Închide

Ce vrei să cauți?

Harta fricii în București

Un blog românesc axat pe geografia mentală a postat un studiu pe baza unui chestionar în care mai mulți bucureșteni erau rugați să atribuie fiecărui cartier al capitalei o valoarea corespunzătoare siguranței: foarte sigur, sigur, siguranță medie, nesigur, periculos.

Cum era de așteptat, Ferentariul a ieșit ca fiind cel mai periculos cartier al Bucureștiului, urmat de Rahova, Pantelimon, Sălaj, Giulești, Chitila și (atenție!) Colentinaaaa (cartierul meu de baștină).

Cât despre cartierele bune de locuit și de crescut copiii, cartierul Primăverii a ieșit (la analiza populației) ca fiind cel mai sigur, urmat de Cotroceni, Aviației și Băneasa.

.

În ciuda faptului că acest chestionar a avut doar 653 de respondenți, mi se pare că “Harta Fricii” este foarte bine “desenată” pe partea de zonă verde și parțial pe partea de zonă roșie.

Întotdeauna am considerat zona aflată pe linia Herăstrău – Băneasa – Aviației – Primăverii – Floreasca ca fiind cea mai liniștită din București (făcând puțin abstracție de micile pâlcuri de țigăneală din Aviației).

Totuși, când vorbim de “zona roșie” a Bucureștiului, evident, sar în ochi zonele puternic populate de țigani. De departe Ferentari – Rahova, cu prelungire finuță spre Berceni, a însemnat zona zero a infracționalității Bucureștiului, dar parcă mi se pare că zona  Giulești – Chitila – Bucureștii Noi – Străulești nu beneficiază de atenția cuvenită, fiind o zonă care ar merita un roșu apropiat de cel din Ferentari și Rahova.

Plus că mi se pare aiurea că respectiva zonă este pe aceeași linie cu Pantelimon – Baicului – Colentina. Cartiere care s-au cizelat muuuult în ultimii ani de zile, de când Onțanu a investit forță în Poliția Locală (de sector). Îmi vin în minte intervențiile săptămânale pe care le avea poliția în urmă cu 2 – 3 ani în Tei-Toboc (cartier aparent liniștit în statisticile “Hărții Fricii”, dar în care nu aveai curaj să calci pe timp de noapte). Pe când în zona Giulești – Bucureștii Noi – Chitila este un adevărat “Nord-Vest Sălbatic”. Uitați un exemplu care mi-a venit acum în minte, fără să mă gândesc prea mult.

Ca si concluzie, mi se pare foarte bună ideea “Hărții Fricii”. Poate Poliția Română va face câteva acțiuni de liniștire a infracționalității în zonele respective și de informare a populației despre zonele care au fost “calmate” în decursul anilor (ex. Tei Toboc).

.

Sursa Hărții Fricii: mentalgeo.wordpress.com

Informație găsită cu ajutorul Feeder.ro

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Adevarat ca in Colentina s-au linistit mult de tot apele… :) Pare desenata bine.

Adaugă comentariu