Închide

Ce vrei să cauți?

Problema incidentelor de la meciurile de fotbal nu se rezolvă doar cu amenzi

S-a lovit de mine o știre cum că FC Dinamo a fost amendat cu 10.000 de lei după meciul cu Steaua pentru că suporterii dinamoviști au aruncat cu petarde în teren și mă gândeam că până și “industria fotbalului”, una dintre cele mai bănoase din România, are decalajul specific românesc.

Oamenii se confruntă cu aceleași probleme derby după derby, se dau aceleași amenzi cu multe zerouri în coadă și nu se rezolvă nimic. Cluburile au de suferit, jucătorii și arbitrii își iau petarde în dinți, un număr x de suporteri care fac mizerii le fac în continuare nestingheriți. Asta pentru că din omienouăsutenouăzecișitoamnă și până în zilele noastre treaba stă fix la fel, cu toate că tehnologia a evoluat și se pot găsi o groază de soluții care să țină departe de stadion “elementele agitatoare” (cum zicea Ion Iliescu pe vremea primelor mineriade).

De exemplu, se poate angaja o firmă care să filmeze frumos galeriile din mai multe unghiuri pe durata meciului și în momentul în care o petardă ajunge pe teren, se poate urmări frumos filmarea, identifica flăcăul, scos politicos din galerie, aplicat amenda și pusă interdicție pe CNP-ul lui, să nu mai intre vreodată pe stadion.

Faza e că sunt sigur că există asemenea instrumente în dotarea jandarmeriei sau a pazei stadioanelor, dar nimeni nu vrea să rezolve situația. Probabil există o înțelegere între conducerile cluburilor și șefii galeriilor care le permite derapajele respective.

Nu mă înțelegeți greșit, nu am nicio problemă cu torțele și spectacolul coregrafic pe care îl fac galeriile, chiar le-aș susține financiar dacă aș fi în consiliul de conducere al unui club de fotbal. Aș crea toate condițiile ca după ce torțele respective își fac treaba și bucură vizual tot stadionul, să fie stinse corespunzător și aruncate într-un loc ok, nu pe gazon. Ce mi se pare total greșit este aruncatul cu petarde și alte obiecte în jucători. Astfel de gesturi ar trebui amendate punctual, iar cei care le practică ar trebui ținuți în afara stadionului. Zero toleranță pentru orice om care atentează la integritatea fizică a altuia.

Totuși problema rămâne. Știri de tipul “Clubul de fotbal X a fost amendat după derby din cauza incidentelor provocate de suporteri”. Suntem în 2015 și pe Arena Națională (un stadion modern care a costat câteva sute de milioane de euro), o parte dintre suporterii români se comportă de parcă am rămas în mileniul II, iar oamenii în măsură să facă ceva au soluții tot din același mileniu, stau și dau amenzi sau suspendă din când în când stadionul echipei ai cărei suporteri fac tămbălău neanderthalian.

Scurt disclaimer: Nu mă refer stric la suporterii echipei Dinamo. Suporterul care este dispus să îi facă rău unui jucător de pe teren nu are culori, cum nu are nici minte.

sursă thumbnail image

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. In Romania cu greu autoritatile responsabile fac ceea ce trebuie facut. Asta cam pe toate planurile. Tipic romanesc. Cu un pic de vointa s-ar rezolva multe lucruri in tarisoara asta.

  2. Cum spuneai, amenda pentru flacaul prins pe camera de filmat. Dar amenda serioasa, iar daca nu are cum s-o plateasca sa faca munca in folosul comunitatii si asa n-ar mai avea timp sa vina pe stadion sa faca scandal.

Adaugă comentariu