de două stele pe imdb? Cât de confortabil trebuie să se simtă o femeie când un tip cu cască pe cap îi trage de ușă și o face în toate felurile în trafic?

Da, ce a făcut cucoana respectivă în trafic este cu luare repetată de permis. Clar nu trebuie să mai conducă o perioadă bună de timp, până nu-și liniștește gândurile tulburi. Însă nu cred că în cel mai proaspăt Cod Rutier scrie că la două depășiri de coloană la semafor ți se ia permisul, primești o amendă babană și că vine și un motociclist care are voie să îți deschidă ușa la mașină, să te înjure, să te pună pe internet să te înjure alte câteva mii de oameni în comentarii.

Într-un alt clip prestat de acest creator de conținut, tipul explodează cu înjurături pentru că o tipă nu i-a lăsat suficient spațiu să se bage printre benzi. Probabil că omul are o plăcere să vadă cum o iau femeile razna în trafic după ce le bați în geam și le înjuri. Deh, fiecare cu fetișul lui. Clipul are peste 2500 de like-uri.

Chiar aș vrea să știu ce părere aveți despre genul ăsta de justițiari care își permit să aibă asemenea reacții în trafic. Indivizi care vânează astfel de greșeli ca să își exteriorizeze frustrările sau doar ca să pună în scenă un show pentru vizualizări pe YouTube.

De asemenea, sunt curios dacă Poliția Română are de gând să facă ceva în direcția asta. Măcar un status amuzant pe Facebook să pună și tot e ceva.

Așadar, ce părere aveți?