Închide

Ce vrei să cauți?

Amendarea șoferilor care merg încet pe banda a doua este o idee foarte bună

De fiecare dată când șofez pe autostradă dau de un număr exagerat de colegi de trafic care pur și simplu își târăsc mașinile pe banda a doua, de cele mai multe ori având prima bandă liberă ca formația Andre.

Cum nu sunt un fin practicant al artei datului de flash-uri, pun celebrul semnal stânga și aștept cuminte ca șoferul din fața mea să se dea la o parte. De cele mai multe ori, în ritualul ăsta sunt luat pe sus de un alt participant la trafic care vine ca uraganul din spate, fulgerându-mă cu nemiloasele flash-uri cu xenon. Moment în care mă dau frumos la o parte și las uraganul să își facă de cap.

Interacțiunea acesta dintre aceste două specii de șoferi din lanțul trofic al drumurilor patriei (“uragan” vs. “târâtoare”) este pe cât de simplă pe hârtie, pe atât de periculoasă în realitate. Este ca o ceartă între un spion rus și unul american într-un bar, amândoi beți, având în buzunarele de la piept coduri de lansare a câtorva rachete nucleare.

Sunt imprevizibili, imposibil de controlat și pot stârni un haos general. În cazul nostru un carambol pe autostradă. D-asta avem nevoie să fie bătută-n cuie în codul rutier o lege care să amendeze șoferii care merg încet pe banda a doua sau o lege care să spună clar că banda a doua este strict pentru depășiri. Trebuie să ne hotărâm la una și să o punem în practică cu amenzi și toate cele.

În momentul de față codul rutier zice așa:

Art.42. – Când circulatia se desfasoara pe doua sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de catre conducatorii de vehicule în functie de intensitatea traficului si viteza de deplasare, având obligatia sa revina pe prima banda ori de câte ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinata vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

Cred că nu ar strica să fie mai clară și mai dură. Nici nu mai zic de faptul că nu ar strica deloc un program de educare al populației prestat de Poliția Română (și așa sunt super activi pe Facebook). Sunt sigur că sunt mulți care cred că e dreptul lor să meargă pe banda a doua cu 100 la oră chiar dacă prima bandă e liberă.

Mai jos găsiți un clip mișto făcut de cei de la Vox pe tema amenzilor care se dau în State dacă mergi încet pe banda a doua:

Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Chestiunea este ca dintre cele 2 specii de soferi, doar una incalca legea si aceeasi pune in mod real siguranta celorlalti in pericol. Viteza legala pe autostrada este de 130km pentru masinile mici si soferul care merge cu aceasta viteza pe banda a doua nu are nicio obligatie sa faca loc celorlalti. La fel in cazul in care un sofer cu limita de 110 se angajeaza intr-o depasire a unei coloane care circula cu 90 pe banda 1, nu are nicio obligatie sa faca loc celor din urma pana nu termina depasirea in siguranta.

Adaugă comentariu