Închide

Ce vrei să cauți?

Istoria Spațiului Schengen și cum arată acum orașul Schengen din Luxemburg

Acum câteva luni, când a fost anunțat faptul că la final de martie 2024 vom intra în Schengen aerian și maritim, mi-a venit instantaneu ideea să fac un clip din aeroportul Otopeni în ziua în care se va înfaptui minunea. Singura dilemă era “unde să zbor în Schengen?”. M-am gândit inițial să mă duc în Irlanda, să beau un pint de Guinness, dar Irlanda nu e în Schengen. Apoi am luat toate capitalele din Schengen la mouse în speranța că o să găsesc un subiect care să se pupe cât de cât cu toată povestea. Nimic.

Însă, conform teoriei mariciene, “când e loc de o idee bună, ea nu va ezita să apară”, ideea m-a lovit: Sigur numele ăsta Schengen vine de la o localitate ceva. Am dat un Google, am găsit localitatea, am aflat că acolo a fost semnat primul Acord Schegen în 1985, iar locul a fost ales simbolic pentru că este fix la granița dintre Luxemburg, Germania și Franța, așa că mi-am găsit perfect locul din Schengen unde urma să merg. Adică fix în Schengen.

I-am întrebat pe oamenii de la Vola.ro dacă vor să se bage în poveste, ei au zis la fel de instantaneu “Da”, mi-am luat biletele, am bifat “Trip Protect” și bine am făcut pentru că zborul de Wizz a fost anulat, iar Vola mi-a luat alte bilete ca să ajung în Schengen pe 31 martie 2024, când trebuia să ajung.

Singurele emoții le-am avut cu data. Asta pentru că inițial era peste tot anunțată data de 31 martie 2024, inclusiv pe site-ul Comisiei Europene, iar eu am luat biletele cu data respectivă. Însă la un moment dat a dispărut complet data de peste tot, iar textul spunea acum că “în martie 2024”. Putea fi oricând în martie, iar asta însemna că eu filmam prea târziu toată povestea, dacă nu era fix pe 31 martie.

Pe la mijlocul lui martie a reapărut data de 31 de martie 2024 peste tot, MAI a făcut chiar și niste clipuri despre data respectivă și totul a decurs ca la manual. Așa că la final a apărut clipul ăsta filmat în două zile și editat în trei. Mare “GG” omului meu de bază, Viorel, care a făcut magie curată pe edit și pe filmat la fața locului.

 

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu